Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Το άγνωστο παρασκήνιο για τις «κεκλεισμένων των θυρών» λειτουργίες στις 13.000 εκκλησίες της χώρας.

Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.- Εφημερίδα ΄΄ΤΟ ΒΗΜΑ΄΄

 

Η μέχρι τώρα αρνητική θέση της κυβέρνησης, ο φόβος διασποράς του φονικού ιού, τα αιτήματα και άλλων Εκκλησιών στην Ελλάδα και το σενάριο για χιλιάδες αστυνομικούς φρουρούς των ναών.

Το άγνωστο παρασκήνιο για τις «κεκλεισμένων των θυρών» λειτουργίες στις 13.000  εκκλησίες της χώρας | tovima.gr

Σε «μείζον» θέμα, σχετικά με την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών μέτρων για τον κορωνοϊό, εξελίσσεται το ζήτημα με το διαρκές-επίμονο αίτημα της Εκκλησίας της Ελλάδος η οποία ζητά από την Πολιτεία να επιτραπεί στους κληρικούς να τελούν, την περίοδο του Πάσχα, τη Θεία Λειτουργία και τις ιερές ακολουθίες κεκλεισμένων των θυρών. Κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η κυβέρνηση, μετά από συστάσεις των υπευθύνων για τα μέτρα κατά του .

Σημειώνεται ότι προ 10 ημερών είχε αποφασισθεί για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, να παραμείνουν οι ναοί κλειστοί και να υπάρχουν λειτουργίες με την παρουσία ενός-δύο ιερέων και ψαλτών σε ορισμένους μόνο ναούς όπου θα υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη.
Τα δύσκολα είναι μπροστά και το ιταλικό παράδειγμα απτό – Οι ειδικοί προειδοποιούν
Παράγοντες της Εκκλησίας για να αιτιολογήσουν αυτό το αίτημα τους αναφέρουν ότι «δέχονται χιλιάδες τηλεφωνικά μηνύματα, επιστολές και άλλου είδους ασφυκτικές πιέσεις από πιστούς αλλά και από ιερείς, να υπάρξουν λειτουργίες την περίοδο του Πάσχα και να μην μείνουν οι εκκλησίες σφραγισμένες». Σύμφωνα με πληροφορίες το αίτημα αυτό αφορά κυρίως το 15ημέρο 5-19 Απριλίου, δηλαδή τις δύο εβδομάδες πριν από το Πάσχα. Μάλιστα από εκκλησιαστικούς κύκλους εκφράζονται οι φόβοι ότι αυτή η πίεση και η κυβερνητική άρνηση «ίσως θα μπορούσε να οδηγήσει ορισμένους ανώτερους κληρικούς να προχωρήσουν μέχρι και σε Περιφορά Επιταφίων ή Αναστάσιμων Ακολουθιών όπου θα υπάρχει μαζική παρουσία πιστών και αδυναμία της ΕΛ.ΑΣ να επέμβει».
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» παρόμοιο αίτημα έχουν υποβάλει και εκπρόσωποι της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα(σσ. με επίκληση ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει στο Βατικανό) Ισραηλινοί αλλά και σύλλογοι μουσουλμάνων στην χώρα μας. Με το Μέγαρο Μαξίμου όμως να είναι εντελώς αντίθετο και να δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει «εσωτερικές λειτουργίες» στις εκκλησίες αλλά και σε μοναστήρια. Κι αυτό γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος γύρω από αυτές να συγκεντρωθούν δεκάδες ή εκατοντάδες πιστοί, κάτι που μπορεί να κλονίσει τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό και να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και σε μια δραματική κατάσταση -α λα Ιταλία- με την πανδημία.
Με εκπροσώπους, όμως, της Εκκλησίας της Ελλάδος να αναφέρουν ότι θα μπορούσε η ΕΛ.ΑΣ να έχει ένα αστυνομικό έξω από τους 13.000 περίπου ενοριακούς και μοναστηριακούς ναούς για να αποτρέπει τη προσέλευση των πολιτών.
Κάτι που ωστόσο σημαίνει, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ότι για πολλές ημέρες την περίοδο του Πάσχα θα αναλωθεί ένα μεγάλο τμήμα της ΕΛ.ΑΣ στην επιτήρηση των εκκλησιών όλης της χώρας και το οποίο είναι σχετικά ανέφικτο για αρκετές επαρχιακές περιοχές και ιδιαίτερα τις απομακρυσμένες. Με την κυβέρνηση να δηλώνει ανυποχώρητη και να συμπληρώνει ότι πρέπει παράλληλα να συνεκτιμηθεί ένα δεκαήμερο πριν το Πάσχα ποιός θα είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και ο βαθμός εξάπλωσης του ιού.
ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΚΑΙ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ Η ΤΕΛΕΣΗ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ 
Να επιτραπεί στους κληρικούς της χώρας να τελούν τη Θεία Λειτουργία και τις ιερές ακολουθίες κανονικά, αλλά κεκλεισμένων των θυρών, ζητούν με επιστολή προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και η Ιερά Σύνοδος.
«Τούτο θα διευκολύνη τα μέγιστα την αγιαστικήν αποστολήν της ποιμαινούσης Εκκλησίας η οποία οφείλει να δέεται και να προσεύχεται υπέρ υγείας του λογικού αυτής ποιμνίου, αλλά θα συντελέση καθοριστικά και εις την διατήρησιν της ψυχραιμίας των λαϊκών μελών της Εκκλησίας…», τονίζει στην επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος που κάνει ειδική μνεία και στους ναούς που βρίσκονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, οι οποίοι παραμένουν «σιωπηλοί».
Στην ίδια επιστολή, η Εκκλησία της Ελλάδος διά του Αρχιεπισκόπου ζητά να επιτραπεί να τελούν τη Θ. Λειτουργία και στα μοναστήρια, όπου οι άνθρωποι ζουν ούτως ή άλλως με κοινοβιακό τρόπο.
Επίσης, επισημαίνεται η ανάγκη να επιτραπεί η τέλεση κηδειών και σε ναούς εκτός κοιμητηρίων, αφού σε πολλές περιοχές της χώρας τα κοιμητήρια δεν έχουν ναούς.
Επιπρόσθετα, γίνεται αναφορά και στις διαδικτυακές μεταδόσεις ιερών ακολουθιών.
Με δεύτερη επιστολή της, την οποία υπογράφει ο αρχιγραμματέας της, επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, η Ιερά Σύνοδος ζητά από τον γ.γ. Θρησκευμάτων, Γιώργο Καλαντζή, να προβλεφθεί στους λόγους που επιτρέπουν έξοδο από τα σπίτια, η «ατομική προσευχή», όπως περιγράφεται στην ΚΥΑ που εξέδωσαν οι υπουργοί Παιδείας και Υγείας, ενώ γίνεται ειδική αναφορά και για τους ανθρώπους που επιθυμούν να επισκεφθούν τα μνήματα οικείων τους στα νεκροταφεία.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου