Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Δευτέρα του Πάσχα του Αγίου Γεωργίου – Έθιμα και παραδόσεις ανά την Ελλάδα.

 


Δευτέρα του Πάσχα του Αγίου Γεωργίου – Έθιμα και παραδόσεις ανά την Ελλάδα
Eurokinissi

Μεγάλη η σημερινή εορτή για την πατρίδα μας και τον Χριστιανισμό.

 

Ο Άγιος Γεώργιος ήταν Έλληνας στρατιωτικός του ρωμαϊκού στρατού. Καταγόταν από την Καππαδοκία και υπηρετούσε ως αξιωματικός του στρατού επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Καταδικάστηκε σε θάνατο, επειδή δεν αποκήρυξε τη χριστιανική του πίστη. Αργότερα, αγιοκατατάχθηκε ως χριστιανός μάρτυρας.

Αποκαλούμενος από την Ορθόδοξη Εκκλησία Μεγαλομάρτυς και Τροπαιοφόρος, είναι από τους δημοφιλέστερους αγίους σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο.

Ο Άγιος Γεώργιος, όπως και στο Βυζάντιο, έγινε ο προστάτης και Τροπαιοφόρος άγιος του Ελληνικού Στρατού, έπειτα από την απελευθέρωση του ελληνικού Γένους. Έτσι, στην εικόνα του δράκου είδαν τον Τούρκο κατακτητή, που σκοτώνεται από τον Άγιο. Η απεικόνισή του αυτή εμφανίζεται στην αγιογραφία από τον 12ο αιώνα και μετά.

Τα πρώτα χρόνια

Ο λαοφιλής Άγιος Γεώργιος ο μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος γεννήθηκε περίπου το 275 μ.Χ. στην Καππαδοκία, από γονείς χριστιανούς. Ο πατέρας του, μάλιστα, πέθανε μαρτυρικά για το Χριστό όταν ο Γεώργιος ήταν δέκα χρονών. Η μητέρα του τότε τον πήρε μαζί της στην πατρίδα της την Παλαιστίνη, όπου είχε και τα κτήματα της. Όταν έγινε 18 χρονών, στρατεύθηκε στο ρωμαϊκό στρατό. Αν και νέος στην ηλικία, διεκπεραίωνε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις τέλεια. Όλοι τον θαύμαζαν για το παράστημα του. Γι' αυτό, γρήγορα τον προήγαγαν σε ανώτερα αξιώματα και του έδωσαν τον τίτλο του κόμη και ο Διοκλητιανός τον εκτιμούσε πολύ.

Ομολογητής

Από την εποχή του αυτοκράτορα Δεκίου μέχρι την εποχή που ανέβηκε στον θρόνο ο Διοκλητιανός, το 283 μ.χ., η Χριστιανική Εκκλησία μεγάλωσε πάρα πολύ, γιατί επικρατούσε ειρήνη. Οι Χριστιανοί πήραν πολλές δημόσιες θέσεις, έκτισαν πολλούς και μεγάλους ναούς, διάφορα σχολεία και οργάνωσαν την διοίκηση και τη διαχείριση των εκκλησιών και της φιλανθρωπίας.

Ο Διοκλητιανός αρχικά εργάστηκε για την οργάνωση του κράτους του. Προσέλαβε στρατηγούς για βοηθούς του που τους ονόμασε αυτοκράτορες και Καίσσαρες κι αφού πέτυχε να υποτάξει τους εχθρούς του κράτους και να σταθεροποιήσει τα σύνορα του, στράφηκε στα εσωτερικά ζητήματα. Δυστυχώς, στράφηκε εναντίον της Χριστιανικής Θρησκείας για να ανορθώσει την ειδωλολατρία. Γι' αυτό το λόγο λοιπόν, κάλεσε τους βοηθούς του Καίσσαρες το 303 μ.χ. και τους στρατηγούς στην πρωτεύουσα του ανατολικού Ρωμαϊκού κράτους σε τρεις γενικές συγκεντρώσεις. Ανάμεσα τους βρισκότανε και ο 28χρονος Γεώργιος, που διακρίθηκε πολλές φορές στους πολέμους.

Συγκεντρώθηκαν λοιπόν όλοι, για να πάρουν αποφάσεις για την εξόντωση και τον αφανισμό της Χριστιανικής πίστης. Πρώτος μίλησε ο Διοκλητιανός και επέβαλε σε όλους ν' αναλάβουν τον εξοντωτικό αγώνα εναντίον του Χριστιανισμού. Όλοι υποσχέθηκαν ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια, για να εξαλείψουν την Χριστιανική Θρησκεία από το Ρωμαϊκό κράτος. Τότε ο γενναίος Γεώργιος σηκώθηκε και είπε: «Γιατί, βασιλιά και άρχοντες, θέλετε να χυθεί αίμα δίκαιο και άγιο και να εξαναγκάσετε τους Χριστιανούς να προσκυνούν και να λατρεύουν τα είδωλα»; Και διακήρυξε την αλήθεια της Χριστιανικής Θρησκείας και την Θεότητα του Χριστού.

Μόλις τέλειωσε, όλοι συγχυστήκανε μ' αυτή την ομολογία του και προσπάθησαν να τον πείσουν να μετανοήσει για όσα είπε, καταπραΰνοντας έτσι και τον Διοκλητιανό. Αλλά ο Γεώργιος ήταν σταθερός και με θάρρος διακήρυσσε την Χριστιανική του πίστη.

Στη φυλακή

Οργισμένος ο Διοκλητιανός διέταξε να τον κλείσουν στην φυλακή κα να του περισφίγξουν τα πόδια στο ξύλο και αφού τον ξαπλώσουν ανάσκελα, να βάλουν πάνω στο στήθος του μεγάλη και βαριά πέτρα.

Το άλλο πρωί ο Διοκλητιανός διέταξε να του παρουσιάσουν τον Γεώργιο για να τον ανακρίνει. Και πάλι αυτός έμεινε ακλόνητος στην ομολογία του και παρ' όλες τις κολακείες και τις υποσχέσεις του αυτοκράτορα διακήρυττε την πίστη του και μιλούσε για τους ουράνιους θησαυρούς. Ο Διοκλητιανός οργίστηκε από τα λόγια του και διέταξε τους δήμιους να δέσουν τον Άγιο σε ένα μεγάλο τροχό για να κομματιαστεί το σώμα του. Μάλιστα ειρωνεύτηκε την ανδρεία του Αγίου και τον κάλεσε να προσκυνήσει τα είδωλα. Ο Γεώργιος ευχαρίστησε τον Θεό που τον αξίωνε να δοκιμαστεί και δέχτηκε με ευχαρίστησε να υποστεί το φοβερό αυτό μαρτύριο, που χώριζε σε μικρά λεπτά κομμάτια ολόκληρο το σώμα του, επειδή γύρω γύρω από τον τροχό υπήρχαν μπηγμένα κοφτερά σίδερα, που μοιάζανε με μαχαίρια. Πραγματικά μόλις ο τροχός κινήθηκε τα κοφτερά σίδερα άρχισαν να κόβουν το σώμα του. Τότε ακούστηκε μια φωνή από τον ουρανό που έλεγε : «Μη φοβάσαι, Γεώργιε, γιατί εγώ είμαι μαζί σου» και αμέσως ένας άγγελος ελευθέρωσε τον Άγιο, λύνοντας τον από τον τροχό και θεραπεύτηκε όλο το καταπληγωμένο σώμα του.

Ο Γεώργιος αφού απέκτησε το θαυμάσιο παράστημα του, με όψη αγγελική, παρουσιάστηκε στον Διοκλητιανό που είχε πάει με άλλους να κάνει θυσία. Μόλις τον είδαν έμειναν όλοι έκθαμβοι και απορημένοι. Μερικοί δε ισχυριζόντουσαν ότι είναι κάποιος που του μοιάζει και άλλοι ότι είναι φάντασμα. Καθώς όμως σχολιάζανε το γεγονός, εμφανίστηκαν μπροστά στον βασιλιά δύο από τους αξιωματικούς του, ο Πρωτολέοντας και ο Ανατόλιος με χίλιους στρατιώτες και ομολόγησαν την πίστη τους στον Χριστό. Ο Διοκλητιανός θύμωσε τόσο που έγινε έξαλλος και διέταξε να τους σκοτώσουν, πράγμα που έγινε αμέσως.

Έπειτα διέταξε να γεμίσουν αμέσως ένα λάκκο με ασβέστη και νερό και αφού ρίξουν μέσα τον Γεώργιο, να τον αφήσουν μέσα τρεις μέρες και τρεις νύχτες έτσι που να διαλυθούν και τα κόκκαλα του.

Πραγματικά οι δήμιοι ρίξανε τον Άγιο στον ζεματιστό ασβέστη και κλείσανε το στόμα του λάκκου. Μετά από τρεις μέρες ο Διοκλητιανός έστειλε στρατιώτες να ανοίξουν το λάκκο. Με μεγάλη τους έκπληξη όμως βρήκαν τον Γεώργιο όρθιο, μέσα στον ασβέστη και προσευχόταν. Το γεγονός εντυπωσίασε και προκάλεσε θαυμασμό και ενθουσιασμό στο λαό, που φώναζε: «Ο Θεός του Γεωργίου είναι μεγάλος». Ο Διοκλητιανός ζήτησε εξηγήσεις από τον Γεώργιο, που έμαθε τις μαντικές τέχνες και πως τις χρησιμοποιεί. Ο Γεώργιος τότε του απάντησε ότι τα γεγονότα ήταν αποτέλεσμα της θείας χάρης και δύναμης και όχι μαγείας και γοητείας.

Ο Διοκλητιανός οργισμένος διέταξε να του φορέσουν πυρακτωμένα παπούτσια με σιδερένια καρφιά και τον εξαναγκάσουν να περπατά. Ο Άγιος προσευχόταν και περπατούσε χωρίς να πάθει τίποτα. Πάλι διέταξε να τον φυλακίσουν και σκέφτηκε να φωνάξει του άρχοντες για να συσκεφτούν τι έπρεπε να κάμουν στον Γεώργιο. Και αφού τον δείρανε τόσο πολύ με μαστίγια και καταπλήγωσαν ολόκληρο το σώμα του Αγίου, τον παρουσίασαν στον Διοκλητιανό, που έμεινε έκπληκτος βλέποντας τον Γεώργιο να λάμπει σαν Άγγελος. Σκέφτηκε, λοιπόν, ότι το φαινόμενο αυτό οφειλόταν στις μαγικές του ικανότητες. Γι' αυτό κάλεσε τον μάγο Αθανάσιο, για να λύσει τα μάγια του Γεωργίου.

Αβλαβής από το δηλητήριο

Ήλθε, λοιπόν ο μάγος Αθανάσιος, κρατώντας στα χέρια του δύο πήλινα αγγεία, όπου υπήρχε δηλητήριο. Στο πρώτο αγγείο το δηλητήριο προξενούσε τρέλα, ενώ στο δεύτερο τον θάνατο.

Αμέσως οδήγησαν τον Άγιο στον Διοκλητιανό και στον μάγο Αθανάσιο. Ο βασιλιάς διέταξε να του δώσουν να πιει το πρώτο δηλητήριο. Ο Άγιος χωρίς δισταγμό ήπιε το δηλητήριο του πρώτου δοχείου, αφού προηγουμένως προσευχήθηκε , λέγοντας: «Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Θεός ημών, ο ειπών καν θανάσιμον τι πίωτιν, ου μη αυτούς βλάψει, θαυμάστωσον νυν τα ελέη σου». Και δεν έπαθε απολύτως τίποτα!

Μόλις είδαν ότι δεν έπαθε απολύτως τίποτα, ο βασιλιάς διέταξε να του δώσει ο μάγος και το δεύτερο αγγείο. Το ήπιε και αυτό χωρίς να πάθει το παραμικρό. Τότε όλοι έμειναν έκπληκτοι από αυτό το θαύμα. Ο Διοκλητιανός εξακολουθούσε να επειμένει ότι για να μην πεθάνει ο Γεώργιος είχε δικά του μάγια. Ο μάγος Αθανάσιος που ήξερε πόσο δραστικά ήταν τα δηλητήρια, αφού γονάτισε μπροστά στον μάρτυρα, ομολόγησε την πίστη του στον αληθινό Θεό. Τότε ο Διοκλητιανός διέταξε και φόνευσαν τον Αθανάσιο αμέσως. Εκείνη την στιγμή έφθασε και η γυναίκα του Διοκλητιανού Αλεξάνδρα, που ομολόγησε την πίστη της στον αληθινό Θεό. Και ο σκληρός και άκαρδος Διοκλητιανός διέταξε να την φυλακίσουν και την επομένη να της κόψουν το κεφάλι. Η Αλεξάνδρα ενώ προσευχόταν στην φυλακή, παρέδωσε την ψυχή της στα χέρια του Θεού.

Το μαρτυρικό τέλος του Αγίου

Ο Άγιος Γεώργιος κλείστηκε στην φυλακή και την νύκτα είδε στ' όνειρο του τον Χριστό, που του ανάγγειλε ότι θα πάρει το στεφάνι του μαρτυρίου και θα αξιωθεί της αιωνίου ζωής. Σαν ξημέρωσε διατάχτηκαν οι στρατιώτες από τον ο Διοκλητιανό να παρουσιάσουν μπροστά του τον Άγιο. Πραγματικά ο Άγιος βάδιζε γεμάτος χαρά προς τον βασιλέα, επειδή προγνώριζε ότι έφτασε το τέλος του. Μόλις λοιπόν τον αντίκρισε ο Διοκλητιανός, του πρότεινε να πάνε στον ναό του Απόλλωνα για να θυσιάσει στο είδωλο του. Όταν μπήκε ο Άγιος στον ναό, σήκωσε το χέρι και αφού έκανε το σημείο του σταυρού διέταξε το είδωλο να πέσει. Αμέσως τούτο έπεσε και έγινε κομμάτια.

Ο ιερέας των ειδώλων και ο λαός τόσο πολύ θύμωσαν, που φώναζαν στον βασιλέα να θανατώσει τον Γεώργιο. Ο Διοκλητιανός έβγαλε διαταγή και του έκοψε το κεφάλι.

Ο πιστός υπηρέτης του Αγίου, Πασικράτης, εκτελώντας την επιθυμία του Αγίου, παρέλαβε το Άγιο λείψανο του Μάρτυρα μαζί με αυτό της μητέρας του Αγίας Πολυχρονίας και το μετέφερε στη Λύδδα της Παλαιστίνης. Από εκεί, όπως βεβαιώνουν οι πηγές, οι Σταυροφόροι πήραν τα ιερά λείψανα της Αγίας Πολυχρονίας και τα μετέφεραν στη Δύση.

Κατά την Εκκλησία μας, ο ένδοξος αυτός μεγαλομάρτυρας είναι ο μαργαρίτης ο πολύτιμος, ο αριστεύς ο θείος, ο λέων ο ένδοξος, ο αστήρ ο πολύφωτος, του Χριστού οπλίτης, της ουρανίου στρατιάς ο συνόμιλος.

Ο Άγιος Γεώργιος στην παράδοση

Ο Άγιος Γεώργιος θεωρείται προστάτης του Πεζικού και του Στρατού Ξηράς. Ως τροπαιοφόρος (στρατιωτικός) άγιος και ελευθερωτής συγκεντρώνει πολλές θαυμάσιες διηγήσεις και παραδόσεις, από τις οποίες η σπουδαιότερη είναι αυτή που μιλάει για τον φόνο του δράκοντα και της σωτηρίας της βασιλοπούλας. Το θηρίο αυτό φυλούσε το νερό μιας πηγής κοντά στη Σιλήνα στη Λιβύη και το άφηνε να τρέχει μόνον όταν έβρισκε κάποιον άνθρωπο να φάει. Οι κάτοικοι της περιοχής όριζαν με κλήρο το θύμα του δράκοντα. Ολόκληροι στρατοί είχαν αντιταχθεί με αυτό το τέρας, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ο κλήρος έφερε και τη σειρά της βασιλοπούλας, την οποία έσωσε ο Άγιος Γεώργιος, φονεύοντας τον δράκο.

Τα έθιμα ανά την Ελλάδα

  • Ο αγιασμός των χωραφιών, τα κλαδιά της καρυδιάς στο κατώφλι του σπιτιού είναι έθιμα της γιορτής του, στην Αρκαδία.
  • Στην Αίγινα, το μοσχομυριστό χαμομήλι είναι τ’ Αϊ-Γιωργιού το λουλουδάκι.
  • Στην Ξάνθη, στο δημοτικό διαμέρισμα Ολιβίου, η ημέρα του εορτασμού του Αγίου Γεωργίου είναι γεμάτη από πολιτιστικά δρώμενα. Από το μεσημέρι μια ομάδα ντόπιων, κρατώντας τα παραδοσιακά όργανα νταούλι και ζουρνά, γυρνούν στις γειτονιές του χωριού, προσκαλώντας τους κατοίκους να παρακολουθήσουν του αγώνες πάλης. Νεαροί παλαιστές από διάφορα μέρη της βόρειας Ελλάδας, οι λεγόμενοι «πεχλιβανήδες», συγκεντρώνονται σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο και παλεύουν, χωρισμένοι σε ζευγάρια. Φορώντας δερμάτινο παντελόνι, που το μαζεύουν μέχρι τα γόνατα και το δένουν σφιχτά στη μέση, παλεύουν μέχρι να ρίξουν κάτω τον αντίπαλο. Νικητής ανακηρύσσεται ο παλαιστής που θα καταφέρει να ρίξει τον άλλον, με τρόπο ώστε να ακουμπήσει την πλάτη του στο έδαφος ή αυτός που θα μπορέσει να κατεβάσει το παντελόνι του αντιπάλου του. Τα χρήματα που μαζεύονται από το κοινό, δίνονται «μπαξίσι» σε αυτόν που θα νικήσει. Το έθιμο λέγεται ότι αναπαριστά τη μάχη του Αγίου Γεωργίου με τον δράκο και ήρθε στην Ελλάδα από τους πρόσφυγες της Κωνσταντινούπολης. Το ίδιο έθιμο αναβιώνει και στην Ανθή Σερρών. Οι ρίζες του, εδώ, βρίσκονται στα χρόνια της τουρκοκρατίας, όταν τα θαρραλέα παλικάρια του χωριού, παίρνοντας την ευλογία από τον Αϊ-Γιώργη, πάλευαν με τα πρωτοπαλίκαρα των Τούρκων και κατάφερναν επιδεικνύοντας δύναμη και θάρρος να τα νικήσουν.
  • Στο Νέο Σούλι Σερρών γίνεται η αναπαράσταση της νίκης του Αγίου Γεωργίου επί του δράκου από νέους του χωριού. Το δρώμενο της «Δρακοκτονίας» συγκεντρώνει πολύ κόσμο κάθε χρόνο. Ακολουθεί γλέντι με χορό, κρασί και παραδοσιακό φαγητό.
  •  
     
    • Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας γίνονται αυτοσχέδιες ιπποδρομίες προς τιμήν του Αγίου (Καλλιόπη Λήμνου, Πλατύ Μεσσηνίας, Άγιος Γεώργιος Μεσολογγίου).
    • Η Αράχωβα Βοιωτίας τιμά τον προστάτη Άγιό της με τριήμερες εκδηλώσεις, το «Πανηγυράκι», όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι. Περιλαμβάνει δρώμενα, παραδοσιακά αγωνίσματα, τοπικούς χορούς και παραδοσιακή μουσική. Την εικόνα του Αγίου Γεωργίου, κατά τη διάρκεια της περιφοράς της, συνοδεύουν νέοι και νέες της περιοχής με τοπικές ενδυμασίες.

    •  
    • Στην Ασή Γωνιά Χανίων οι κτηνοτρόφοι της περιοχής συρρέουν με τα κοπάδια τους στην εκκλησία του Αϊ-Γιώργη του Γαλατά για να πάρουν την ευλογία του. Τα ζώα, στολισμένα με τα πιο μελωδικά λέρια (κουδούνια), μαντρώνονται στην «κούρτα» έξω από την εκκλησία κι αρμέγονται ένα-ένα.
    • Στην Κόρινθο αναβιώνει το πρωί της Δευτέρας το έθιμο με τους καβαλάρηδες. Συγκεκριμένα, οι καβαλάρηδες με εικόνες του Αγίου Γεωργίου, οδηγούν την πομπή μέχρι την πλατεία όπου και πραγματοποιείται λειτουργία με θέα τον Κορινθιακό. Το έθιμο είναι ένα από τα γραφικότερα έθιμα που παραμένει αναλλοίωτο απ’ τη φθορά του χρόνου και αποτελεί ένα πολύτιμο στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας της Κορίνθου.

    •  Ο Άγιος Γεώργιος είναι ένας αγαπημένος Άγιος των Λημνιών, για αυτό και τιμάται ιδιαίτερα στην Ανατολική Λήμνο. Πλήθος κόσμου συμμετέχει κάθε χρόνο στην αναβίωση του εθίμου των ιπποδρομιών, που γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα στο χωριό Καλλιόπη και έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία. Προς τιμήν του Αγίου, οι κάτοικοι του χωριού ετοιμάζουν τα άλογα τους για τον αγώνα, ενώ οι καβαλάρηδες φορούν τιμητικά ένα κόκκινο μαντήλι στο λαιμό τους. Τη διοργάνωση αναλαμβάνει ο Αθλητικός Ιππικός Εξωραϊστικός Σύλλογος «Κέρος» Καλλιόπης, με τη συνδρομή του Δήμου Λήμνου. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας στις ιπποδρομίες συμμετείχαν δυο ομάδες, μια Χριστιανών και μια μουσουλμάνων, οι οποίοι σεβάστηκαν το έθιμο. Μόνο στον πόλεμο του ’40 είχε σταματήσει το έθιμο για δυο χρόνια, καθώς δεν υπήρχαν νέοι στο χωριό για να αγωνιστούν.
    •  


    Ἀπολυτίκιον

    Ἦχος δ'

    Ὡς τῶν αἰχμαλώτων ἐλευθερωτής, καὶ τῶν πτωχῶν ὑπερασπιστής, ἀσθενούντων ἰατρός, βασιλέων ὑπέρμαχος, Τροπαιοφόρε Μεγαλομάρτυς Γεώργιε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.


     

     newsbomb.gr

 

Τουρκία: Με απόφαση Ερντογάν η ιστορική Βυζαντινή Μονή της Χώρας θα λειτουργεί ως τζαμί.


Τη Δευτέρα αναμένεται να λειτουργήσει εκ νέου ως τζαμί ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Κυριακή 5 Μαΐου 2024

Μια πραγματική φωτογραφία της Παναγίας πάνω από το ναό.

 

Η πρώτη εμφάνιση της Παναγίας έγινε στην πόλη Ζειτούν της Αιγύπτου. Το φαινόμενο καταγράφηκε το βράδυ της 2ας Απριλίου 1968, όταν ένας μουσουλμάνος μηχανικός λεωφορείων ονόματι Farouk Mohammed Atwa, ο οποίος δούλευε απέναντι από την κοπτική εκκλησία της Αγίας Μαρίας στη Ζεϊτούν, πίστεψε ότι είδε μια γυναίκα να προσπαθεί να αυτοκτονήσει πηδώντας από ο ναός.

Φωτογραφία της Παναγίας πάνω από την εκκλησία της Παναγίας στο Ζεϊτούν, Κάιρο.

Η εμφάνιση της Θεοτόκου με αγγέλους στο Κίεβο στον τοίχο του καθεδρικού ναού και η ανεξήγητη χειρονομία του Θεού Βρέφους, που έμεινε άλυτη.

Ένα εκπληκτικό φαινόμενο σημειώθηκε στο Κίεβο, όπου η Μητέρα του Θεού εμφανίστηκε στους τοίχους του καθεδρικού ναού. Τη συνόδευαν Άγγελοι και το μωρό κάνει μια ασυνήθιστη χειρονομία. Τι ήταν και πότε, θα πούμε περαιτέρω.

Ένα εκπληκτικό φαινόμενο σημειώθηκε στο Κίεβο, όπου η Μητέρα του Θεού εμφανίστηκε στους τοίχους του καθεδρικού ναού. Τη συνόδευαν Άγγελοι και το μωρό κάνει μια ασυνήθιστη χειρονομία. Τι ήταν και πότε, θα πούμε περαιτέρω.

Λένε, λοιπόν, το τέλος: τι πραγματικά θα συμβεί αν δεν κατέβει η Αγία Φωτιά στην Ιερουσαλήμ.

Αύριο, 4 Μαΐου, η αντιπροσωπεία του Ιδρύματος του Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου θα παραδώσει παραδοσιακά το Άγιο Πυρ στη Μόσχα από την Ιερουσαλήμ με ειδική πτήση. Στο πλαίσιο της επιδείνωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ υποσχέθηκε να ασφαλίσει το ρωσικό αεροπλάνο.

   κοινωνικό δίκτυο

«Αποκάλυψη της καταστροφής και βίαιης αναταραχής»: η προφητεία του μοναχού Rigor για την έκλειψη ηλίου στις 8 Απριλίου 2024.

 Αυτό το γεγονός θα επιφέρει πολλές καταστροφές.

Οι ιστορικοί συνδέουν πολλές αρχαίες προφητείες με την έκλειψη στις 8 Απριλίου 2024. Οι Codebreakers είναι βέβαιοι: ήταν για αυτήν την ημέρα που έγραψε στα γραπτά του ο Γάλλος χρονικογράφος Rigor (ή Rigord, όπως μεταφράζεται επίσης το όνομά του), ο οποίος έζησε στις αρχές του 12ου και 13ου αιώνα.

φωτογραφία: Midjourney

Ανάσταση στη Μητρόπολη Μόρφου ”Δεύτε λάβετε φως” και ”Χριστός Ανέστη ” από τον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο… Χριστός Ανέστη Κύπρος! Η ομιλούσα καρδιά, Μητροπολίτης Μόρφου! BINTEO.

 

Πάσχα στη Μητρόπολη Μόρφου 5.05.2024. ”Δεύτε λάβετε φως” και ”Χριστός Ανέστη” από τον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο…

Α. Ντάγκιν προς ΗΠΑ: Μπορείτε να απαγορεύσετε την Καινή Διαθήκη, αλλά δεν μπορείτε να απαγορεύσετε το Θεό. Οι ΗΠΑ να μετανοήσουν αλλιώς θα εξαφανιστούν από την οργή του Θεού!

 

O Αλεξάντερ Ντάγκιν νο 1 διανοούμενος και φιλόσοφος της Ρωσίας ανήμερα του Πάσχα ασκεί δριμύτατη

«ΝΟΣΤΑΛΓΟΥΜΕ την παρουσία αληθινών ηγετών!» ΤΟ (ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ) πασχαλινό μήνυμα του Μητροπολίτη Κέρκυρας...

 

«Νοσταλγούμε την παρουσία αληθινών ηγετών» και «δεν υπάρχουν αδιέξοδα», είναι δύο χαρακτηριστικές αποστροφές στο (διαφορετικό) πασχαλινό μήνυμα του  Μητροπολίτη Κέρκυρας...

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος συνεόρτασε ΕΠΙΤΑΦΙΟ με Λατίνο Καθολικό καρδινάλιο! ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΣΥΝΕΟΡΤΑΣΜΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥΣ! ΒΙΝΤΕΟ.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος συνεόρτασε την ακολουθία ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ με Λατίνο

Μάτωσαν και μυρόβλυσαν Εσταυρωμένοι σε όλη την Ελληνική Επικράτεια ; ...μήπως "ματώσουμε" και εμείς;

 

Μεγάλη Παρασκευή επισημαίνουμε :
"τι σημαίνει Εσταυρωμένοι σε όλη την Επικράτεια να ματώνουν και να μυροβλυζουν ; ( δίχως λόγια αδελφοί για να δούμε ΑΝΑΣΤΑΣΗ χρειάζεται Μετάνοια )"

ΛΟΓΟΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟΣ (ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ).

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ,ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ



ΜΕΓΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ

ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΚΕΠΕ, ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ
+++ 

ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΕΡΙΞΕ ΦΩΣ. ΠΡΟΚΛΗΣΗ Επεισοδιακή, βίαιη σύλληψη του σωματοφύλακα του Έλληνα Προξένου στα Ιεροσόλυμα από Ισραηλινούς αστυνομικούς κατά την Τελετή Αγίου Φωτός.!!! ΒΙΝΤΕΟ.

 

Ισραηλινοί αστυνομικοί συνέλαβαν βίαια τον προσωπικό φρουρό του Έλληνα προξένου στην Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια της τελετής αφής του Αγίου Φωτός στο ναό της Αναστάσεως.

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ.

 Τα ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΘΕΜΑΤΑ σας εύχονται καλό Πάσχα με υγεία,ειρήνη και ευτυχία.


Κέρκυρα: «Είχαν Άγιο» – Τι δηλώνει ο Αντιδήμαρχος Σπ. Χαλικιόπουλος. (Βίντεο).Κέρκυρα: Κατά λάθος… αλλά έγινε! Έπεσε ο Μπότης στο κεφάλι της. (Βίντεο).

  Στο ατύχημα που έγινε στο ιστορικό Δημαρχείο, με τον τραυματισμό γυναίκας μετά από ρίψη μπότη, αναφέρεται με δήλωση του ο Αντιδήμαρχος Σπ. Χαλικιόπουλος.


















Σάββατο 4 Μαΐου 2024

ΝΕΑ ευχάριστα έχω να σας πω !!! - Αγιορείτης Μοναχός.

 

Πρώτη Ανάσταση σε Χίο και Νάξο – Viral ο «ιπτάμενος ιερέας» – (Video).

 Η Πρώτη Ανάσταση στη Χίο τελέστηκε με λαμπρότητα και κατάνυξη και με τον γνωστό… «ιπτάμενο ιερέα» να δίνει το δικό του μήνυμα.













Κάποια χρονιά δεν θα βγεί το Άγιο Φως. Θα είναι η εποχή του αντιχρίστου. Π. Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα.

Κάποια χρονιά δεν θα βγεί το Άγιο Φως. Θα είναι η εποχή του αντιχρίστου. Π. Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα

Γέροντας Εφραίμ της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα

Προφητείες του Γέροντα Ζωσιμά (Σοκούρ): «Η Λαύρα Κιέβου-Πετσέρσκ θα πέσει»

 


Έχει ήδη περάσει ένας χρόνος από τότε που ολόκληρος ο Ορθόδοξος κόσμος παρακολουθεί με αγωνία την κατάσταση σε ένα από τα αρχαία ιερά – τη Λαύρα του Κιέβου Pechersk.

Π. Εφραίμ Σκήτης Αγ. Ανδρέα – Οι 33 ώρες του Κυρίου στον Άδη. Πριν την Ανάσταση ακόμα και ο Τίμιος Πρόδρομος βρισκόταν στον Άδη.

 


Π. Εφραίμ Σκήτης Αγ. Ανδρέα – Οι 33 ώρες του Κυρίου στον

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ « Το 2006 ο ίδιος ο ΚΥΡΙΟΣ ζήτησε να αγιογραφηθεί η ΕΙΚΟΝΑ της ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ και να μεταφερθεί απέναντι από τα Μικρασιατικά Παράλια στην Λέσβο για να προστατεύσει τα νησιά μας» .

 

« εκεί θέλω να πάω για να προστατεύσω τα πιστά παιδιά μου» είπε ο ΑΝΑΣΤΑΣ ΚΥΡΙΟΣ 

Ιεροσόλυμα: Η τελετή αφής του Αγίου Φωτός στo Ναό της Αναστάσεως - Δείτε βίντεο.

 Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, πραγματοποιήθηκε η τελετή αφής του Αγίου Φωτός στo Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, όπου βρέθηκαν λιγότεροι - σε σχέση με άλλα χρόνια - προσκυνητές.












Ανατριχίλα: Ο Σταυρός τρέχει Άγιο Μύρο σε χωριό της Κρήτης όπου μιλούν όλοι για... «θαύμα» - Δείτε βίντεο και εικόνες (vid, pics).

 Σκούπισε ο ιερέας το σημείο και το χαρτί με το οποίο σκούπισε το ξύλο έβαψε από τη μπογιά και μύρισε Άγιο Μύρο… Το υγρό συνέχιζε να βγαίνει και το ίδιο το ξύλο το απορροφούσε πάλι. Αυτό συνέβη ξανά και ξανά..













Νέες αιχμές του Μητροπολίτη Κέρκυρας κατά του Στέφανου Κασσελάκη.


Ο Μητροπολίτης Κερκύρας στο αναστάσιμο μήνυμά του εξαπέλυε νέες αιχμές κατά του κ. Κασσελάκη, χωρίς πάντως να τον κατονομάζει, υπονοώντας εμμέσως πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κακώς θεωρεί τον εαυτό του μέλος της Εκκλησίας.

«Ο θάνατος δεν είναι το τέλος. Απ’ εκεί αναδύεται η Ανάσταση, η όντως Ζωή…»

 

Σχετική εικόνα 

Από τον τάφο η Ζωή

Είναι παρατηρημένο πως κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει το βίωμα κάποιου αν δεν περάσει το ίδιο ή κάτι παρόμοιο. Γι’ αυτό και τα πάθη του Χριστού, «για να ζήσει ο κόσμος», κατανοούνται στο σημείο που έγιναν, έστω και λίγο, προσωπικά βιώματα.