Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

ΠΡΙΝ την οριστική λύση του Κυπριακού, λύση του Βορειοηπειρωτικού;


%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%83%ce%bf%cf%86%ce%b9%ce%b1
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
ΑΠΕΝΑΝΤΙ μας έχουμε αυτές τις παγωμένες μέρες παρασκηνιακό συνομιλητή στο Κυπριακό« διαμάντι» αν σκεφτούμε αυτά που μας είπε πριν λίγους μήνες.
«Την αλλαγή σημαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογαν, κατά την 7η Σύνοδο του Βοσπόρου, αρνούμενος ταυτόχρονα την αποχώρηση του τουρκικού Στρατού από το νησί στο οποίο όπως είπε «Υπάρχει αίμα Τούρκων ηρώων» και για τον λόγο αυτό «Η Άγκυρα δεν μπορεί να συναινέσει στην παραχώρηση της εδαφικής κυριαρχίας στους Ελληνοκυπρίους».pronews.gr/portal 17:14 29/11/2016

Ήδη κατατέθηκαν και οι χάρτες των δυο μερών της διαπραγμάτευσης Πηγή: Κυπριακό: Κατατέθηκαν οι χάρτες των δύο πλευρών -Ενστάσεις από τους Ελληνοκύπριους | iefimerida.gr
Η συζήτηση για το Κυπριακό ανοίγει λίγες ημέρες πριν αναλάβει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ και δίχως να γνωρίζουμε πως θα διαχειριστεί αυτός και η αμερικανική κυβέρνηση την ακανθώδη υπόθεση που λέγεται Τουρκία.
Όμως η Τουρκία δεν διαχειρίζεται με την λογική αλλά θέλει γεωπολιτική φαντασία γιατί ο σουλτάνος είναι απρόβλεπτος και χρησιμοποιεί «λυτούς και δεμένους».
Οι «λυτοί φίλοι» της Τουρκίας βρίσκονται στο προσκήνιο των δρώμενων .
«Επαναφέρει το θέμα της «Τσαμουριάς» ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Edi Rama
Ο αλβανός πρωθυπουργός τόνισε ωστόσο ότι το εν λόγω ζήτημα «δεν πρέπει να διαταράξει τις σχέσεις με την Ελλάδα» Στο ζήτημα της «Τσαμουριάς» αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Edi Rama, μέσω δηλώσεων που παραχώρησε στην Deutsche Welle, αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του.
Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε για το εν λόγω ζήτημα, ο Rama δήλωσε ότι «μιλάμε για ένα ζήτημα που αφορά ένα τμήμα του αλβανικού πληθυσμού, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως και ο υπόλοιπος αλβανικός πληθυσμός σε σχέση με το ελληνικό κράτος», προσθέτοντας ότι «σε αυτό το κομμάτι του πληθυσμού πρέπει να αναγνωριστεί το δικαίωμα να κινείται ελεύθερα στην Ελλάδα».
Δικαίως αισθάνεται ότι έχει υποστεί διακρίσεις αυτό το κομμάτι του πληθυσμού, καθώς υπήρξε αδράνεια στην επίλυση του ζητήματος, η οποία κατά την άποψή μας πρέπει να τερματιστεί», ήταν τα λόγια του αλβανού πρωθυπουργού, επαναφέροντας ξανά στο προσκήνιο το εν λόγω θέμα.» bankingnews.gr29/11/2016
Οι «δεμένοι φίλοι» της Τουρκίας βρίσκονται στο παρασκήνιο των δρώμενων.
«Το αμερικανικό Ινστιτούτο για την Ειρήνη, στην τελευταία του έκθεση αναφέρει ότι κατά τα τελευταία χρόνια στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και βορειοδυτικά του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων, υπάρχει άνθιση της ριζοσπαστικοποίησης των μουσουλμάνων από τους οποίους προσλαμβάνονται άτομα προκειμένου να ενταχθούν στο ISIS, γράφει η αλβανική ‘lajmpress.com’.
Σύμφωνα με την έκθεση, το επίπεδο κινητοποίησης στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στα Σκόπια είναι από υψηλότερα από αυτά της Δυτικής Ευρώπης.
Τα Σκόπια θεωρούνται ως μία από τις πέντε πρώτες θέσεις στον κόσμο σε κατά κεφαλήν αριθμό και σε ποσοστό ξένων μαχητών στο ISIS.
Η έκθεση αναφέρει ότι οι πέντε δήμοι του Κοσσυφοπεδίου που συνορεύουν με Σκόπια και Αλβανία είναι πολύ ευάλωτοι στον βίαιο εξτρεμισμό και προπαγανδίζονται από τοπικά δίκτυα υπέρ της ιδεολογίας του ‘ισλαμικού κράτους’.» echedoros-a.gr The Hellenic Information Team Ιανουάριος 11, 2017. 18:20
Αυτοί λοιπόν οι «λυτοί και ο δεμένοι φίλοι» της Τουρκίας με δικαιολογία την φανταστική υπόθεση του αλυτρωτισμού της Τσαμουριάς μπορούν να δημιουργήσουν αίφνης συνθήκες πίεσης και ανατροπής των γεωπολιτικών συνοριογραμμών, εξυπηρετώντας το αφεντικό που ήδη βρίσκεται σε δεινή θέση .
«Η τουρκική λίρα αλλάζει ισοτιμία με το δολάριο κάθε 10 λεπτά! Κλυδωνίζεται το οικοδόμημα Ερντογάν» militaire.gr/Π. Καρβουνόπουλος 11/01/2017 | 21:31
ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ
«Όταν μια γίδα θέλει να φάει ξύλο, πάει και ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνου. Έτσι κάνουν και οι Αλβανοί τώρα. Ας τους. Μην τους λογαριάζεις. Μη φοβάσαι». (Νικολάου Ζουρνατζόγλου, Μαρτυρίες Προσκυνητών, Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης, τόμος Α’, σελ 259)
«Εσείς οι στρατιωτικοί, την Αλβανία να προσέχετε. Από εκεί θα έρθει η απειλή».
«Γέροντα, άμα φτύσουμε, οι Αλβανοί θα πνιγούν στο σάλιο μας, και σεις λέτε ότι θα έρθει απειλή από την Αλβανία; Δεν μπορώ να το πιστέψω».
«Άκου το Γέροντα!», μου απάντησε. (Υποστράτηγος ε.α., Τσιαλίκης Χρήστος, Θεολόγος, Κομοτηνή, Νικολάου Ζουρνατζόγλου, Μαρτυρίες Προσκυνητών, Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης, τόμος Β’, σελ 373)
– Και για την υπόδουλη Βόρειο Ήπειρο είπε:
Ο Γέροντας, αφού πρόσφερε και στους τελευταίους επισκέπτες που ήρθαν εκείνη την στιγμή κέρασμα, ξαναρωτά έναν απ’ αυτούς.
-Γέροντας: Θα την πάρουμε την Πόλη; Τι λες ;
-Χρήστος: Εγώ θα πάω για την Βόρειο Ήπειρο.
-Γέροντας: Την Πόλη να πάρουμε, την Βόρειο Ήπειρο και επτά άτομα την παίρνουμε!
-Χρήστος: Επτά και εγώ οκτώ !
-Γέροντας: Πάρτηνα! Και εγώ θα μεταφέρω τα λείψανα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, τα οποία είναι και βαριά! Τι να πούμε, βρε παιδιά, όλα τα λένε και τα γράφουν τα βιβλία μας (της Εκκλησίας), αλλά ποιος τα διαβάζει; Ο κόσμος χαμπάρι δεν παίρνει. Κοιμάται με τα τσαρούχια! (Ιερομόναχου Χριστόδουλου, «Σκεύος Εκλογής», Σελ. 219)
«Τη Βόρειο Ήπειρο οι μεγάλοι τη χαντάκωσαν. Αυτοί πρέπει να κανονίσουν και τώρα το θέμα. Χρειάζεται διάκριση από εμάς για να μη γίνονται υπερβολές και δημιουργείται αναταραχή στον κόσμο». (Πρεσβυτέρου Διονυσίου Τάτση, «Ο Γέροντας Παΐσιος», 1995)
Γιὰ τὴ Βόρειο Ἤπειρο, ὁ Γέροντας εἶχε πεῖ μεταξὺ ἄλλων:
«Μὴ φοβάστε. Ἐσᾶς θὰ σᾶς ἐλευθερώσουν κάτι παλαβοί· ἀπὸ μέσα καὶ ἀπὸ ἔξω. Παλαβοὶ μὲ τὴν καλὴ ἔννοια, δηλαδὴ παλικάρια. Αὐτοὶ δὲ θὰ καταλαβαίνουν ἀπὸ πολιτικές, καὶ θὰ μποῦν μέσα νὰ βοηθήσουν. Οἱ πολιτικοὶ θὰ τὸ χαροῦν κι αὐτοὶ κατὰ βάθος, ἀλλὰ αὐτοὶ δεσμεύονται καὶ δὲν μποροῦν νὰ ἐνεργήσουν. Οἱ ἄλλοι θὰ τὸ δεχτοῦν. Ἔ! ἀφοῦ ἔγινε τώρα, ἔγινε, θὰ ποῦν. Μὴ φοβάστε. Λειτουργοῦν καὶ οἱ πνευματικοὶ νόμοι. Πόνος εἶναι αὐτός. Μιὰ οἰκογένεια εἴμαστε καὶ μᾶς χώρισαν. Σὰν νὰ λένε, αὐτὰ τὰ παιδιὰ νὰ πᾶνε χώρια ἀπὸ τοὺς ὑπόλοιπους. Πονάει αὐτό! Τόσες φορὲς τὴν ἐλευθερώσαμε τὴ Βόρεια Ἤπειρο, τόσα αἵματα, τόσα κρυοπαγήματα! Δὲ θὰ πᾶ πᾶν χαμένα ὅλα αὐτά (Ἀθανάσιου Ρακοβαλῆ, «Ὁ πατήρ Παΐσιος μοῦ εἶπε», ἔκδοση 18η, σελ. 76) pronews.gr/portal 02/01/2013
Με πίστη και ελπίδα
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου