Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Ιερουσαλήμ: Η μυστηριακή και παράξενη πόλη του Χριστού!

Η πολυχρωμία και η πολυμορφία της Ιερουσαλήμ. Η ιστορία της γέννησης και της ζωής του Ιησού, μέσα από τα μέρη που συνδέονται με το δημόσιο βίο Του. Οι αντιθέσεις και οι ομορφιές του τοπίου, το ανακάτεμα των θρησκειών και τα προβλήματα της συμβίωσης! Όλα αυτά είναι η μυστηριακή και παράξενη πόλη που μόλις την πατήσει κανείς είναι σα να γυρίζει το ρολόι 2.000 χρόνια πίσω!Ιερουσαλήμ: Η μυστηριακή και παράξενη πόλη του Χριστού!
Η Ιερουσαλήμ όπως την έζησα, τις προηγούμενες μέρες, χωρίς απαραίτητα τα πλήρη και ακριβή στοιχεία, αλλά με ανοιχτή καρδιά, που είναι η προϋπόθεση για να τη ζήσεις.


H Παναγία η Ιεροσολυμίτισσα    
Βρίσκεται στο Θεομητορικό Μνήμα της Γεσθημανής  και είναι αυτή που απεικονίζει ακριβέστερα από οποιαδήποτε άλλη τα χαρακτηριστικά της Αγίας μορφής της Παναγίας. Σύμφωνα με τις διηγήσεις των Αγίων Πατέρων της Πίστης μας, έχει αγιογραφηθεί το 1870, θαυματουργικώς, από τη νεαρή Ρωσίδα μοναχή Τατιανή, στο ρώσικο μοναστήρι απέναντι από το όρος των Ελαιών. Εμφανίστηκε στον ύπνο της μία μοναχή και της είπε να τη ζωγραφίσει. Αυτό έγινε δύο φορές και η Τατιανή ταράχτηκε. Ένα βράδυ μπαίνοντας στο φωτεινό και ευωδιάζον κελί της, βρήκε την εικόνα αυτή που ήταν αχειροποίητη. Η Παναγία της ζήτησε να την πάει στο σπίτι της, στη Γεσθημανή.  Στο συγκεκριμένο χώρο βρίσκεται ο κενός τάφος της Παναγίας.
Η Προδοσία
Στον  Τόπο της Προδοσίας, όπως λένε στην Ιερουσαλήμ τον κήπο της Γεσθημανής , o προσκυνητής μπορεί να δει  δύο ελιές οι οποίες οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι έχουν πάνω από 2.000 χρόνια ζωής.
Είναι πάνω από 2.000 ετών δύο ελιές στον τόπο της ΠροδοσίαςΕίναι πάνω από 2.000 ετών δύο ελιές στον τόπο της Προδοσίας
Ο Βράχος της Αγωνίας εντός της Καθολικής εκκλησίαςΟ Βράχος της Αγωνίας εντός της Καθολικής εκκλησίας
Ο Βράχος της Αγωνίας, όπως τον αναπαριστούν οι ΚαθολικοίΟ Βράχος της Αγωνίας, όπως τον αναπαριστούν οι Καθολικοί

Δίπλα στον Τόπο της Προδοσίας, και σήμερα εντός Καθολικής εκκλησίας, βρίσκεται ο βράχος της Αγωνίας το σημείο όπου ο Ιησούς, μετά το Μυστικό Δείπνο, πήγε να προσευχηθεί και φανέρωσε την εναγώνια προσευχή του πριν από τη σύλληψη.  Οι Καθολικοί, σε αντίθεση με τους ελληνορθόδοξους και τους Αρμένιους απεικονίζουν με αγάλματα όσα θέλουν να πουν, εξ ου και οι εντυπωσιακές παραστάσεις του Χριστού στο βράχο,  όπου είπε το «παρελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο», αλλά και η Κοίμηση της Θεοτόκου, στο σπίτι του Ιωάννη που επίσης είναι χώρος της Καθολικής εκκλησίας
Ο Ναός του Πανάγιου Τάφου
Η οδός του Μαρτυρίου- σήμερα ανεβαίνεις σκαλοπάτια- ο λόφος του Γολγοθά, το σημείο της Αποκαθήλωσης όπου εναπόθεσαν το σώμα του Χριστού μετά τη Σταύρωση. Λειτουργούν οι Ελληνοορθόδοξοι.
Η Σταύρωση στο ΓολγοθάΗ Σταύρωση στο Γολγοθά

Η Αγία Ελένη το 320 μ.Χ πήγε στην Ιερουσαλήμ, με στρατό και διέθεσε πολλά χρυσά νομίσματα για να προσδιορίσει τα ακριβή σημεία, σε ένα τόπο όπου μέχρι τότε τον έσκιαζε η φοβέρα. Η Αγία Ελένη έχτισε  ναούς σε όλη την Ιερουσαλήμ.

Ο Πανάγιος ΤάφοςΟ Πανάγιος Τάφος
Η αποκαθήλωσηΗ αποκαθήλωση
Η Σαμάρεια και ο αγωνιστής παπάς
Ενώ τον καιρό του Ιησού οι Σαμαρίτες αριθμούσαν σχεδόν ένα εκατομμύριο, σήμερα είναι μερικές εκατοντάδες μόνο στους Αγίους Τόπους. Τα γκρουπ των προσκυνητών δεν πάνε συχνά στη Σαμάρεια γιατί είναι μακριά από την πόλη της Ιερουσαλήμ. Αν όμως πας στη Ναμπλούς (Σιχάρ) κοντά στη Σαμάρεια, θα δεις το φωτεινό και ευωδιάζον, ελληνορθόδοξο μοναστήρι που έφτιαξε σχεδόν με τα χέρια του, στα 37 χρόνια που βρίσκεται εκεί, ο αγωνιστής παπάς που έχει δεχτεί 15 δολοφονικές επιθέσεις, έχει περάσει από πολλές δίκες, αλλά παραμένει. Τον έχουν αποδεχτεί από τότε που κατάφερε να γίνει «ο παπάς των φτωχών» της περιοχής, μετά από εράνους που έρχεται και κάνει στην Ελλάδα. Έτσι κατάφερε να εξοικονομήσει τόνους αλεύρι σε Παλαιστίνιους μουσουλμάνους για να ζήσουν. Ο προηγούμενος παπάς, κατακρεουργήθηκε μέσα στο ναό, με τσεκουριές και το αίμα του υπάρχει ακόμα στους τοίχους. Το σκήνωμά του εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται για προσκύνημα στο ναό.                                                 
Ο αγωνιστής παπάς του ναού στη ΣαμάρειαΟ αγωνιστής παπάς του ναού στη Σαμάρεια
Το αγίασμα από το φρέαρ, όπου ο Χριστός συνάντησε τη ΣαμαρείτισσαΤο αγίασμα από το φρέαρ, όπου ο Χριστός συνάντησε τη Σαμαρείτισσα

Στον κάτω χώρο του ναού  συντηρείται πηγή που πιστεύεται ότι είναι το φρέαρ του Ιακώβ. Σ΄ αυτό το σημείο ο Ιησούς συνάντησε τη  Σαμαρείτιδα, η οποία  στη συνέχεια έγινε η Αγία Φωτεινή.
Άλλα ελληνοορθόδοξα μοναστήρια, που εμένα με εντυπωσίασαν, είναι του Αγίου Γεωργίου Χοζεβίτη που το ίδρυσαν το 420 π.Χ πέντε ερημίτες, μέσα σε μια μικρή σπηλιά, κι εκεί ασκήτεψε ο Προφήτης Ηλίας. Το 482 μ.Χ ο ίδιος ο Άγιος Σάββας, στην έρημο της Ιουδαίας, δημιούργησε το μοναστήρι όπου υπάρχει μέχρι σήμερα και το επισκέπτονται μόνο άντρες προσκυνητές.
       
Ο Ιορδάνης ποταμός
Ο Ιορδάνης ποταμός πηγάζει από τέσσερα ποτάμια που σχηματίζονται καθώς λιώνουν τα χιόνια των βουνοκορφών. Ρέει και χάνεται κυρίως προς τη θάλασσα της Γαλιλαίας. Διανύει απόσταση μόλις  95 χιλιομέτρων, αλλά συστρέφεται σα φίδι και ελίσσεται. Φτάνει μέχρι τη Νεκρά θάλασσα. Ο μισός ανήκει στο Ισραήλ και ο άλλος μισός στην Ιορδανία. Το νερό του είναι χαρακτηριστικά θολό. Εκεί, ο Ιωάννης ο Πρόδρομος,  που ασκήτευε στην έρημο της Ιουδαίας, βάπτισε το Χριστό.
Στον Ιορδάνη ποταμόΣτον Ιορδάνη ποταμό

Χιλιάδες προσκυνητές, όλη τη διάρκεια του χρόνου, άντρες και γυναίκες, από τα πέρατα της γης, μου έκαναν εντύπωση οι Αιθίοπες κυρίως και οι Ινδοί, φορούν την άσπρη κελεμπία που προμηθεύονται επιτόπου και βαπτίζονται στα νερά του. Λένε ότι πρέπει να πας ως προσκυνητής τρεις φορείς στους Αγίους Τόπους και την τελευταία να βαπτιστείς. Τότε λέγεται ότι έγινες «Χατζής» ή «Χατζήδενα». Το θολό χρώμα του νερού του, αποδίδεται στις αμαρτίες που βγάζει από πάνω σου και παίρνει μαζί του. Ο πυθμένας του Ιορδάνη ποταμού είναι γεμάτος λάσπη.
                                                 
Νεκρά Θάλασσα
Είναι το χαμηλότερο σημείο πάνω στη γη. Κοντά στην Ιεριχώ, την αρχαιότερη πόλη του κόσμου που διασώζεται (8.000 π.Χ), Η περιεκτικότητά της σε αλάτι είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από τη Μεσόγειο Θάλασσα ενώ περιέχει πέντε φορές περισσότερα μεταλλεύματα από κάθε άλλη υδάτινη έκταση. Γι’ αυτό δεν υπάρχει ζωντανός οργανισμός στη θάλασσα αυτή. Οι άνθρωποι κολυμπούν σ΄ αυτήν,  φτάνει να μην  μπει νερό στα μάτια τους γιατί τότε πρέπει να τα ξεπλύνουν αμέσως. Το νερό της,  ωστόσο,  λειτουργεί ευεργετικά για διάφορες δερματικές παθήσεις. Είναι γνωστές άλλωστε οι κρέμες και τα πίλινγκ που παράγονται εκεί. Η Νεκρά θάλασσα, έχει γίνει πόλος έλξης για τουρίστες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, όχι τόσο στο κομμάτι της που εκμεταλλεύονται οι Άραβες, αλλά σ΄ αυτό των Ισραηλινών.  Πολυτελή ξενοδοχεία, χουρμαδιές, εστιατόρια, καταστήματα  που έχουν δημιουργήσει κυρίως Ρώσοι που απευθύνονται  στους συμπατριώτες τους οι οποίοι συρρέουν. Οι θερμοκρασίες  είναι ιδιαίτερα υψηλές αφού στις 18 Απριλίου, ο υδράργυρος στις 3 το μεσημέρι , έδειχνε 41ο C. Ωστόσο η ζέστη δεν ήταν αποπνικτική.
Η τουριστική ανάπτυξη στη Νεκρά θάλασσαΗ τουριστική ανάπτυξη στη Νεκρά θάλασσα
                
Οι Ραβίνοι
Στην Ιερουσαλήμ, αλλά κυρίως κοντά στο Τείχος των δακρύων,  συνα-ντάς παντού στο δρόμο τους ραβίνους, οι οποίοι είναι εκπαιδευτικοί που διαβάζουν την Τορά και μία παράφραση της Παλιάς Διαθήκης. Οι Ραβίνοι, με τη χαρακτηριστική μαύρη ενδυμασία, τα καπέλα και τα μπουκλάκια στην κόμμωση, κρατούν στα χέρια τους συχνά τα παιδιά τους. Κάνουν πολλά παιδιά αφού ενισχύονται οικονομικά για να τα αποκτούν και έχουν κι εκείνα από μικρά την ίδια εμφάνιση και ενδυμασία. Οι γυναίκες των Ραβίνων κυκλοφορούν στο δρόμο με περούκα, αφού έχουν ξυρισμένα κεφάλια, κατά μία εκδοχή για να μην προσελκύουν ερωτικά τους ραβίνους παρά μόνο όταν συνευρίσκονται για να κάνουν παιδιά.

Οι Ραβίνοι πηγαίνοντας στο τείχος των ΔακρύωνΟι Ραβίνοι πηγαίνοντας στο τείχος των Δακρύων
Οι Βεδουίνοι
Από τα χρόνια του Αβραάμ, στις άγονες περιοχές του νότου, κατοικούσαν νομαδικές φυλές. Σήμερα οι φυλές αυτές των βεδουίνων είναι Άραβες μουσουλμάνοι, που διατηρούν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής. Είναι βοσκοί που διασχίζουν μπρος- πίσω τα σύνορα των κρατών της Μέσης Ανατολής, με τις καμήλες τους. Η όρασή τους είναι ιδιαιτέρως ανεπτυγμένη, μπορούν να ακούν τους ήχους της γης και γνωρίζουν από τα ίχνη στο έδαφος, με ακρίβεια, τα κιλά του ανθρώπου ή του ζώου που πέρασε από εκεί.
Ο Βεδουίνος πίνοντας το τσάι τουΟ Βεδουίνος πίνοντας το τσάι του

Παντρεύονται μέχρι τέσσερις γυναίκες οι οποίες είναι αυτές που βόσκουν τελικά τα πρόβατα και τις κατσίκες ,κι εκείνοι συχνά είναι πιο χαλαροί πίνοντας το τσάι τους. Χρησιμοποιούν το μαλλί από τα πρόβατα για να πλέξουν σκηνές και χαλιά. Δίνουν καμήλες για να αποκτήσουν μία γυναίκα ενώ αν θέλουν οπωσδήποτε να αποκτήσουν τη γυναίκα αυτή, δίνουν λευκές καμήλες που έχουν μεγαλύτερη αξία. Διατηρούν τη μουσική τους παράδοση και φτιάχνουν οι ίδιοι τα όργανά τους. Μέχρι τέσσερις γυναίκες παντρεύονται και όσοι από τους Άραβες μουσουλμάνους  διατηρούν τις παραδόσεις. Μαζί τους μπορούν να κάνουν μέχρι 22 παιδιά. Αυτά που στον σύγχρονο κόσμο φαντάζουν απίστευτα,  εκεί δεν είναι αφού σε πολλές περιπτώσεις τα έχουν επιβάλλει οι εχθροπραξίες και οι ανθρώπινες απώλειες.
Η Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ
Η Ιερουσαλήμ, έχει μία υπέροχη Παλιά Πόλη όπου γίνονται και παζάρια, από τα πανάρχαια έθιμα της Μέσης Ανατολής. Μια πολύχρωμη ποικιλία μπρούτζινων, κεραμικών, ημιπολύτιμων πετραδιών και κεντημάτων, με την έντονη οσμή των μυρωδικών και τα ονομαστά αραβικά γλυκά. Αυτή είναι η Ιερουσαλήμ που έχει τα πάντα!
Η πολύχρωμη Παλιά Πόλη της ΙερουσαλήμΗ πολύχρωμη Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.
rodiaki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου