Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Ο Κύκκου Νικηφόρος έγραψε βιβλίο για το Ουκρανικό.

 


Μέσα στην εβδομάδα θα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία το βιβλίο του Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας, Νικηφόρου, με τίτλο: «ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΘΕΙΟΥΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ». Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» ο κ. Νικηφόρος έστειλε την περασμένη Πέμπτη, με συνοδευτική επιστολή, το πόνημά του στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, στα μέλη της Ιεράς Συνόδου και άλλους, που ασχολούνται με εκκλησιαστικά ζητήματα. Επίσης, το βιβλίο άρχισε να αποστέλλεται σε Προκαθημένους, Ιεράρχες, κληρικούς των άλλων κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, καθώς και σε καθηγητές Πανεπιστημίων.

Το εξώφυλλο του βιβλίου κοσμεί τοιχογραφία του Χριστού, του Μανουήλ Πανσέληνου από τον ναό του Πρωτάτου του Αγίου Όρους. Με τη βιβλιογραφία και το Ευρετήριο το βιβλίο καταλαμβάνει 231 σελίδες.

Ο Μητροπολίτης Νικηφόρος αφιερώνει το βιβλίο «Τη ενότητι της Ορθοδοξίας, ευγνωμοσύνης ένεκεν, ευσεβώς το παρόν ανατίθημι». Ο πρόλογος του βιβλίου γράφτηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2020, εορτή του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου της Ελεούσης του Κύκκου και τα δοκίμια στάλθηκαν στο τυπογραφείο πριν από τις 24 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μνημόνευσε για πρώτη φορά τον Κιέβου Επιφάνιο. 

Ο συγγραφέας του βιβλίου αποκαλύπτει ότι άρχισε να ασχολείται με τη συγγραφή από τον Νοέμβριο του 2019, αλλά, τονίζει, «οι πιο γόνιμοι πνευματικά και αποδοτικοί μήνες» ήταν αυτοί της υποχρεωτικής απομόνωσης, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Επίσης, εκφράζει την πεποίθηση ότι με την ανάγνωση του βιβλίου «κάθε πιστός, κάθε πνευματικός, κάθε θρησκευόμενος άνθρωπος είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει την αλήθεια του θέματος (του Ουκρανικού)».  

Ο Μητροπολίτης Νικηφόρος αποφαίνεται ότι το Ουκρανικό Ζήτημα «δημιουργήθηκε με την αυθαίρετη και αντικανονική παραχώρηση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως “Αυτοκεφαλίας” σε σχισματικές δομές της Ουκρανικής Εκκλησίας, και εν αγνοία του Ορθοδόξου Ρωσικού Πατριαρχείου, που είναι η μητέρα Εκκλησία της, κατά Ουκρανία, Ορθοδόξου Εκκλησιαστικής Επαρχίας».

Ο κ. Νικηφόρος, αν και αναφέρει ότι αισθάνεται την ανάγκη να δηλώσει εξ αρχής ότι «σεβόμαστε και τιμούμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, την Μεγάλη αυτή του Χριστού Εκκλησία…»,  επιρρίπτει ακεραία την ευθύνη για το «Σύγχρονο Ουκρανικό Ζήτημα» στην, όπως υποστηρίζει, «μονομερή απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου να χορηγήσει καθεστώς ‘’Αυτοκεφάλου Εκκλησίας’’ σε μια σχισματική δομή αμετανόητων καθηρημένων, αναθεματισμένων και αχειροτόνητων κληρικών, περιφρονώντας ταυτόχρονα την υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο Κανονική Εκκλησία της Ουκρανίας». Επίσης, υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή του Πατριάρχη «δημιουργεί σοβαρότατο εκκλησιαστικό πρόβλημα, που απειλεί την πανορθόδοξη ενότητα με σχίσμα τεραστίων διαστάσεων».

Α. Βικέτος.

philenews.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου