Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Η Εκκλησία σε ξένα πολιτικά χωράφια.

 

Από την εκλογή του Κύριλλου στη θέση του Πατριάρχη Μόσχας, η πολιτική αντικατέστησε το κήρυγμα 

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας», που κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη πανελλαδικά.

Σε επικίνδυνα μονοπάτια κινείται πλέον η Ορθόδοξη Εκκλησία, καθώς η πολιτική υπερέχει του πνευματικού της ρόλου. Το φαινόμενο εστιάζεται κυρίως στις Σλαβόφωνες Εκκλησίες, όπου κυριαρχούν Ρωσία και Σερβία με παρεμβάσεις οι οποίες μοιάζουν να υπαγορεύονται από το Κρεμλίνο.

 

Από την εκλογή του Κύριλλου στη θέση του Πατριάρχη Μόσχας, η πολιτική αντικατέστησε το κήρυγμα  και ο ίδιος ταυτίστηκε με ακραίες  αποφάσεις, όπως η εισβολή στην Ουκρανία, η προσάρτηση της Κριμαίας και η ανάπτυξη εθνικιστικών δράσεων στα Βαλκάνια.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Πατριαρχείο Σερβίας, το οποίο ταυτίζεται σε όλα με τη Μόσχα και, μάλιστα, πριν από λίγες μέρες, ο Πατριάρχης Πορφύριος τίμησε τον πρωθυπουργό  της Ουγγαρίας Όρμπαν, έναν εκ των φίλων του Πούτιν, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν είχε εκφραστεί κατά των ξένων, αδιαφορώντας για τις θέσεις της Εκκλησίας.

Η ανάμειξη της Εκκλησίας σε πολιτικά ζητήματα φάνηκε καθαρά  και από την αντιπροσωπεία της ρωσικής Εκκλησίας, η οποία αντέδρασε με ειρωνείες στην απόφαση του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών να καταδικάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μάλιστα, χαρακτήρισε τη φράση “τραγικές συνέπειες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου” ως ανακοίνωση των «Starbucks και των McDonalds».

Η αναφορά στις συγκεκριμένες εταιρείες μόνο τυχαίες δεν είναι, καθώς Μόσχα και Βελιγράδι το τελευταίο διάστημα, σε όλους τους τόνους, δηλώνουν ότι Πούτιν και Κύριλλος είναι θεματοφύλακες των θρησκευτικών παραδόσεων και εναντιώνονται στον δυτικό τρόπο ζωής.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε ότι η σερβική Εκκλησία ματαίωσε την εκδήλωση eurupride, που ήταν να γίνει στο Βελιγράδι, στο όνομα της προστασίας των παραδόσεων.

Κατά τη συνεδρίαση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, στην Καρλσρούη της Γερμανίας, ο πόλεμος καταδικάστηκε ως παράνομος και αδικαιολόγητος:

“Η Συνέλευση αυτή επιβεβαιώνει πλήρως τη θέση που εκφράστηκε από την κεντρική επιτροπή, και αποκηρύσσει αυτόν τον παράνομο και αδικαιολόγητο πόλεμο. Ως Χριστιανοί, από διάφορα μέρη του κόσμου, ανανεώνουμε την έκκλησή μας για άμεση κατάπαυση του πυρός, ώστε να σταματήσει ο θάνατος και η καταστροφή και να υπάρξει διάλογος και διαπραγματεύσεις για να διασφαλιστεί μια βιώσιμη ειρήνη”. Κάλεσε δε, τις ηγεσίες των Εκκλησιών σε Ρωσία και Ουκρανία να αντιταχθούν “στον συνεχιζόμενο θάνατο, καταστροφή, εκτοπισμό των ανθρώπων στην Ουκρανία”.

Άμεση ήταν η αντίδραση της αντιπροσωπείας της Ρωσικής Εκκλησίας, με τον Αρχιμανδρίτη Φιλάρετο Μπουλέκοφ να δηλώνει ειρωνικά ότι ένα τέτοιο κείμενο “θα μπορούσε να αποτελέσει ανακοίνωση των Starbucks και των McDonalds. Είναι στο ίδιο επίπεδο σημασίας αυτό το έγγραφο. Εάν κύριος στόχος είναι να κατηγορήσουμε απλώς τη ρωσική αντιπροσωπεία, εντάξει. Αλλά σε όλο το κείμενο, δεν υπάρχει ούτε μία λέξη για τις άλλες πλευρές σε αυτή τη διαδικασία στην Ουκρανία. Είναι σαν τον Πρόεδρο της Γερμανίας, ο οποίος μιλούσε πολύ δυναμικά, αλλά ξέχασε να πει την προσωπική του ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία, ότι ήταν αυτός που υπέγραψε ένα έγγραφο πριν από τρία χρόνια, εγγυώμενος την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας από την κυβέρνηση στην αντιπολίτευση. Λίγες ημέρες αργότερα, απλώς έπλυνε τα χέρια του. Υπάρχουν πολλά άλλα παραδείγματα. Πού είναι η φωνή των ευρωπαϊκών Εκκλησιών προς την κυβέρνηση σας να κάνει οτιδήποτε δυνατό για να φέρει ειρήνη;

Και μετά λέτε ότι θέλετε να υπάρξει ειρήνη το συντομότερο δυνατό. Και με το να κατηγορείτε κάποιον, δεν θα είναι αρκετό. Αυτό το κείμενο δεν μπορεί να είναι απλώς ένα καμουφλάζ της πραγματικής κατάστασης, χρησιμοποιώντας κάποιους χριστιανικούς όρους. Αλλά θα έχει αποτέλεσμα εάν εμβαθύνει στην κατάσταση”.

Η ταύτιση των Εκκλησιών με την πολιτική γίνεται όλο και πιο σαφής στα Βαλκάνια. Στο Μαυροβούνιο έπεσε η κυβέρνηση μετά την συμφωνία που έκανε με το Πατριαρχείο Σερβίας για την προστασία της περιουσίας. Ενώ, σε ό,τι αφορά την αναγνώριση των σχισματικών των Σκοπίων, Μόσχα και Βελιγράδι επιμένουν να κάνουν αναφορά στη Μακεδονική Εκκλησία. Σκοπός τους είναι το Πατριαρχείο να μην προχωρήσει στην αυτοκεφαλία της νέας Εκκλησίας και προκληθεί κρίση στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Υπενθυμίζεται ότι το Φανάρι και η Αθήνα έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προκύψει αυτοκεφαλία σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί στο όνομα ο όρος «Μακεδονία ή μακεδονική».

dogma.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου