Ο Πάφου Γεώργιος ήρθε δεύτερος στις προτιμήσεις του κόσμου, αλλά αυτό για την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου δεν είχε και τόση σημασία.
Ο 76ος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Γεώργιος ήρθε δεύτερος στις προτιμήσεις του κόσμου, αλλά αυτό για την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου δεν είχε και τόση σημασία. Είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία (ετών 73) από τους δύο συνυποψηφίους του μητροπολίτες Λεμεσού και Ταμασσού, αλλά και αυτό για την Ιερά Σύνοδο είναι μια… μικρολεπτομέρεια. Την τελευταία στιγμή υπέβαλε υποψηφιότητα, κάτι που επίσης δεν απασχολούσε την Ιερά Σύνοδο. Εκείνο που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εκλογή του ήταν αφενός το έντονο παρασκήνιο που προηγήθηκε και κυρίως επειδή ήταν ο μόνος που ανήκε στην πανίσχυρη ομάδα των «αρχιεπισκοπικών». Ονομάζονται έτσι, λόγω της σχέσεώς τους με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.
Μια ομάδα ιεραρχών μέσα στην 16μελή Ιερά Σύνοδο της Κύπρου καθόριζε και το αποτέλεσμα. Με την εκλογή του από τον κλήρο στο Τριπρόσωπο ήταν κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος. Η μόνη έκπληξη ήταν ότι ενώ περίμεναν όλοι ότι θα ελάμβανε 9 ψήφους, έλαβε τελικά 11 κατακτώντας και ένα νέο ρεκόρ. Ο αντίπαλός του Λεμεσού έλαβε 4 ψήφους, που εάν κανείς εξαιρέσει την ψήφο προς τον εαυτό του, τελικά ο μέχρι πρότινος φαβορί για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο και πρώτος στις δημοσκοπήσεις, ο Αθανάσιος της Λεμεσού, έλαβε μόλις τρεις ψήφους. Τι συνέβη; Ακόμα και ορισμένοι «δικοί» του, ή τουλάχιστον πιθανοί υποστηρικτές τους, τον εγκατέλειψαν και εντάχθηκαν στην πανίσχυρη «ιερά» ομάδα των «αρχιεπισκοπικών».
Αλλά ποιος πλέον πιστεύει στις… θρησκευτικές δημοσκοπήσεις, όταν το κλειδί για την εκλογή Αρχιεπισκόπου το έχει η Ιερά Σύνοδος; Οι δημοσκοπήσεις φέρ’ ειπείν κατέτασσαν τον Πάφου Γεώργιο στην τρίτη θέση. Τα κατάφερε έστω και με 480 ψήφους διαφορά από τον τρίτο στη σειρά μητροπολίτη Ταμασσού Ησαΐα, ο οποίος στην καταμέτρηση προηγείτο μέχρι και τα τελευταία στάδια.
Μιλούν για «παζάρια»
Αυτό το ιερό παρασκήνιο που σημειώθηκε με την εκλογή του Αρχιεπισκόπου συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Ορισμένοι μιλούν για νέα «παζαρέματα» εντός της Ιεράς Συνόδου για την ανάδειξη αυτή τη φορά του μητροπολίτη Πάφου, στη μητρόπολη που άφησε ο Γεώργιος. Ουδείς γνωρίζει ακόμα τι είδους παζαρέματα (σ.σ.: η σωστή έκφραση είναι τι είδους «αιτήματα» υποβάλλονται) για να εκλέξουν νέο μητροπολίτη. Εδώ για την εκλογή Αρχιεπισκόπου υπεβλήθηκαν ένα σωστό αιτήματα από μητροπολίτες προκειμένου να ψηφίσουν τον Γεώργιο, όπως για παράδειγμα την πλήρη συμπόρευση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. «Ορος» που προφανώς έγινε αυτομάτως δεκτός, αφού ήταν υπέρ της Εκκλησίας της Ουκρανίας (όπως ήθελε το Πατριαρχείο) και όχι εναντίον της, όπως ήθελαν οι Ρώσοι και ορισμένοι από τους ιεράρχες, ανάμεσά τους και ο Λεμεσού.
Ωστόσο το μοναδικό πρόβλημα που υπήρξε ώστε να μη διασπαστεί η ομάδα των «αρχιεπισκοπικών» ήταν όταν εις εξ αυτών αποσύρθηκε ξαφνικά (;) από την κούρσα των υποψηφιοτήτων. Αυτή λοιπόν η απόσυρση του ενδιαφέροντος από τον χωρεπίσκοπο Καρπασίας Χριστόφορο διαφοροποίησε τους συσχετισμούς δυνάμεων και ευνόησε τους μητροπολίτες Πάφου και Αμμοχώστου, Γεώργιο και Βασίλειο. Στην εν λόγω ομάδα συγκαταλέγεται και ο μητροπολίτης Κηρυνείας Χρυσόστομος, ο οποίος επίσης ήταν υποψήφιος για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, αλλά θεωρούνταν αουτσάιντερ.
Ποιος είναι.
Ο νέος Αρχιεπίσκοπος έχει σπουδάσει πέραν της Θεολογίας και χημικός στην Αθήνα και έχει διδάξει σε σχολεία της Κύπρου Χημεία. Αλλά είναι και ο μοναδικός ιεράρχης που κατάφερε να αναγκάσει την Τουρκία να πληρώσει πρόστιμο για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με αφορμή τη σύλληψη και την κακοποίησή του από τα τουρκικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια αντικατοχικής εκδήλωσης το 1989 κατέθεσε προσφυγή εναντίον της Τουρκίας στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου