Το chatbot ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να σηκωθούν από τις θέσεις τους και να υμνήσουν τον Κύριο.
Μπορεί κανείς να φανταστεί ότι αν η τεχνολογία «συναντούσε» τη θρησκεία, τότε και οι δύο θα άλλαζαν αμέσως δρόμο αδιαφορώντας ο ένας για τον άλλο.
Και κάπου εδώ κολλάει η φράση: «Ποτέ μη λες ''ποτέ''», αφού μέσα στην κατάμεστη εκκλησία του Αγίου Παύλου στην γερμανική πόλη του Φιρτ, το chatbot ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να σηκωθούν από τις θέσεις τους και να υμνήσουν τον Κύριο.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει και το Associated Press, στην Ευαγγελική Εκκλησία, όπου παρευρίσκονταν 300 άνθρωποι, είχε στηθεί μία γιγάντια οθόνη από την οποία προβαλλόταν ένα άβαταρ με τη μορφή γενειοφόρου μαύρου άνδρα το οποίο ανέγνωσε το κήρυγμα για τη λειτουργία της Κυριακής.
«Αγαπητοί φίλοι, είναι τιμή για μένα να βρίσκομαι εδώ για το κήρυγμα ως η πρώτη τεχνητή νοημοσύνη στη φετινή σύνοδο των Προτεσταντών της Γερμανίας» είπε ανέκφραστα το άβαταρ.
Η λειτουργία των 40 λεπτών –συμπεριλαμβανομένου του κηρύγματος, των προσευχών και της μουσικής- δημιουργήθηκε στο ChatGPT από τον Γιόνας Σίμερλαϊν, φιλόσοφο και θεολόγο του Πανεπιστημίου της Βιέννης.
«Θα έλεγα ότι το 98% ήρθε από τη μηχανή» είπε ο 29χρονος στο AP.
Η λειτουργία ΑΙ ήταν μια από τις εκατοντάδες εκδηλώσεις στη σύνοδο της Ευαγγελικής Εκκλησίας που πραγματοποιείται φέτος στη Νυρεμβέργη και στο γειτονικό Φιρτ. Ουρές πιστών σχηματίστηκαν έξω από την νεογοτθική εκκλησία του 19ου αιώνα για το κήρυγμα υψηλής τεχνολογίας.
«Είπα στην τεχνητή νοημοσύνη ‘Βρισκόμαστε στη σύνοδο της εκκλησίας, εσύ διαβάζεις το κήρυγμα […] πώς θα έμοιαζε η λειτουργία» λέει ο Σίμερλαϊν αναφορικά με τον σχεδιασμό της λειτουργίας, ενώ, ζήτησε, ακόμα, από το ChatGPT να προσθέσει προσευχές και μια ευλογία για το τέλος.
Μάλιστα, οι πιστοί άκουσαν με απόλυτη προσοχή το άβαταρ το οποίο τους καλούσε να αφήσουν πίσω το παρελθόν, να εστιάσουν στις προκλήσεις του παρόντος, να ξεπεράσουν το φόβο του θανάτου και να κρατήσουν ζωντανή την πίστη τους στον Ιησού Χριστό.
Φυσικά, δεν έλειψαν και τα γέλια όταν ακούστηκε από την τεχνητή νοημοσύνη πως «για να κρατήσουμε την πίστη μας, πρέπει να προσευχόμαστε και να πηγαίνουμε στην εκκλησία τακτικά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου