Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αμαρτία από τους πολέμους, από τους παγκοσμίους πολέμους, προπαντός της εποχής μας… οι άνθρωποι παντού παραφρόνησαν από τον φόβο των επερχομένων στη γη συμφορών… Παναγία μου, Υπέρμαχε Στρατηγέ και Φοβερά Προστασία πρόφθασε…

 

Παναγια_λιτανεια_πολεμος κριμαικος_Е-Зайцев.-Молебен-на-Бородинском-поле_Отечественная война 1812_9613 

Συναξάριον
Τῇ ΚΒʹ (22ᾳ) τοῦ μηνὸς Ὀκτωβρίου, μνήμη τοῦ ἐν ἁγίοις πατρὸς ἡμῶν καὶ Ἰσαποστόλου Ἀβερκίου, Ἐπισκόπου Ἱεραπόλεως, τοῦ Θαυματουργοῦ. (167)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ μνήμη τῶν ἁγίων ἑπτὰ Παίδων τῶν ἐν Ἐφέσῳ, Μαξιμιλιανοῦ, Ἰαμβλίχου, Μαρτινιανοῦ, Διονυσίου, Ἀνωνίνου, Ἐξακουστωδιανοῦ καὶ Ἰωάννου. (250 και περ. 446)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ μνήμη τῶν ἁγίων Μαρτύρων Ἀλεξάνδρου Ἐπισκόπου καὶ Ἡρακλείου, Θεοδότης καὶ Γλυκερίας, Ἄννης καὶ Ἐλισάβετ.(2ος-3ος αἰ.)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, ὁ Ἅγιος Μάρτυς Ζαχαρίας, ἐν τῇ θαλάσσῃ τελειοῦται.
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, Μνήμη τοῦ Ὁσίου ἀββᾶ Ῥούφου.(4ος-5ος αἰ.)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, Μνήμη τοῦ Ὁσίου ἀββᾶ Λώτ.(4ος-5ος αἰ.)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, Μνήμη τοῦ Ἁγίου Εὐλαλίου, ἐπισκόπου Λαμπούσης τῆς Κύπρου.
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, Μνήμη τοῦ Νέου Ἱερομάρτυρος Γρηγορίου, ἐπισκόπου Μεθώνης.
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη ἱερὰ καὶ εὐγνώμων τοῦ γενομένου θαύματος τῆς ἀπελευθερώσεως τῆς Μόσχας, ἐκ τῆς κατοχῆς τῶν Πολωνῶν, μεσιτείᾳ τῆς Ὑπεραγίας Δεσποίνης ἡμῶν Θεοτόκου τοῦ Καζάν, τῆς Φοβερᾶς Προστασίας καὶ Ὑπερμάχου Στρατηγοῦ τοῦ φιλοχρίστου Ῥωσικοῦ λαοῦ κατὰ τὸ ἔτος 1612, – θεωρεῖται προστάτις τῶν Ὀρθοδόξων λαῶν ἐκ τοῦ Παπικοῦ κινδύνου.

Κυριακή ΣΤ’ Λουκά
Η θεραπεία του δαιμονιζομένου των Γαδαρηνών (Λουκ. η’ 26-39)[(Μτ 8,28-34. Μκ 5,1-20)]

Παναγία του Καζάν,
η Υπέρμαχος Στρατηγός και Φοβερά Προστασία της Ρωσίας
Τιμάται στις 8 Ιουλίου και στις 22 Οκτωβρίου,
ημέρα που η Ρωσία γιορτάζει την Ημέρα της Εθνικής Ενότητας.

Από τις πιο αγαπητές θεομητορικές εικόνες, που τιμάται απεριόριστα σε όλη την Ρωσία.
…Η εικόνα αυτή είχε σταλεί από το Καζάν στον ευγενή Ποζάρσκι το 1612, όταν ξεκίνησε με ένα σώμα εθελοντών από τις βόρειες περιοχές της ευρωπαϊκής Ρωσίας για την απελευθέρωση της Μόσχας από τους Πολωνούς. Οι ορθόδοξοι Ρώσοι μαχητές προσεύχονταν θερμά στη Θεομητορα να τους βοηθήσει, για να ελευθερώσουν την πρωτεύουσα και στην συνέχεια τα πατρογονική εδάφη από τους παπικούς κατακτητές.
Οι Πολωνοί κρατούσαν αιχμάλωτο σε έναν πύργο των τειχών της Μόσχας τον Έλληνα επίσκοπο Ελασσώνος Άγιο Αρσένιο (1626). Σε αυτόν τον ιεράρχη εμφανίστηκε σε όραμα ο όσιος Σέργιος του Ραντονεζ και τον πληροφόρησε ότι με τις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου η πόλη θα ελευθερωνοταν από τους εχθρούς. Η είδηση διέρρευσε στον Ρωσικό στρατό, που πολιορκούσε την πρωτεύουσα, και τον εμψύχωσε. Στις 22 Οκτωβρίου του 1612 οι Ρώσοι κατόρθωσαν να μπουν στη Μόσχα, αναγκάζοντας τους Πολωνούς να συνθηκολογήσουν. Το ιερατείο και ο λαός υποδέχθηκαν με εικόνες στα χέρια τους ελευθερωτές. Κι αυτοί, πάλι, έφεραν και πρόσφεραν στην πόλη την εικόνα της Παναγίας του Καζάν.
Η σεπτή θεομητορικη εικόνα εορτάζεται δύο φορές τον χρόνο, στις 8 Ιουλίου, ημέρα της ευρέσεως της, και στις 22 Οκτωβρίου, ημέρα της απελευθερώσεως της Μόσχας από τους Πολωνούς.
Θαυματουργές εικόνες της Παναγίας στη Ρωσία, σελ40-42, εκδ. Παρακλήτου.

***

Άγιος Σωφρόνιος του Έσσεξ

Μετανοείτε (Ματθ. 4,17). Οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν την κλήση του Χριστού: Να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο της εσωτερικής μας ζωής και κοσμοθεωρίας, τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους και με κάθε φαινόμενο στο κτιστό είναι· να μην φονεύουμε τους εχθρούς, αλλά να τους νικούμε με την αγάπη. Πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχει απόλυτο κακό. Απόλυτο είναι μόνο το άναρχο Αγαθό. Και το Αγαθό αυτό μας έδωσε την εντολή: ” Αγαπάτε τους εχθρούς υμών… καλώς ποιείτε τοις μισούσιν υμάς… έσεσθε τέλειοι, ώσπερ ο Πατήρ υμών ο εν τοις ουρανοίς τέλειος εστίν “(Ματθ. 5, 44, 48). Να παραδώσουμε τον εαυτό μας σε σφαγή για τους αδελφούς είναι το καλύτερο μέσο για να τους αποσπάσουμε από την δουλεία του συκοφάντη-διαβόλου και να ετοιμάσουμε τις ψυχές τους να αποδεχθούν τον Θεό, “Ος πάντας ανθρώπους θέλει σωθήναι ” (Α ‘ Τιμοθ. 2, 4). Δεν υπάρχει άνθρωπος τελείως άμοιρος του φωτός, διότι ο Θεός “φωτίζει πάντα άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμον ” (Ιωάν. 1, 9). Η εντολή “μη αντιστηναι τω πονηρώ” (Ματθ. 5, 39) είναι η πιο αποτελεσματική μορφή της πάλης κατά του κακού. Όταν κάποιος αντιστέκεται στη βία με τα μέσα εκείνα στα οποία προσφεύγει και αυτός που κάνει την αμαρτία, τότε αυξάνει η δύναμη του παγκόσμιου κακού. Ο φόνος αθώων ανθρώπων μεταθέτει, με αόρατο συνήθως τρόπο, τις ηθικές δυνάμεις της ανθρωπότητος προς την πλευρά εκείνου του καλού για το οποίο πέθαναν οι αθώοι. Δεν συμβαίνει έτσι, όταν και από τις δύο πλευρές εκδηλώνεται η ίδια κακή τάση κυριαρχίας πάνω στους άλλους. Η νίκη με την φυσική βία δεν διαρκεί αιώνια. Ο Θεός, ο Οποίος είναι Φως άγιο και άμωμο, αποχωρεί από τους κακούργους· αυτοί εκπίπτουν από την μόνη πηγή της ζωής και πεθαίνουν: ” Μη εαυτούς εκδικούντες, αγαπητοί, αλλά δότε τόπον τη οργή· γεγραπται γαρ Εμοί [ανήκει] εκδίκησις, Εγώ ανταποδώσω, λέγει Κύριος… Μη νικώ υπό του κακού, αλλά νίκα εν τω αγαθώ το κακόν ” (Ρωμ. 12, 19, 21).
Οι άνθρωποι φέρουν σχετική μόνο αλήθεια και, στη φανατική πάλη για τον θρίαμβο των ιδεών τους, διαφθείρουν την ακεραιότητα του είναι και οδηγούν τελικά τους πάντες στην απώλεια. Ως τυφλοί απολυτοποιούν τη θετική άποψη της πολιτικής τους θεωρίας και είναι έτοιμοι να εξαφανίσουν όλους εκείνους που θα ήθελαν να δουν τη ζωή της οικουμένης θεμελιωμένη σε καλύτερες, πιο ανθρώπινες αρχές· και βέβαια πρωτίστως στις εντολές του Χριστού, ο Οποίος φονεύθηκε για την εντολή της αγάπης. Στον σύγχρονο κόσμο οι ευαγγελικοί λόγοι του Χριστού αποκτούν ιδιαίτερα επίκαιρο χαρακτήρα: “Μελλήσετε δε ακούειν πολέμους και ακοάς πολέμων. Οράτε μη θροείσθε· δει γαρ πάντα γενέσθαι… και έσεσθε [οι χριστιανοί] μισούμενοι υπό πάντων των εθνών δια το Όνομά Μου… και δια το πληθυνθήναι την ανομίαν ψυγήσεται η αγάπη των πολλών… και τότε ήξει το τέλος “(Ματθ. 24, 6-14).
“Κύριε, Ιησού Χριστέ, Υιε του Θεού, ελέησον ημάς και τον κόσμον Σου “.
Ο κόσμος όλος κατατυραννείται από τις συγκρούσεις ανάμεσα σε κράτη με διαφορετικά κοινωνικά συστήματα, ανάμεσα σε φυλές και τάξεις, ομολογίες και ιδεολογίες και τα όμοια. Λόγω των συγχρόνων μέσων μαζικής καταστροφής και αφανισμού ζουν όλοι παντού σε ατμόσφαιρα “φόβου και προσδοκίας (συμφορών) των επερχομένων τη οικουμένη “ (Λουκ. 21, 26). Και να, έχουμε μπροστά μας ένα σύμπλεγμα παραδόξων προβλημάτων που δύσκολα επιλύονται. Από τη μια δεν μπορούμε να μένουμε ήσυχοι, διότι ανήκουμε στην οικογένεια της ανθρωπότητος και έχουμε πολλά κοινά πεπρωμένα· από την άλλη μας αναθαρρύνουν τα λόγια του Χριστού: ” Αρχομενων δε τούτων γίνεσθαι ανακύψατε και επάρατε τας κεφαλάς υμών, διότι εγγίζει η απολύτρωσις υμών ” (Λουκ. 21, 28). Δεν θα επιμείνουμε εδώ εκτενέστερα στην περιγραφή της κατάστασης της αποκαλυπτικής εντάσεως που ήδη υπάρχει· δεν θα εγκαταλείψουμε όμως το ισχυρό όπλο που μας έδωσε ο Κύριος: την προσευχή ” Κύριε, Ιησού Χριστέ, Υιε του Θεού του Ζώντος, ελέησον ημάς και τον κόσμον Σου “, και την τέλεση της Λειτουργικής Θυσίας, μέχρις ότου αυτό θα είναι πρακτικά δυνατό.
(Περί προσευχής, σελ. 175- 177)

***

Για μένα η περίοδος του πολέμου συνέπεσε με τον καιρό της διαμονής μου στην έρημο.
Ώ, ήταν καιρός έντονης προσευχής για την ειρήνη όλου του κόσμου, ιδιαίτερα για τη Ρωσία. Άκουγα επανειλημμένα ότι οι Γερμανοί είχαν σκοπό να τελειώσουν με τη Ρωσία. Οι αξιωματικοί τους δεν έκρυβαν τα σχέδια τους για γενοκτονία: …. Χιλιάδες φορές ευτυχώς που ο Θεός δεν επέτρεψε και οι Γερμανοί δεν επικράτησαν.
Η ιστορία της ανθρωπότητας είναι γεμάτη με παντός είδους εγκλήματα, αλλά δεν υπάρχει μεγαλύτερη αμαρτία από τους πολέμους, από τους παγκοσμίους πολέμους, προπαντός της εποχής μας, όπου όλοι οι άνθρωποι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο παρασύρονται στην «αδελφοκτονία»· σήμερα οι μεν «χαίρονται» γιατί φονεύθηκαν εκατοντάδες χιλιάδων, και εκατομμύρια ακόμη της άλλης πλευράς· αύριο αυτοί που υπέφεραν χαίρονται, γιατί εκδικήθηκαν τους δολοφόνους. Έτσι λοιπόν όλη η γη καλύπτεται από το σκοτάδι του καταχθόνιου μίσους, το Πνεύμα το Άγιο εγκαταλείπει τις ψυχές των ανθρώπων και η απόγνωση σκηνώνει στις καρδιές τους. Πέρασαν τριάντα χρόνια, αλλά η ειρήνη ακόμη δεν κατορθώθηκε και το σκοτάδι ακόμη δεν διαλύθηκε και το φως της αγάπης ακόμη δεν καταυγάζει τη γη.
Εκείνα τα εφιαλτικά χρόνια προσευχόμουν εντατικά, ιδιαίτερα κατά τις νύκτες. Με ένταση θρηνούσα στις προσευχές μου υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου, περισσότερο όμως για τη Ρωσία, για τον ρωσικό λαό, που τον απειλούσε ο μεγαλύτερος κίνδυνος μιας σχεδόν ολοσχερούς καταστροφής. [«Γράμματα στη Ρωσία» – επιστολή 53]

***

Λόγοι Ζωής Αιωνίου του Αγίου Γέροντος Αμβροσίου Λάζαρη

– Από εδώ και πέρα, δεν έχεις διανοηθεί τί θα δεις και τι θα ακούσεις. Δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ στον κόσμο, είπε μια μέρα το καλοκαίρι του 2005.
– Στην Ελλάδα θα συμβούν;
Σε όλο τον κόσμο και σ’ εμάς. Και γιατί; Γιατί εμείς, λέει, είμαστε ο φάρος της Ορθοδοξίας, αλλά καταντήσαμε από την αμαρτία χειρότεροι από τους άθεους. (σελ. 178)

Τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ γρήγορα. Ο διάβολος θα κυριαρχήσει. Όσοι τον πλησιάσουν, θα τους τσακίσει, θα τους συντρίψει. Φίλους αυτός δεν έχει. (σελ. 210)

Να προσέχετε, γιατί ο κακός στήνει παγίδες. Μη γελάτε! Είναι δίπλα μας κι εσείς δεν μπορείτε να τον δείτε. Ακουστέ τι σας λέω. Μη σταματάτε να προσεύχεσθε!

Στους έσχατους χρόνους οι χριστιανοί θα πορεύονται, όπως θα διατάσσει τότε ο Κύριος. Όμως εκεί θα είναι ο Κύριος και δεν θ’ αφήσει τον άνθρωπο, θα μας βοηθά σε ότι θέλουμε. Δεν θα μας αφήσει, να είστε βέβαιοι και πιστοί. Γιατί αυτό θέλει να έχουμε εκείνες τις μέρες: ΠΙΣΤΗ!
Πάνω απ’ όλα, παιδιά μου, να κρατήσουμε την πίστη μας στον Κύριο, και ας έρθουν μέρες δύσκολες και ας έρθουν μέρες δοκιμασίας.

***

Περικυκλωμένος από πάρα πολλούς διαβόλους…
“Εκύκλωσάν με σαν κύνες πολλοί…”

Ευμένιος Σαριδάκη_Elder Eumenius Saridakis_Св. старец Евмени Саридакис_Παναγία Κουδουμιανής_3485735Έλεγε ο Άγιος Ευμένιος Σαριδάκης.
“Ήταν το έτος 1967 τέλη Σεπτεμβρίου, που βρέθηκα στον Αχεντριά στο χωριό της μάνας μου και έφυγα για να πάω στο χωριό μας στην Εθιά, που είναι περίπου μια ώρα απόσταση με τα πόδια. Είχε νυχτώσει πολύ, αλλά τι ώρα ακριβώς ήταν δε θυμάμαι. Ίσως εννέα ή δέκα. Ανέβηκα απ’ την μεριά που υπάρχουν πολλά πουρνάρια και λέγεται Φαρμακαρά και βγήκα στο λάκκο του Δρυ.
Εκεί που βάδιζα, βρέθηκα περικυκλωμένος από πάρα πολλούς διαβόλους. Ήταν τόσοι πολλοί που δεν με άφηναν να βαδίσω. Με μεγάλη δυσκολία προχωρούσα και όσο περνούσε η ώρα γινόταν και πιο πολλοί, ήταν χιλιάδες – εκατομμύρια.
Όταν είχα φτάσει στο τέλος του μικρού οροπέδιου, στη θέση που λέγεται Αξώνι, που φαίνεται η κορφή και το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης, ήταν τόσοι πολλοί, που δεν μπορούσα να βαδίσω.Έκανα τον σταυρό μου, έλεγα προσευχές, απολυτίκια αγίων, το “Θεοτόκε Παρθένε”, το “Αναστήτω ο Θεός”, αλλά οι διάβολοι δεν φεύγανε. Με μεγάλο κόπο ανέβηκα από το λάκκο στο υψωματάκι που είναι απόσταση εκατό μέτρων και λέγεται Κακό Κεφάλι. Μόλις ανέβηκα εκεί που είπαμε, και φάνηκε η Παναγία της Εθιάς, οι διάβολοι έγιναν άφαντοι.
Αφού ανάπνευσα με ανακούφιση και έκαμα τον Σταυρό μου ευχαριστώντας την Παναγία, συνέχισα το δρόμο μου με γρήγορο βήμα. Η απόσταση είναι περίπου μισής ώρας, αλλά πιστεύω ότι την έβγαλα σε 15 λεπτά μόνο. Ποτέ δεν είχα δει τόσους πολλούς διαβόλους”, έλεγε ο Γέροντας και έκανε τον Σταυρό του.
(Από το βιβλίο του Αντωνίου Σαριδάκη “Ο Άγιος Γέροντας Ευμένιος – Ο πράος και ταπεινός τη καρδία”, σελ. 78)

***

Αγία Σοφία της Κλεισούρας

Σοφία η εν Κλεισούρα_St. Sophia the Ascetic of Kleisoura_Св. Софии (Хотокуриди)_osia_sofiaΝα μετανοάτε, παιδία μου… Να ευτάτε προσευχήν… Νύχταν και ημέραν… οπού περπατείτε, οπού ευρίουστουν ( ευρίσκεστε ), οπού στέκουστουν, πάντα να λέτε «Χριστέ μ’, να ελεήσ’ με! Με γλυκόν γλώσσαν να μιλάτε με τον Θεόν, να φτάτε προσευχήν».
«Μου είπε η Παναγία πώς εκείνα πού είναι στα Ιερά Βιβλία των εκλεκτών του Υιού μου, έρχονται όλα με τη σειρά να γίνουν. Τρίτος πόλεμος θα γίνη… Θα καταστραφούν τα τρία τέταρτα της ανθρωπότητας… Θα σωθή μόνο το ένα τέταρτο…

… Σαν γνήσια προφήτισσα του λαού καθήλωνε όσους της έτρεφαν ευλάβεια με τις αποκαλύψεις της για την οργή του Θεού και τα επερχόμενα δεινά.

«Είδα μαύρα σύννεφα, η οργή του Θεού κατέβαινε στον κόσμο. Σιγά, σιγά κατεβαίνουν, σιμώνουν και όταν αγγίξουν στη γη τότε θα γίνει ο πόλεμος».

«Είδα τα δάκρυα της Παναϊας, κάουμε. Κλαίει δια τε μας νύχτα-μέρα, Θεέ μου να μην χαλάσεις τον ντουνιάν».

«…Να κάνετε προσευχή, να λέτε Θεέ μου, Θεέ μου μετάνοια ο λαός…»

***

Ο Άγιος Ισαπόστολος και Θαυματουργός Αβέρκιος

Αβέρκιος Ιεραπόλεως Abercius of Hierapolis in Phrygia ΑΒΕΡΚΙΟΣ5679769Ο άγιος Αβέρκιος έγινε επίσκοπος της Ιεραπόλεως της Φρυγίας, επί της βασιλείας του Μάρκου Αντωνίου, κι έκανε πολλά θαύματα και ιάσεις.

Τα θαύματα που επιτελούσε ο Αβέρκιος ήταν τόσα πολλά και τόσο θαυμαστά, ώστε η φήμη του έφτασε μέχρι τον αυτοκράτορα. Ο Αυρήλιος τότε διέταξε να τον φέρουν στην Ρώμη γιατί η κόρη του η οποία ετοιμαζόταν να παντρευτεί βασανίζονταν από δαιμόνιο.
Όταν έφτασε στη Ρώμη τον οδήγησαν αμέσως στα ανάκτορα, όπου τον περίμενε με αγωνία η γυναίκα του αυτοκράτορα η Φουστίνα. Τον πήγε στην κόρη της, η οποία όταν τον είδε κατελήφθη από βίαιους σπασμούς. Μιλώντας το δαιμόνιο με τη φωνή της, ικέτευσε τον δούλο του Θεού να μην το βασανίσει άλλο και να το επιτρέψει να γυρίσει στη Φρυγία απ’ όπου ήρθε. Ο Αβέρκιος του το επέτρεψε, το διέταξε όμως να πάρει μαζί του ένα πελώριο ειδωλολατρικό βωμό όπερ και εγένετο μπροστά στα έκπληκτα μάτια πολλών ρωμαίων.
Η αυτοκράτειρα τον ικέτευσε να τον ανταμείψει πλουσιοπάροχα με χρυσό και άργυρο, όμως ο Αβέρκιος αρνήθηκε. Έμεινε κάποιο διάστημα στη Ρώμη για να ενισχύσει τους χριστιανούς της πόλεως, κατόπιν έφυγε για τη Συρία. Έφτασε πρώτα στην Αντιόχεια και κατόπιν στην Απάμεια όπου αγωνίστηκε νικηφόρα κατά της αιρέσεως του Μαρκίωνος. Από κει πέρασε στον Ευφράτη ποταμό, έφθασε στη Νίσιβη και διέσχισε όλη την Μεσοποταμία διώκοντας την αίρεση αυτή. Για τις μεγάλες του αυτές περιοδείες πήρε τον τίτλο του» ισαποστόλου».
Μετά από πολυετείς περιοδείες επέστρεψε στην γενέτειρά του, όπου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό. Συνέταξε ένα εγχειρίδιο πνευματικής καθοδηγήσεως προς χρήσιν του κλήρου της επισκοπής του. έχοντας προετοιμάσει την διαδοχή του αποσύρθηκε να προσευχηθεί σε όρος υψηλό, εκεί έκανε να αναβλύσει θαυματουργικώς πηγή θερμού ύδατος και εδέχθη την αποκάλυψη της τελευτής του. Σε ηλικία 72 ετών κατήλθε από το όρος και ετοίμασε τον τάφο του, κοντά στον βωμό που μετέφερε το δαιμόνιο και έβαλε να σκαλίσουν επιγραφή, η οποία σώζεται μέχρι τις μέρες μας σ’ ένα μουσείο της Ρώμης:

***

Γερόντισσα Γαλακτία

Να λέτε την ευχή: «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με». Σαν Μεταλαβιά είναι, γιατί παίρνετε την δύναμη του ονόματος του Χριστού!

Να προσεύχεσθε στην Παναγία με τους Χαιρετισμούς και την Παράκλησή της. Αν δεν προλαβαίνετε, να της φωνάζετε: «Παναγία μου, Παναγία μου προφθάσε». Το όνομά Της, τα ’χει όλα μέσα. Να λέτε πολλές φορές και το «χαίρε Νύμφη ανύμφευτε».
Και μόνο να πείτε με την καρδιά σας: «Άγιος ο Θεός, Άγιος Ισχυρός, Άγιος Αθάνατος ελέησον ημάς» έχει τέτοια δύναμη, που μπορεί να σας κρατήσει όλη την ημέρα.

« Άρπαζε εις την αγκαλιά σου την Εικόνα της Παναγίας ως να είναι ζώσα η Παναγία, ωσάν την μανούλα σου όταν ήσουν μικρή. Λέγε της όλον τον πόνον σου και βρέχε την με τα δάκρυά σου τα καθαρά και θα εξαντλής παράκλησι συνεχή. Η Παναγία είναι η μεγαλυτέρα ασφάλεια του ανθρώπου…
Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής και Σπηλαιώτης

***

Από έναν ενορίτη στον Άγιο Πορφύριο στη Γάζα “Αυτές μπορεί να είναι οι τελευταίες μας ώρες πριν σταθούμε ενώπιον του θρόνου του Θεού. Όποιος έχει κάτι εναντίον μας στην καρδιά του, παρακαλούμε να μας συγχωρέσει…”
Είθε η Υπεραγία Θεοτόκος να προστατεύει τους Ορθόδοξους αδελφούς μας στη Γάζα και σε όλο τον κόσμο!!!

Ευτυχώς ο Θεός μιλάει πάντα τελευταίος!! Ας έχουμε υπομονή και ας ελπίζουμε!! Γέροντας Εφραίμ Αριζόνας

Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος _Saint George the Trophy-bearer_ Святой Георгий Победоносец_წმინდა გიორგი გმირავს_Παναγια535400Ο Χριστός πήρε τον Σταυρό Του και την ευλογία Του και απομακρύνθηκε από την Ευρώπην. Πώς λοιπόν να μην αρχίσουν πόλεμοι ανάμεσα στους ανθρώπους; Πώς να μην επικρατήσει η τρέλα και η λύσσα; Πώς να μην υπάρξουν αρρώστιες, ξηρασίες, να μην ξεσπάσουν πλημμύρες; Ποιος όμως μπορεί να διώξει αυτό το πνεύμα του κακού από την Ευρώπη; Αυτός που στην ιστορία του ανθρώπου υπήρξε ο μοναδικός εξορκιστής δαιμόνων. Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ο Σωτήρας του κόσμου. Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς
https://iconandlight.wordpress.com/2021/10/23/%ce%bf-%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%cf%8c%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%ae%cf%81%ce%b5-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%85%cf%81%cf%8c%ce%bd-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b7%ce%bd/

Ο Διοκλητιανός έγινε συνεργάτης του διαβόλου βασανίζοντας τους Χριστιανούς σκληρά. Αλλά, χωρίς να το θέλη, έκανε καλό στην Εκκλησία του Χριστού, γιατί την πλούτισε με Αγίους. Όλα τα επιτρέπει ο Θεός για το καλό μας. Να το πιστέψουμε αυτό. Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης
https://iconandlight.wordpress.com/2020/10/24/53025/

Οι άγιοι άνθρωποι βλέπουν το χρυσό ως λάσπη! όπως ο άγιος Ιλαρίων ο Μέγας και ο άγιος Αβέρκιος Ιεραπόλεως
https://iconandlight.wordpress.com/2020/10/21/%CE%BF%CE%B9-%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CE%B9-%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%BF%CE%B9-%CE%B2%CE%BB%CE%AD%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CF%8C-%CF%89%CF%82-%CE%BB/

Να προσεύχεσθε στην Παναγία, να της φωνάζετε: «Παναγία μου, Παναγία μου προφθάσε».Και μόνο να πείτε με την καρδιά σας: «Άγιος ο Θεός, Άγιος Ισχυρός, Άγιος Αθάνατος ελέησον ημάς» έχει τέτοια δύναμη, που μπορεί να σας κρατήσει όλη την ημέρα. Γερόντισσα Γαλακτία
https://iconandlight.wordpress.com/2022/10/21/%ce%bd%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%ce%b5%cf%8d%cf%87%ce%b5%cf%83%ce%b8%ce%b5-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b3%ce%af%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%86%cf%89%ce%bd/

Άγιος Αρσένιος επίσκοπος Ελασσώνος, ο άγιος Έλληνας «πρέσβης» στη Ρωσία
https://iconandlight.wordpress.com/2022/04/12/%ce%ac%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b1%cf%81%cf%83%ce%ad%ce%bd%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%af%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%b1%cf%83%cf%83%cf%8c%ce%bd%ce%b1%cf%82-%ce%bf/

Ἀπολυτίκιον τοῦ ἁγίου Ἀβερκίου Ἐπισκόπου Ἱεραπόλεως
Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.

ποστόλων τὸν ζῆλον ἐκμιμησάμενος, τῇ Ἐκκλησίᾳ ἐκλάμπεις ὡς ἑωσφόρος ἀστήρ, τὴν θεόσδοτον ἰσχὺν φαίνων τοῖς ἔργοις σου· σὺ γὰρ θαυμάτων ἱερῶν, τὰς δυνάμεις ἐνεργῶν, Ἀβέρκιε Ἱεράρχα, πρὸς εὐσεβείας εἰσόδους, τοὺς πλανωμένους καθωδήγησας.

Ἀπολυτίκιον τοῦ ἁγίου Ἀβερκίου Ἐπισκόπου Ἱεραπόλεως
Ἦχος πλ. α΄. Τὸν συνάναρχον Λόγον.

Αὐτουργὲ θαυμασίων πολλῶν Ἀβέρκιε, Ἱεραπόλεως σῶφρον ἀρχιερεῦ ἀληθῶς, ἐπὶ βίου ἁγιότητι διέπρεψας, καὶ διεκόσμησας λαμπρῶς, Ἐκκλησίαν τοῦ Χριστοῦ, τιμῶσάν σου θείαν μνήμην, καὶ καταφεύγουσαν πίστει, ταῖς σαῖς πρὸς Κύριον ἐντεύξεσι.

Ἀπολυτίκιον τῶν ἁγίων ἑπτὰ Παίδων τῶν ἐν Ἐφέσῳ
Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.

Οἱ ἑπτάριθμοι Παῖδες ἐν Ἐφέσῳ ἐκλάμψαντες, ἐν ταῖς ἑπταδώροις ἀκτῖσι τῶν χαρίτων τοῦ Πνεύματος, διέμειναν θανόντες ὑπὲρ νοῦν, ἀνώτεροι φθορᾶς χρόνοις πολλοῖς, τὴν παγκόσμιον ἀνάστασιν ἐμφανῶς, πιστούμενοι τοὺς κράζοντας· δόξα τῷ ἀφθαρτώσαντι ἡμᾶς, δόξα τῷ ἐξεγείραντι, δόξα τῷ καταργοῦντι δι’ ὑμῶν, δόγμα τὸ ἀλλότριον.

Ἀπολυτίκιον Ἱερᾶς Εἰκόνος τῆς Θεοτόκου «Παναγία τοῦ Καζὰν»
Ἦχος α΄. Τῆς ἐρήμου πολίτης.

Τῇ σεπτῇ σου εἰκόνι τῇ τοῦ Καζάν νῦν προσπίπτωμεν, κλίνοντες τὸ γόνυ, Παρθένε, τῆς ψυχῆς καὶ τοῦ σώματος, δεόμενοι ἀντιλήψεως, ἁγνὴ, πρεσβείαις πρὸς Υἱόν σου καὶ λιταῖς· ἵνα τύχωμεν, Παρθένε, τῆς παρ’ Αὐτοῦ πλημελημάτων ἀφέσεως, δόξα τοῖς μεγαλείοις σου, σεμνή, δόξα τοῖς θαυμασίοις σου, δόξα ὑπερβαλόντως, κόρη, τῇ δυναστείᾳ σου.

Ἕτερον. Ἀπολυτίκιον Ἱερᾶς Εἰκόνος τῆς Θεοτόκου «Παναγία τοῦ Καζὰν»
Ἦχος δ΄. Ταχύ  προκατάλαβε. Γεωργίου Ἀποστολάκη, τοῦ ἀπό Δικαστῶν.

Τήν  θείαν  Εἰκόνα  Σου, ὡς  θησαυρόν  τιμαλφῆ*  καί  πλοῦτον κατέχοντες, ἀγαλλωμένῃ ψυχῇ* βοῶμεν Σοι, Δέσποινα·*σκέπε  τοῦτον  τόν  οἶκον*  ἀπό  πάσης  ἀνάγκης·* πάντες  γάρ  προσκυνοῦμεν*  εὐλαβῶς τήν μορφήν  Σου·* ἥν  ἐκ  Ῥωσίας  ἐλθοῦσαν  καλοῦμεν  Καζάνσκαγιαν.

Ἀπολυτίκιον Παναγίας τῆς Φοβερᾶς Προστασίας.
Ἦχος δ´. Ὁ ὑψωθεὶς ἐν τῷ Σταυρῷ.

Τῇ Πλατυτέρᾳ οὐρανῶν καὶ τοῦ κόσμου, οἱ συνεχόμενοι δεινοῖς τε καὶ πόνοις, ἐν στεναγμοῖς καὶ δάκρυσι κραυγάζομεν πιστῶς· πρόφθασον, βοήθησον Φοβερὰ Προστασία, ἀρωγὸς καὶ στήριγμα τῶν εἰς σὲ προσφευγόντων, τὸ ἔλεός σου δεῖξον ἐφ᾿ ἡμᾶς, τοὺς ἐκ καρδίας Σε πιστῶς μεγαλύνοντας.

Ἦχος α΄. Τῶν οὐρανίων Ταγμάτων.

Τῆς πολιούχου Ῥωσίας* σεπτῆς Καζάνσκαγιας,* τὴν γλαφυράν Εἰκόνα* τῆς Μητρὸς τοῦ Κυρίου* κατέχοντες βοῶμεν· χαῖρε Σεμνή,* ἡ τεκοῦσα Παντάνακτα,* Ὅν ἐκδυσώπει ἀπαύστως ὑπὲρ ἡμῶν* τῶν τιμώντων Σε, Θεόνυμφε.

Κλίνομεν γόνυ, Παρθένε,* τῇ δυναστείᾳ Σου,* αἰτούμενοι Σήν θείαν* ἐφ’ ἡμᾶς προστασίαν·* κινδύνους δέ τούς κύκλῳ πάντας ἡμᾶς* καταπονοῦντας διάλυσον,* ὅτι Σός κλῆρος ὑπάρχομεν, Ἀγαθή,* καί Υἱοῦ Σου τό γεώργιον.

Ἦχος δ΄. Ὧς γενναῖον ἐν Μάρτυσι.

σφαλῶς καθοδήγησον,* ὡς ἰθύνεις ἑκάστοτε,* πρός τήν ἐπουράνιον καί ἀΐδιον* ζωήν, Παρθένε Καζάνσκαγια,* τούς Σοί προσπελάζοντας,* Ὀρθοδόξων τήν σεπτήν* ἐν κινδύνοις ἀντίληψιν* καί βοῶσι Σοι·* χαῖρε τεῖχος ἡμᾶς τό προκαλύπτον* ἀπό Δύσεως φρατόρων* ἐπιβουλῆς, Ἀειπάρθενε.

iconandlight.wordpress.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου