Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Οι επιστήμονες προβλέπουν 5 καταστροφές που θα συμβούν στον 21ο αιώνα: για τι να προετοιμαστούμε;

Ένα άτομο προσπαθεί πάντα να «απλώσει τα καλαμάκια» και να προβλέψει τυχόν αρνητικά περιστατικά: να τα αποτρέψει, να τα αποτρέψει ή τουλάχιστον να προετοιμάσει και να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες. Οι επιστήμονες κατονομάζουν 5 μάλλον δυσοίωνες προφητείες που θα πρέπει να γίνουν πραγματικότητα τα επόμενα 50-100 χρόνια.

Ένα άτομο προσπαθεί πάντα να «απλώσει τα καλαμάκια» και να προβλέψει τυχόν αρνητικά περιστατικά: να τα αποτρέψει, να τα αποτρέψει ή τουλάχιστον να προετοιμάσει και να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες.

Ας κρατήσουμε τα δάχτυλά μας σταυρωμένα για να μην συμβεί αυτό, αλλά σε περίπτωση που ετοιμάζουμε σακούλες έκτακτης ανάγκης...

ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΤΟΥ SAN ANDREAS ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΣΕΙΣΜΟ

Αυτό το ρήγμα στη Βόρεια Αμερική έχει ανησυχήσει εδώ και πολύ καιρό τους επιστήμονες και για καλό λόγο: χρησιμεύει ως «διασταύρωση» μεταξύ των τεκτονικών πλακών του Ειρηνικού και της Βόρειας Αμερικής, που εκτείνονται έως και 1.300 km. Στις ΗΠΑ διέρχεται από την επικράτεια της Καλιφόρνια και παράλληλα με αυτήν εκτείνονται τα ρήγματα San Jacinto και San Gabriel (αν και είναι μικρότερα).

Ένα άτομο προσπαθεί πάντα να «απλώσει τα καλαμάκια» και να προβλέψει τυχόν αρνητικά περιστατικά: αποτρέψτε τα, αποτρέψτε τα ή τουλάχιστον προετοιμάστε και ελαχιστοποιήστε τις συνέπειες.-2

Η ζώνη ανησυχεί εδώ και καιρό τόσο τους επιστήμονες όσο και τους κατοίκους της περιοχής. Μεγάλοι σεισμοί έχουν ήδη σημειωθεί σε αυτή την περιοχή δύο φορές:

  • 1906: Το μέγεθος 7,7 έπληξε κατά κύριο λόγο το Σαν Φρανσίσκο, καταστρέφοντας σχεδόν το 80% της πόλης και σκοτώνοντας 3.000 ανθρώπους (οι απόηχοι του σοκ «ακούγονταν» ακόμη και στο κέντρο των Ηνωμένων Πολιτειών).
  • 1989: Η καταστροφή 18.000 σπιτιών και ο θάνατος 62 ανθρώπων, το μέγεθος του σεισμού έφτασε τα 5,5 περίπου Ρίχτερ.

Αλίμονο, το σφάλμα δεν μπορεί να «υπεραναπτυχθεί» με κανέναν τρόπο, οπότε στη μνήμη μας πιθανότατα θα γίνει πηγή κατακλυσμών. Στα επόμενα 30 χρόνια, οι επιστήμονες αναμένουν ανησυχητικά έναν σεισμό με μέγεθος έως και 8,0 Ρίχτερ.

Όχι μόνο θα καταστρέψει πολλά σπίτια και ανθρώπους, αλλά στην πραγματικότητα θα αναμορφώσει ολόκληρη την πολιτεία, θα μπορούσε να προκαλέσει μια αλυσίδα μικρότερων σεισμών και να ξυπνήσει μερικά ηφαίστεια.

Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟ

Ναι: δυστυχώς, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, η πολύπαθη Τουρκία δεν θα απελευθερωθεί ποτέ - η απειλή συνεχίζει να απλώνεται πάνω από την πόλη και τα περίχωρά της.

Ένα άτομο προσπαθεί πάντα να «απλώσει τα καλαμάκια» και να προβλέψει τυχόν αρνητικά περιστατικά: να τα αποτρέψει, να τα αποτρέψει ή τουλάχιστον να προετοιμάσει και να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες.-3

Αυτό οφείλεται στο μεγάλο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας: αυτό είναι το όριο μεταξύ της Ανατολίας και της Ευρασιατικής πλάκας, το οποίο απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από την τουρκική πρωτεύουσα. Εκτός από τον ίδιο τον σεισμό, θα πρέπει επίσης να περιμένουμε ένα ισχυρό παλιρροϊκό κύμα (τσουνάμι), το οποίο, δυστυχώς, είναι σχεδόν αναπόφευκτο με κραδασμούς τέτοιας ισχύος.

ΟΙ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΘΑ ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΞΟΥΝ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2050

Αμερικανοί ειδικοί υπολόγισαν ότι από το 1999 έως σήμερα, η έκταση των δασικών πυρκαγιών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει τριπλασιαστεί, παρά τις όποιες προσπάθειες, την προώθηση της προσεκτικής δασικής αναψυχής και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων πυρόσβεσης.

Ένα άτομο προσπαθεί πάντα να «απλώσει τα καλαμάκια» και να προβλέψει τυχόν αρνητικά περιστατικά: να τα αποτρέψει, να τα αποτρέψει ή τουλάχιστον να προετοιμάσει και να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες.-4

Το κλίμα εδώ παίζει σημαντικό και καταστροφικό ρόλο: ο καιρός γίνεται όλο και πιο θυελλώδης, ξηρός, ζεστός και ξηρός. Και η μεγάλης κλίμακας αποψίλωση των δασών «βοηθά» επίσης τον αρνητικό παράγοντα, έτσι ώστε η περιοχή να παραμένει εντελώς απροστάτευτη, συμπεριλαμβανομένης της προσέγγισης αέριων μαζών - απλά δεν υπάρχει τίποτα που να τις διακόπτει. Στην Αυστραλία, η κατάσταση δεν είναι λιγότερο οξεία - θυμηθείτε μόνο το τερατώδες κάψιμο της ηπείρου το 2019-2020. Και η Ρωσία, δυστυχώς, «δεν υστερεί».

Εάν τα πράγματα συνεχίσουν με τον ίδιο δρόμο, το 2050 η «εποχή» των πυρκαγιών θα είναι τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερη από τώρα και η ποσότητα του οξυμένου καπνού από την καύση θα διπλασιαστεί.

ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ: ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Οι γιατροί σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: η αυξανόμενη αστικοποίηση, η πυκνότητα του πληθυσμού και η προθυμία αυτού του πληθυσμού να καταπιεί αντιβιοτικά σε κάθε φτάρνισμα θα οδηγήσει σε ένα ξέσπασμα μιας νέας ασθένειας που κινδυνεύει να εξελιχθεί σε πανδημία.

Ένα άτομο προσπαθεί πάντα να «απλώσει τα καλαμάκια» και να προβλέψει τυχόν αρνητικά περιστατικά: να τα αποτρέψει, να τα αποτρέψει ή τουλάχιστον να προετοιμάσει και να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες.-5

Εάν δεν αλλάξουμε τον τρόπο θεραπείας και δεν αναπτύξουμε τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, τότε μια νέα πανδημία (πιθανότατα θα είναι είτε «υπερβακτηρίδιο» ή ένας απόλυτα προσαρμόσιμος ιός) θα είναι πολύ πιο ανελέητος για την ανθρωπότητα από τον «κορώνα». (της οποίας η θνησιμότητα, παρεμπιπτόντως, σύμφωνα με τους τελικούς υπολογισμούς αποδείχθηκε αρκετά μικρή - 0,81 άτομα ανά 1000 πληθυσμού).

Η ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΘΑ ΠΝΙΞΕΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΟΛΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

Όλοι οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές σίγουρα γνωρίζουν για το Άμστερνταμ και τη Βενετία. Η ολλανδική πρωτεύουσα, για παράδειγμα, βρίσκεται 6 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και, για να είμαστε ειλικρινείς, έχει πλημμυρίσει σταδιακά και εποχιακά σε όλη την ιστορία της. Η Ολλανδία σχεδιάζει να λύσει αυτό το πρόβλημα κατασκευάζοντας μια τεράστια αλυσίδα φραγμάτων.

Ένα άτομο προσπαθεί πάντα να «απλώσει τα καλαμάκια» και να προβλέψει τυχόν αρνητικά περιστατικά: να τα αποτρέψει, να τα αποτρέψει ή τουλάχιστον να προετοιμάσει και να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες.-6

Αλλά το πρόβλημα είναι σχετικό σε όλο τον κόσμο: το κλίμα θερμαίνεται, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται, οι παγετώνες λιώνουν, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει και απειλεί τις παράκτιες κοινότητες από τη Νέα Υόρκη έως τις Μαλδίβες. Οι τελευταίοι γενικά κινδυνεύουν να πάνε κάτω από το νερό σε 50 χρόνια, οπότε αν θέλετε να χαλαρώσετε στα παραδεισένια νησιά, κάντε το έγκαιρα.

Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε μια γιγαντιαία μετανάστευση ανθρώπων στην ενδοχώρα, αναδιανομή εδαφών και σφαιρών επιρροής, οικονομικές αγορές και πολιτικές διεκδικήσεις - και, φυσικά, απώλεια ενός τεράστιου αριθμού αρχιτεκτονικών, ιστορικών, φυσικών και πολιτιστικών μνημείων.

smapse.livejournal.com

ΑΠΟΔΟΣΗ : corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου