Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

«Αν έρθουν τέτοιες στιγμές, τότε μη φοβάσαι!» - προφητικά λόγια του γέροντα και των ημερών μας.

Ο πιο διάσημος ομολογητής πολλών Ορθοδόξων Χριστιανών, ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Παβλόφ, μίλησε για την εποχή μας για πολύ καιρό. Και αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι δεν προφήτευσε απλώς για το μέλλον της Ρωσίας και όλου του κόσμου, αλλά έδωσε σημαντικές οδηγίες για το πώς να σωθεί η ψυχή αυτές τις μέρες.

Πολλές προφητείες χωρίς οικοδόμηση ακούγονται τρομακτικές και προκαλούν ακόμη και απελπισία, φόβο, σύγχυση... Είναι πάντα σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι άγιοι πατέρες, μιλώντας για το μέλλον, έδιναν επίσης οδηγίες για να γνωρίζει ο άνθρωπος τι πρέπει να κάνει πρώτα από όλα .

Ο πιο διάσημος ομολογητής πολλών Ορθοδόξων Χριστιανών, ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Παβλόφ, μίλησε για την εποχή μας για πολύ καιρό.

Πολύ συχνά, αυτό ακριβώς ξεχνούν πολλοί άνθρωποι, και αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα, υπάρχει απάντηση και συμβουλές.

Οι συμβουλές τέτοιων πνευματικών πατέρων όπως ο Γέροντας Κύριλλος δεν μπορούν να αγνοηθούν. Είναι μεγάλος γέρος!

Μια μέρα ο ιερέας είπε τα εξής:

Δεν χρειάζεται να τρέχετε πουθενά! Στις πόλεις, στην πρωτεύουσα, υπάρχουν τόσοι ναοί, τόσα ιερά, τόσοι πολλοί άνθρωποι που θέλουν να σωθούν, η οικογένεια και οι φίλοι σας! Και θες να τους αφήσεις; Μάλλον, πήγαινε να προσευχηθείς γι' αυτούς, μετανοήστε... Γιατί θα μείνουν αν τρέξετε όλοι;

Και τα λόγια του ακούστηκαν με λύπη, γιατί τα ιερά δεν μπορούν να εγκαταλειφθούν, και ακόμη περισσότερο δεν πρέπει να τα αφήνουν να τα καταπατούν οι εχθροί.

Πράγματι, τώρα σπέρνεται πολλή αναταραχή και η κοινωνία βρίσκεται, για ευνόητους λόγους, σε διαλυμένη, αβέβαιη και εξουθενωμένη κατάσταση. Να όμως ο δρόμος που μας δείχνει ο γέροντας. Και οι εκκλησίες δεν είναι ακόμα τόσο γεμάτες όσο ήταν κάποτε... Αλίμονο... Αυτό πρέπει να ακουστεί και να γίνει αποδεκτό. Αρχίστε να διορθώνετε τη δική σας, δηλαδή την πνευματική σας ζωή. Δεν υπάρχει λόγος να κατηγορούμε τις αρχές και τους άλλους που λένε ποιος και πού να πάει. Εμείς οι ίδιοι πρέπει να φέρουμε την πνευματική μας κατάσταση στη σωστή θέση τώρα.

Άλλωστε ο Χριστός μας απευθύνει τα λόγια:

Μη φοβάσαι, μικρό κοπάδι! γιατί ο Πατέρας σας ευχαρίστησε να σας δώσει τη Βασιλεία. (Λουκάς 12:32)

Ο πιο διάσημος εξομολόγος πολλών Ορθοδόξων Χριστιανών, ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Παβλόφ, μίλησε για την εποχή μας εδώ και πολύ καιρό.-2

Είπε επίσης ο γέροντας:

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, τώρα πρέπει να έχουμε ένα σπίτι με γη, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε ιερά στις πόλεις να ποδοπατούνται. Συνιστάται να έχετε σπίτι και αγρόκτημα.

Ο γέροντας συμβουλεύει τους σημερινούς ανθρώπους να θυμούνται ότι η δουλειά εξευγενίζει τον άνθρωπο και καλό θα ήταν να επιστρέψει σε μια τέτοια ενασχόληση, αλλά ταυτόχρονα δεν το είπε σε όλους. Γιατί και οι πόλεις χρειάζονται ανθρώπους, υπάρχουν πολλά ιερά εκεί, κάποιος πρέπει να τα κρατήσει. Το κυριότερο, σημείωσε, είναι η καταπολέμηση του κακού. Πρέπει λοιπόν να το οδηγήσουμε και πρώτα απ' όλα να εξαλείψουμε αυτό το κακό από τον εαυτό μας, ακριβώς από τον εαυτό μας. Το τόνισε ιδιαίτερα αυτό.

Όταν ένα άτομο, αγανακτισμένο με αυτά τα λόγια, είπε:

- Ναι, φυσικά, αλλά αυτός που κάνει... Άρα δεν το χρειάζεται; θα του έλεγα...

Ο γέροντας διέκοψε και είπε:

- Βλέπεις ποιος είναι ο κακός τώρα; Πρέπει να διώξετε αυτό το κακό από τον εαυτό σας, τότε θα γίνει ευκολότερο για τους άλλους και για εσάς.

Να μια άλλη συμβουλή του Πατέρα, που μαρτυρεί ευθέως την εποχή μας. Αλίμονο, δεν τον άκουσαν όλοι. Αυτός είπε:

Εάν ζούμε προσκαλώντας το έλεος του Θεού, ο Θεός θα παρατείνει τον χρόνο της ειρήνης μας. Και αν ζούμε όπως ζούμε τώρα και συλλέγουμε την οργή του Θεού, τότε να περιμένετε πολέμους και καταστροφές. Η Εκκλησία μας σήμερα διώκεται. Όλες οι άλλες εκκλησίες θα επαναστατήσουν κατά των Ορθοδόξων. Τότε ο Θεός θα επιτρέψει τον πόλεμο, όπως το 1941. Ο Κύριος θα καθαρίσει τα πάντα! Αλλά αν το αξίζουμε, θα έχουμε Βασιλιά!

Δεν έχει νόημα καν να σχολιάσω εδώ, όλα είναι ξεκάθαρα και κατανοητά. Συγχώρεσέ μας, Κύριε!

Ο πιο διάσημος εξομολόγος πολλών Ορθοδόξων Χριστιανών, ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Παβλόφ, μίλησε για την εποχή μας εδώ και πολύ καιρό.-3

Ο πατέρας δίνει συμβουλές και μιλά για το πώς ζούμε πραγματικά:

Πώς είναι η πνευματική μας προετοιμασία και ζωή; Κάνουμε τα πάντα μόνο εξωτερικά. Φορέστε λοιπόν ένα λευκό μαντίλι, ένα άσπρο σακάκι, έχουμε όλες τις νηστείες, τους κανόνες προσευχής και την αφαίρεση για την Κοινωνία... Αλλά τι αλήθεια; Εξάλλου, δεν χρειάζεται να «διαβάζετε», αλλά πραγματικά να προσευχηθείτε πριν! Πρέπει να ζήσουμε αληθινά και να μετανοήσουμε σωστά... Διαφορετικά, ανέφερα στον Θεό: Έκανα αυτό και εκείνο, και τώρα θα συνεχίσω και θα αμαρτήσω ξανά... Όχι, αυτό δεν θα γίνει! Και μεγάλη αμαρτία είναι η έλλειψη μετάνοιας για τις αμαρτίες. Τότε δεν θα λάβουμε τα κατάλληλα νυφικά στο βασιλικό γλέντι. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι στο γλέντι έβγαιναν μόνο όσοι φορούσαν νυφικά. Και εδώ είναι πάλι η εξομολόγηση... Αν εξομολογηθήκατε άσχημα ή είστε τυπικοί γι' αυτό, ή θέλετε να κοινωνήσετε χωρίς καθόλου εξομολόγηση, τότε δεν σας παρέχονται ρούχα γάμου. Είσαι παρών στο γλέντι, αλλά δείχνεις να είσαι καλυμμένος με κουρέλια και χώμα. Αγαπητοί μου, σήμερα δίνετε λιγότερη σημασία στο εξωτερικό, περισσότερο στο εσωτερικό. Με όλη σας τη δύναμη, κατευθυνθείτε προς τις καλές πράξεις, προς το έλεος, προς την υπηρεσία προσευχής - αυτός είναι ένας αγώνας. Το να στέκεσαι με ένταση ενώπιον του Θεού μπορεί να συγκριθεί με το εκούσιο μαρτύριο. Ειδικά στις μέρες μας.

Ο πατέρας Κύριλλος διέταξε:

Αν κάνεις νηστείες, θα έχεις στενοχώριες. Εάν συνομιλείτε στην εκκλησία κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, θα έχετε πρόβλημα. Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί!

Ο ίδιος ο πατέρας Κύριλλος πέρασε από τον πόλεμο και μίλησε γι 'αυτό ως εξής:

Όποιος δεν έχει πάει εκεί δεν ξέρει τίποτα. Μερικές φορές ήταν χειρότερο από την κόλαση. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβιώσεις από αυτό... Ο εχθρός ήταν ακριβώς μπροστά σου, αλλά νέοι άνθρωποι εμφανίζονταν εκεί κοντά όλη την ώρα, και δεν το ήξερες, δεν ήσουν σίγουρος γι' αυτούς. Αυτό ήταν χειρότερο από την κόλαση. Στην κόλαση όλοι υποφέρουν το ίδιο, δεν μπορείς να πάρεις χάρες εκεί. Η κόλαση είναι επίσης τρομερή πνευματική ταλαιπωρία εδώ στη γη. Πήγαμε να υπηρετήσουμε και δεν ξέραμε πόσο θα διαρκέσει αυτός ο πόλεμος. Υπήρχε αφάνεια.

Είναι αδύνατο να περιγράψω πόσα υπέφερε ο γέρος. Τι πνευματικό πυρήνα είχε. Εξάλλου, μόνο η πίστη στον Θεό τον οδήγησε στη ζωή. Ως εκ τούτου, οι συμβουλές του είναι τόσο ακριβείς και δύσκολα κερδισμένες από τον ίδιο που είναι ιδιαίτερα απαραίτητο για όλους εμάς που ζούμε σήμερα να τις ακούσουμε.

Εδώ είναι τρεις από τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και ψυχοβοηθητικές διδασκαλίες του για όλους τους σημερινούς Ορθόδοξους Χριστιανούς:

Ο πιο διάσημος εξομολόγος πολλών Ορθοδόξων Χριστιανών, ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Παβλόφ, μίλησε για την εποχή μας εδώ και πολύ καιρό.-4
  • Δεν είναι κακό να χρυσώνετε θόλους... Το καλύτερο όμως είναι να χρυσώνετε ψυχές, ψυχές! Πρέπει να τονιστεί η μετάνοια. Μην μένεις σιωπηλός, αλλά αντιστέκεσαι στο κακό, κρατάς πάντα το καλό. Ζούμε σε έναν καταστροφικό κόσμο και πρέπει να γνωρίζουμε τον εχθρό από τη θέα.
  • Είναι ανώφελο να φεύγεις και να τρέχεις από το τέλος των καιρών! Τι κάνεις? Δεν μπορείς να κρυφτείς από αυτό. Πρέπει να συμπεριφερόμαστε ήρεμα. Προσευχηθείτε και συνεχίστε τις δουλειές σας ως συνήθως. Αν έρθουν στιγμές που πρέπει να υποφέρεις για την πίστη σου, μη φοβάσαι. Ούτε θάνατος, ούτε μαρτύριο, ούτε φόβος για τίποτα! Και αν πρέπει να πεθάνεις για τον Χριστό, τότε πρέπει να το δεχτείς με χαρά. Είναι τιμή!
  • Είναι δύσκολοι και επικίνδυνοι καιροί. Ο εχθρός ανεπαίσθητα, πονηρά προχωρά και πλησιάζει. Η πνοή του Αντίχριστου γίνεται αισθητή. Μην πανικοβληθείτε σε καμία περίπτωση. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σήματα που μας δίνουν τη δυνατότητα να είμαστε πιο κοντά στον Θεό και ο ένας στον άλλο. Προσπάθησε να αφήσεις πίσω σου την αμέλειά σου και πάρτε πιο σοβαρά το θέμα της διόρθωσης και του τεστ σας. Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να φορέσουμε την πανοπλία της χριστιανικής πίστης και αγάπης. Ας μην κοιμόμαστε όπως οι άλλοι, αλλά ας είμαστε νηφάλιοι και ξύπνιοι... Ζήστε σύμφωνα με τη συνείδησή σας - αυτό είναι το καθήκον σας.
Ο πιο διάσημος εξομολόγος πολλών Ορθοδόξων Χριστιανών, ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Παβλόφ, μίλησε για την εποχή μας εδώ και πολύ καιρό.-5

Αμήν.

pravoslavie.one 

ΑΠΟΔΟΣΗ : ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΘΕΜΑΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου