Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Στον Άγιο Ελευθέριο Αμαρουσίου τα «Άχραντα Πάθη»

Την Παρασκευή 1 Απριλίου στις 18:30 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, η Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου και πλήθος πιστών θα υποδεχθούν τα Άχραντα Πάθη, εκ της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών Αιγίου.άχραντα πάθη

Η λειψανοθήκη με τα τεμάχια από Τίμιο Ξύλο, τον Ακάνθινο Στέφανο του Χριστού, την Ιερά Χλαμύδα, τον Ιερό Σπόγγο και λοξευμένο μάρμαρο από τον Πανάγιο Τάφο, που ονομάζεται τα «Άχραντα Πάθη» φυλάσσεται στην Βασιλική και Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας.
Μετά την υποδοχή θα ακολουθήσει Αρχιερατική Ακολουθία των Χαιρετισμών (Γ’ Χαιρετισμοί) και την Κυριακή 3 Απριλίου (Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως) στις 07:00, θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κηφισίας Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.κ. Κυρίλλου.
Ο Ναός θα είναι ανοικτός από 07:00 π.μ. – 09:00μ.μ.
Η ιστορία της Μονής αρχίζει με τον Όσιο Λεόντιο, ο οποίος υπήρξε και ο κτήτορας της Μονής. Ο Όσιος Λεόντιος γεννήθηκε περί το 1377 στη Μονεμβασιά. Καταγόταν από αρχοντική οικογένεια. Ήταν υιός του Ανδρέα Μαμωνά, δούκα της Μονεμβασίας και της Θεοδώρας Παλαιολογίνης κόρης του Αυτοκράτορα Ανδρόνικου Δ’ Παλαιολόγου.
Μετά το θάνατο της μητέρας του έγινε μοναχός.
Γύρω στα 1415 – 1420, φεύγει από Άγιο Όρος και έρχεται στο όρος Κλωκός άνω του Αιγίου και στη θέση, που σήμερα είναι το «Παλαιομονάστηρο» με τον απότομο βράχο και την αφιλόξενη γη, όπου κάνει το ασκηταριό του.
Στη συνέχεια, με την συμπαράσταση των θείων του Θωμά και Δημητρίου Παλαιολόγων ιδρύεται μεγαλοπρεπές μοναστήρι περί το 1450.
Ο θαυμασμός των Παλαιολόγων για την αρετή του οσίου Λεοντίου ήταν μεγάλος και δωρίζουν στην Μονή τα Άχραντα Πάθη του Σωτήρος Χριστού δηλαδή τεμάχια από το Τίμιο Ξύλο, τον ακάνθινο Στεφάνι, την Χλαμύδα, τον Κάλαμο, τον Σπόγγο, τα καρφιά, τα οποία σώζονται άθικτα μέχρι σήμερα.
http://www.dogma.gr/ellada/ston-agio-eleftherio-amarousiou-ta-achranta-pathi/24398/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου