Κυριακή 17 Μαΐου 2020

Αμβρόσιος - «Αφορισμός» Μητσοτάκη: Το «άδειασμα» από την Ιερά Σύνοδο και η απάντηση Χαρδαλιά.

Κάθε απόφαση ανάγνωσης του αφορισμού που δεν έχει εκδοθεί από την Ιερά Σύνοδο είναι ανυπόστατη και ανίσχυρη, τονίζει η ανακοίνωση  - Κανένας κύρυκας του μίσους και της αμάθειας δεν μπορεί να χαλάσει αυτή τη μέρα, απαντά ο Νίκος Χαρδαλιάς μετά τον «ανυπόστατο αφορισμό» του ίδιου, του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νίκης Κεραμέως.sunodos_ar

Μόνο η Ολομέλεια των Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδας έχει την αρμοδιότητα να προχωρήσει σε αφορισμό, αναφέρει σε ανακοίνωσή της πριν λίγη ώρα η Ιερά Σύνοδος, παίρνοντας ουσιαστικά θέση για τον αφορισμό που διάβασε ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος για τον πρωθυπουργό, την υπουργό Παιδείας και τον Νίκο Χαρδαλιά.
 H ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

«Κατόπιν σχετικών ερωτημάτων δημοσιογράφων ανακοίνωσε ότι μόνο η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας (Ι.Σ.Ι.) της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλαδή η Ολομέλεια των Μητροπολιτών Της, έχει την αρμοδιότητα επιβολής του αφορισμού σε βάρος μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κατά το άρθρο 4 περίπτωση θ’ του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (νόμος 590/1977, ΦΕΚ Α’ 146/31.5.1977) : «Η Ι.Σ.Ι. της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφαίνεται επί παντός ζητήματος αφορώντος εις την Εκκλησίαν. Ειδικώτερον αύτη: … θ) Αποφασίζει διά την επιβολήν ποινής αφορισμού κατά τα υπό των Ιερών Κανόνων οριζόμενα».

Κάθε απόφαση καταγνώσεως του αφορισμού εναντίον μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία δεν εκδόθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας Της, είναι ανυπόστατη και ανίσχυρη».

Νίκος Χαρδαλιάς:  Κανένας κύρυκας του μίσους και της αμάθειες δεν μπορεί να χαλάσει αυτή τη μέρα

Στον «ανυπόστατο αφορισμό» του ίδιου, του πρωθυπουργού και της υπουργού Παιδείας αναφέρθηκε και ο Νίκος Χαρδαλιάς με σημερινή του ανάρτηση, όπου περιλαμβάνει την παραπάνω ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου.

«Σήμερα είναι μια μέρα χαράς και ελπίδας. Άνοιξαν και πάλι οι Εκκλησίες μας. Αυτή τη μέρα κανένας κήρυκας του μίσους και της αμάθειας δεν μπορεί να τη χαλάσει.

Όσοι μεγαλώσαμε με αρχες και αξίες, με την Πίστη μας να μας κατευθυνει και να μας οδηγει, μάθαμε ν’ αγαπάμε και να συγχωρούμε. Όχι να μισούμε.

Σήμερα το πρωί, την ώρα του ανυπόστατου Μεγάλου Αφορισμού, επισκέφθηκα τον ΙΝ της ενορίας μου τον Άγιο Γεώργιο Καρέα και άναψα ένα κερί προσευχόμενος για την ψυχή εκείνων που με πρόσχημα την Χριστιανοσύνη μας κηρύσσουν το μίσος.

Η Ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος απαντάει σε όλα...
 » αναφέρει η ανακοίνωση του κ. Χαρδαλιά.

xardalias
 Τι είχε προηγηθεί

«Μεγάλο» Αφορισμό για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά, διάβασε σήμερα το πρωί μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου ο Μητροπολίτης πρ. Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, σύμφωνα με το thebest.gr.

Ο κ. Αμβρόσιος, όπως μεταδίδει η Αιγιώτισσα δημοσιογράφος Πέπη Σπηλιωτοπούλου (του filodimos), είχε προαναγγείλει την πράξη του με ανάρτησή του στο προσωπικό του ιστολόγιο πριν λίγες μέρες, όταν η υπουργός κα Νίκη Κεραμέως ανέφερε πως ο ιός μεταδίδεται με το σάλιο. Με αυτήν την αφορμή ο πρώην μητροπολίτης χαρακτήρισε ως «βλάσφημα λόγια» το ότι «δηλ. διά τῆς Θείας Μεταλήψεως μεταδίδεται ὁ Κορωνοϊός» και καλούσε την υπουργό να ζητήσει «δημοσίως συγγνώμην διά τό ἀχαρακτήριστον τοῦτο ἔγκλημα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του dete .gr αρκετοί πιστοί αποχώρησαν από τον ναό την ώρα του αφορισμού εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους.

Πάντως, όπως μεταδίδει η Πέπη Σπηλιωτοπούλου, υπήρξαν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι η πράξη αυτή εκθέτει την τοπική εκκλησία και ιδιαίτερα τον Μητροπολίτη Ιερώνυμο, ο οποίος δεν ήταν παρών στη Λειτουργία. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ούτε οι ιερείς του ναού είχαν γνώση για τον αφορισμό. 
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου