Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Καστορίας: Αυτή την ώρα θα πρέπει να ενωθούμε γιατί δεν ξέρουμε «τι τέξεται η επιούσα»

kastorias serafeim 2
Για την Romfea.gr | Θάνος Θανόπουλος

Την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί σχολίασε στον ραδιοφωνικό σταμό antennes fm ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.
"Στην Κωσταντινούπολη θα πάμε γιατί είναι η πατρίδα μας, είναι το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, θα πρέπει να προσκυνήσουμε στις αυλές της Αγίας του Χρήστου Μεγάλης Εκκλησίας. Θα πρέπει να προσκυνήσουμε την πόρτα που κρέμασαν τον Μάρτυρα Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε'. Θα πρέπει να φιλήσουμε το χέρι του Οικουμενικού μας Πατριάρχη και να τον στηρίξουμε την δύσκολη αυτή ώρα".
"Βλέπετε  ο Πάπας της Ρώμης, ο οποίος ανοίγει τις αγκαλιές του σε όλους τους άλλους, περιορίστηκε να πει πως πόνεσε απλώς και τίποτε άλλο. Ξέρετε γιατί; Γιατί όλοι αυτοί, θα θυμηθούμε τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, πολλές φορές μας βλέπουν με το ασπράδι του ματιού τους και δεν μας θέλουν. Τόνισα και κάτι άλλο ακόμη το οποίο έχει πάρα πολλή σημασία. Θα πρέπει να αφήσουμε τις οποιεσδήποτε διαφορές έχουμε όλα τα κόμματα, τις μικροκομματικές διαφορές και να ενωθούμε" - ανέφερε σε άλλο σημείο ο κ. Σεραφείμ.
"Να ενωθούμε και μεταξύ μας εδώ στην πατρίδα μας και όπου γης Έλληνες Ορθόδοξοι να ενωθούμε την ώρα αυτή για να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο γεγονός, αυτή την ύβρη που έγινε σ' αυτό το μνημείο της πίστεώς μας, σ' αυτόν τον κάλλιστο, τον πρώτο Ναό της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, που είναι το καύχημα όχι των ορθοδόξων αλλά και ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου και ακόμη και του πολιτισμένου κόσμου" - συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ.
Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος τόνισε: "Ε, λοιπόν αυτή την ώρα θα πρέπει να ενωθούμε γιατί δεν ξέρουμε «τι τέξεται η επιούσα». Αύριο το πρωί θα μας ζητήσει και κάτι άλλο και όταν έχουμε να κάνουμε με έναν κακό γείτονα τότε θα πρέπει να τα περιμένουμε όλα. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η Αγιά Σοφιά είναι Ναός καθαγιασμένος και σκεφτείτε τι θα κάνανε οι μουσουλμάνοι εάν εμείς τολμούσαμε σήμερα ν' αλλάξουμε ένα τζαμί. Αυτή τη στιγμή έχουμε μία ύβρη, θα χρησιμοποιήσω πάλι τους λόγους του Αρχιεπισκόπου, έχουμε μία ύβρη κατά το μνημείο κατά του πολιτισμού κατά της ιστορίας κατά του Ιερού αυτού χώρου, βεβήλωση, θα λέγαμε αυτό του Ιερού χώρου".
Για τις προφητείες που ανασύρονται αυτές τις ημέρες ο Σεβασμιώτατος πρόσθεσε: "Πιστεύω στην πρόνοια του Θεού. Πιστεύω στο άγρυπνο μάτι Του Θεού, ότι ο Θεός δεν θα παρίδη την δέηση των εκλεκτών του, των Αγίων του που βοούν καθημερινά στο θρόνο του Εσφαγμένου Αρνίου. Πιστεύω ότι σ' αυτούς που έσωσαν το Γένος μας, που είναι είναι ο Νεομάρτυρες και οι οποίοι είναι ξεχασμένοι και που τον καιρό της δουλείας αυτοί πότισαν το δέντρο και της πίστεως αλλά και της ελευθερίας. Γι' αυτό και οι πρεσβείες όλων αυτών των Αγίων, οι οποίοι πέρασαν διά πυρός και σιδήρου, ενώπιον του Θεού, είναι πάρα πολύ μεγάλες. Είναι δυνατόν να μην πρεσβεύουν οι Νεομάρτυρες της Καστοριάς τους οποίους τους κρέμασαν;"
Επίσης ο κ. Σεραφείμ πρόσθεσε: "Δεν ξέρω τι θα επαληθευθεί απ' όλα αυτά, όμως πιστεύω ακράδαντα στην πρόνοια Του Θεού. Όμως θα πρέπει κι εμείς να κάνουμε κάτι, θα πρέπει κι εμείς να ενωθούμε μεταξύ μας. Θα πρέπει να επιστρέψουμε κι εμείς στο Θεό και να ζητήσουμε το έλεος Του. Βλέπετε τον καιρό της επιδημίας ζητούσαμε την βοήθεια Του Θεού, μετά την επιδημία σταματήσαμε. Κάποτε θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι χωρίς τη βοήθεια Του Θεού δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα".
"Το ότι είμαστε μόνοι μας αυτό θα πρέπει να το έχετε καταλάβει. Η Eνωμένη Ευρώπη έδωσε εκατομμύρια στον Ερντογάν για το μεταναστευτικό. Η πατρίδα μας ισλαμοποιείται και εμείς «των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν». Βλέπεται τι γίνεται. Αυτοί όλοι δεν είναι θύματα πολέμου, αν είναι θύματα πολέμου να σκύψω και να τους φιλήσω και να τους πλύνω και τα πόδια ακόμη, εμένα με προβληματίζει ποιος είναι ο σκοπός τους. Γιατί τους στέλνει εδώ, όπως πριν από την έναρξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής τους έστειλε στα σύνορα και τότε διαπίστωσαν όλοι ποιος ήταν ο σκοπός τους" - σημείωσε ο Μητροπολίτης Καστορίας.
"Αυτά δεν θα πρέπει αυτά να μας προβληματίσουν προκειμένου να πάρουμε κι εμείς τα μέτρα μας τι θα κάνουμε για την πατρίδα; Είδατε τι λέει, το επόμενο βήμα μας είναι η Αθήνα. Δεν θα πρέπει αυτή τη στιγμή να μας προβληματίσει; Και πως θα το αντιμετωπίσουμε, χωρίς την πίστη που είχαν οι πρόγονοι μας; Έτσι θα πάμε; Με τι ιδανικά;" - τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.
Κλείνοντας ο κ. Σεραφείμ υπογράμμισε: "Δεν ξεχάσαμε τους ήρωες, δεν ξεχάσαμε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για του Χριστού την πίστη την Αγία και της πατρίδος την ελευθερία; Δεν ξεχάσαμε τους νεομάρτυρες που ήταν τα αναχώματα και η κυρία αντίστασης στον κατακτητή; Αυτά όλα θα πρέπει να τα έχουμε υπόψη μας και να μας προβληματίσουν γιατί έχουμε να κάνουμε με κακούς γείτονες. Από τώρα και στο εξής καθημερινά στην Θεία Λειτουργία μαζί με τα υπόλοιπα τροπάρια τα οποία ψάλλονται θα ψάλλεται και το «Τη Υπέρμαχω Στρατηγώ τα νικητήρια». Αφενός μεν προσευχή στην Παναγία και αφετέρου μία απάντηση σε όλα αυτά τα τεκταινόμενα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου