Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Το Αζερμπαϊτζάν βομβάρδισε την ιστορική εκκλησία του Αγίου Σωτήρα (ΦΩΤΟΣ)

 


Ένας ιστορικός αρμενικός καθεδρικός ναός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπέστη ζημιές από πυρά των αζερινών δυνάμεων, ανακοίνωσε σήμερα η αρμενική κυβέρνηση.

"Οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν βομβάρδισαν την αρμενική εκκλησία Γαζάνσετσοτς (Άγιος Σωτήρας) στην πόλη Σούσα", ανακοίνωσε το Κέντρο Πληροφόρησης της αρμενικής κυβέρνησης με μήνυμά του στο Facebook που συνοδευόταν από φωτογραφίες που δείχνουν το κτίριο να έχει υποστεί ζημιές και το εσωτερικό του καλυμμένο με μπάζα.

Από τους βομβαρδισμούς μια τρύπα άνοιξε στην οροφή του καθεδρικού ναού ενώ ερείπια είναι διασκορπισμένα παντού στο πάτωμα. Επίσης ένα τμήμα της μεταλλικής οροφής του ναού έχει καταρρεύσει.

"Το Αζερμπαϊτζάν χτύπησε το σύμβολο του Σούσι, τον καθεδρικό ναό του Αγίου Σωτήρα", δήλωσε στο Telegram ο εκπρόσωπος του αρμενικού υπουργείου Άμυνας Άρτσρουν Χοβανισιάν, χρησιμοποιώντας το αρμενικό όνομα για την πόλη.

"Δεν είναι στρατιωτικός ή στρατηγικός στόχος, πώς μπορείς να στοχεύεις μια εκκλησία;" , δήλωσε κάτοικος που ζει κοντά στην εκκλησία στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. "Είναι ένας πολύ σημαντικός καθεδρικός ναός για τους Αρμένιους .... Ο Θεός θα είναι ο δικαστής", πρόσθεσε.

Μαίνονται οι μάχες
Οι Αρμένιοι και οι Αζέροι εμπόλεμοι στη Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν έδιναν καμία ένδειξη σήμερα ότι θέλουν να κάνουν να σιγήσουν τα όπλα, πριν από μια πρώτη συνάντηση στη Γενεύη των διεθνών μεσολαβητών για την επίλυση της σύγκρουσης.

Οι αζέρικοι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας εναντίον της πρωτεύουσας της αυτόνομης περιοχής, Στεπανακέρτ, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, και σε κατοικημένες ζώνες στο Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

 

Οι εκπρόσωποι των διαμεσολαβητών στη σύγκρουση, οι συμπρόεδροι της Ομάδας του Μισνκ του ΟΑΣΕ (Ρωσία, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία) συναντώνται σήμερα στη Γενεύη με τον Αζέρο υπουργό Εξωτερικών Τσεϊχούν Μπαϊράμοφ.

Η διεθνής ομάδα μεσολαβητών προσπαθεί από τα μέσα των ετών του 1990 να εξεύρει μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων στη σύγκρουση. Ένας πρώτος πόλεμος ανάμεσα σε Αρμένιους αυτονομιστές και αζερικές δυνάμεις, μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, είχε προκαλέσει 30.000 θανάτους.

"Ο σκοπός της επίσκεψης είναι (...) να παρουσιάσει τη θέση του Αζερμπαϊτζάν για τη διευθέτηση της σύγκρουσης", ανέφερε η αζερική διπλωματία.

Το Αζερμπαϊτζάν δηλώνει αποφασισμένο να ανακτήσει με τα όπλα το Καραμπάχ, μια αυτόνομη περιοχή που κατοικείται συντριπτικά από Αρμένιους, και υποστηρίζει πως μόνο μια αποχώρηση των αυτονομιστικών και αρμενικών στρατευμάτων μπορεί να θέσει τέλος στη σύγκρουση.

Εκπρόσωπος της αρμενικής διπλωματίας απέκλεισε σε αυτό πλαίσιο μια συνάντηση στη Γενεύη Αζέρων και Αρμένιων υπουργών, γιατί "δεν μπορεί κανείς με το ένα χέρι να διαπραγματεύεται και με το άλλο να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις", καταγγέλλοντας μια επίθεση του Αζερμπαϊτζάν εναντίον του Καραμπάχ.

Ως εκ τούτου η Αρμενία δεν αναμένεται να εκπροσωπηθεί σήμερα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της. Ο επικεφαλής της αρμενικής διπλωματίας αναμένεται, αντίθετα, να γίνει δεκτός τη Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου, στη Μόσχα από τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε πως ελπίζει ότι οι συναντήσεις της Γενεύης και της Μόσχας μπορεί να "καταλήξουν στην έναρξη διαπραγματεύσεων".

Επί του εδάφους, δεν προδιαγράφεται καμία χαλάρωση, κατά τη δωδέκατη ημέρα των μαχών και των βομβαρδισμών στις οποίες επίσης πλήττονται άμαχοι και από τις δύο πλευρές του μετώπου. Σύμφωνα με τις αυτονομιστικές αρχές, οι μισοί από τους περίπου 140.000 κατοίκους του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχουν εκτοπιστεί από τη σύγκρουση.

Πηγή: THETOC

sigmalive.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου