Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Ο Θεός είπε στον πιστό Αβραάμ ότι αν υπήρχαν δέκα δίκαιοι στα Σόδομα, θα έσωζε ολόκληρη την πόλη χάριν αυτών των δέκα. Ωστόσο, μόνον ένας δίκαιος βρέθηκε, ο Λωτ, και αυτός ήταν ξένος! Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς.

 

Αβραάμ πατριάρχης_Abraham_ Жертвоприношение Авраам73132504_YAvlenie_Svyatoy_Troicuy_sv_Avraamu 

Δικαίων Πατριάρχου Αβραάμ και Λωτ του ανεψιού του
Οσία Ποπλία η Ομολογήτρια
Άγιος Ιάκωβος του Αλφαίου, ο Απόστολος
Όσιοι Ανδρόνικος και Αθανασία η συμβία του
Όσιος Πέτρος «ο από στρατιωτών»
Άγιος Τύχων Πατριάρχης Μόσχας

Εορτάζουν στις 9 Οκτωβρίου

Ομιλία για τον Λωτ
Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς

ἐξῆλθε δὲ Λὼτ …εἶπε δὲ πρὸς αὐτούς· μηδαμῶς ἀδελφοί, μὴ πονηρεύσησθε. (Γενεσις 19,7)

ΛΩΤ_Lot_ Лот _0_16c141_2ae702b2_orig.jpgΟ Λωτ, ήταν ένας δίκαιος άνθρωπος εν μέσω πολλών ανόμων, και ζούσε στα Σόδομα με την σύζυγό του και τις δύο θυγατέρες του. Ο πιστός Αβραάμ ρώτησε τον Θεό: μὴ συναπολέσῃς δίκαιον μετὰ ἀσεβοῦς καὶ ἔσται ὁ δίκαιος ὡς ὁ ἀσεβής; (Θα καταστρέψεις τον δίκαιο με τον ασεβή;) (Γένεση 18:23). Ο Θεός απάντησε τότε στον πιστό Αβραάμ ότι όχι μόνο δεν θα κατέστρεφε τον δίκαιο, αλλά αν υπήρχαν δέκα δίκαιοι σε αυτήν την πόλη, θα έσωζε ολόκληρη την πόλη χάριν αυτών των δέκα. Ωστόσο, μόνον ένας δίκαιος άνθρωπος βρέθηκε στα Σόδομα, ο Λωτ, και αυτός ήταν ξένος! Ακριβώς όπως πριν από τον κατακλυσμό υπήρχε μόνο ένας δίκαιος άνθρωπος στον κόσμο, ο Νώε, έτσι και πριν από την καταστροφή των Σοδόμων υπήρχε μόνο ένας δίκαιος άνθρωπος σε αυτήν την πόλη, ο Λωτ. Ο Λωτ ήταν όμοιος με τον θείο του τον Αβραάμ σε κάθε αρετή, κυρίως δε στην υπακοή του προς τον Θεό και στη φιλοξενία του. Οι Σοδομίτες τον μισούσαν, επειδή ήταν ξένος και ακόμη περισσότερο, επειδή ήταν δίκαιος.

Αδελφοί, μη πονηρεύσησθε, τους προέτρεψε ο Λωτ. Αποκάλεσε αδελφούς του τους διεφθαρμένους ανθρώπους, για να τους ηρεμήσει και να τους υπενθυμίσει να μην διαπράξουν κακό, προκειμένου να τους σώσει. Αλλά τα αδελφικά λόγια του τους προκάλεσαν ακόμη μεγαλύτερη οργή. Ο Λωτ κρίθηκε άξιος να τον επισκεφτούν οι άγγελοι του Θεού και να τον ελευθερώσουν από αυτή τη διεφθαρμένη πόλη, της οποίας οι μεγάλες αμαρτίες έφθαναν σαν κραυγή μέχρι τον Θεό. Και οι διεφθαρμένοι Σοδομίτες επιτέθηκαν στο σπίτι του Λωτ με πονηρό σκοπό, για να μολύνουν την ιερότητα της φιλοξενίας.

Αδελφοί, μη πονηρεύσησθε, τους ζήτησε ο Λωτ. Αλλά γιατί να ακούσουν οι αποκτηνωμένοι αυτοί έναν άνθρωπο, αφού δεν φοβόταν τον Θεό; Αυτός είναι ο λόγος που οι άγγελοι του Θεού τους τιμώρησαν με τύφλωση: τοὺς δὲ ἄνδρας τοὺς ὄντας ἐπὶ τῆς θύρας τοῦ οἴκου ἐπάταξαν ἐν ἀορασίᾳ ἀπὸ μικροῦ ἕως μεγάλου, (Και τιμώρησαν τους ανθρώπους που ήταν στην πόρτα του σπιτιού με τύφλωση, από μικρού εως μεγάλου (Γένεση 19:11).
Τότε οι άγγελοι οδήγησαν τον Λωτ έξω από την πόλη των αδίκων και άφησαν να πέσει καταιγίδα από θειάφι και φωτιά πάνω στην πόλη. Έτσι, η άνομη πόλη χάθηκε, και ο μόνος δίκαιος άνθρωπος στην πόλη σώθηκε· κρείσσων γὰρ εἷς ἢ χίλιοι (Προτιμότερος είναι ένας δίκαιος άνθρωπος από χίλιους αμαρτωλούς (Σειρ. 16: 3).

Ω Δίκαιε Θεέ, Εσύ που ουδέποτε εγκαταλείπεις τον δίκαιο άνθρωπο, διόρθωσέ μας τις αδικίες μας και σώσε μας, Κύριε.

Ότι Σοι πρέπει πάσα δόξα, τιμή και προσκύνησις εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.
(Αγ. Νικολάου Βελιμίροβιτς, «Ο Πρόλογος της Αχρίδος» -Δεκέμβριος)

Αβραάμ πατριάρχης_Abraham_ Авраам_ΑΒΡΑΑΜ ΙΣΑΑΚΟμιλία για τον Αβραάμ
Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς

«Εγώ δε ειμί γη και σποδός»,(Γεν. 18. 27)

Αυτά είναι τα λόγια που είπε για τον εαυτό του ο δίκαιος Αβραάμ. Αδελφοί μου, πόσο γελοίοι είναι οι άνθρωποι που καυχώνται για τις γνωριμίες τους με κοσμικούς άρχοντες και άλλους επιφανείς του κόσμου τούτου και έχουν, γι’ αυτό τον λόγο, μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους!

Ο Αβραάμ αξιώθηκε να συνομιλεί με τον Παντοδύναμο και Αιώνιο Βασιλέα, με τον ίδιο τον Θεό. Εντούτοις, παρέμεινε απαράτρεπτος και αταλάντευτος στην ταπείνωσή του, αποκαλώντας τον εαυτό του γη και σποδό. Ποιός ήταν αυτός ο Αβραάμ, ο οποίος αξιώθηκε εν ζωή μιας τόσο μεγάλης ευλογίας από το Θεό και μιας τέτοιας εξυμνήσεως, μετά το θάνατό του, από τον Παύλο (Γαλ. 3, Εβρ, 11), αλλά και από τον ίδιο τον Δεσπότη Χριστό (Λουκ. 16, 22, Ιωάν. 8, 39);

Ήταν ένας χωρικός που είχε όλες τις αρετές και ζούσε σύμφωνα με το νόμο του Θεού, ένας άνθρωπος με ακράδαντη πίστη στο Θεό, ένας εραστής του δικαίου, ένας εξαιρετικά φιλόξενος και συμπονετικός άνθρωπος, γενναίος, ευπειθής, γνήσιος και ταπεινός.

Μολαταύτα, ο Αβραάμ δοξάζεται κυρίως για την πίστη του, μια πολύ δυνατή πίστη! Ο Αβραάμ ήταν ήδη εκατό ετών, όταν ο Θεός του είπε πως η γυναίκα του, στείρα έως τότε, θα γεννούσε έναν γιό. Εκείνος πίστεψε το Θεό. Ακόμη και προτού γεννήσει η Σάρα τον Ισαάκ, ο Θεός είπε στον Αβραάμ: και ποιήσω το σπέρμα σου ως την άμμον της γης (Γεν. 13, 16). Ο Αβραάμ πίστεψε και διόλου δεν αμφέβαλε. Όταν γεννήθηκε ο μοναδικός υιός του Αβραάμ, ο Θεός τον πρόσταξε, ως δοκιμασία, να προσφέρει το μοναχοπαίδι του θυσία. Ο Αβραάμ ετοιμάστηκε για να το κάνει, αλλά ο Θεός την τελευταία στιγμή τον απέτρεψε απ’ αυτή την πράξη. Πόσο πλήρης ήταν η πίστη και τελεία η υπακοή του θαυμάσιου αυτού ανθρώπου στο Θεό! Ως αποτέλεσμα, ο Θεός τον ευλόγησε δαψιλώς και τον έκανε ένδοξο τόσο στη γη όσο και στον ουρανό.

Αδελφοί μου, είναι μακάριοι αυτοί που, χωρίς ενδοιασμούς, πιστεύουν στο Θεό και εκπληρώνουν τις άγιες εντολές Του. Η ευλογία του Θεού τους συνοδεύει και στους δύο κόσμους!

Ω παντευλόγητε Δημιουργέ μας, ευλόγησε κι εμάς τους αμαρτωλούς και συναρίθμησέ μας ανάμεσα στους εκλεκτούς Σου, οι οποίοι έχουν μερίδιο μαζί με τον Αβραάμ στο Βασίλειό Σου.
(Αγ. Νικολάου Βελιμίροβιτς, «Ο Πρόλογος της Αχρίδος» – 10 Δεκέμβριος, εκδ. Άθως

Το μυαλό το έδωσε ο Θεός, για να βρη ο άνθρωπος τον Δημιουργό του, όπως ο Αβραάμ… για να καταγινώμαστε με το κυριώτερο, πως να φθάσουμε στον προορισμό μας, κοντά στον Θεό, στην αληθινή χώρα, στον Παράδεισο. Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης
https://iconandlight.wordpress.com/2019/10/08/%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CF%85%CE%B1%CE%BB%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%AD%CE%B4%CF%89%CF%83%CE%B5-%CE%BF-%CE%B8%CE%B5%CF%8C%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CE%B2%CF%81%CE%B7-%CE%BF-%CE%AC%CE%BD%CE%B8/

Του εμφανίστηκε ο Πατριάρχης Αβραάμ και είδε πίσω του τη Συρία και το Ιράκ, όταν θα ρίξουν τα πυρηνικά… Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος
https://iconandlight.wordpress.com/2017/03/07/%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BC%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%B2%CF%81%CE%B1%CE%AC%CE%BC-%CE%BA/

Άγιος Στέφανος ο Τυφλός,(Μπράνκοβιτς) Πρίγκιψ της Σερβίας
https://iconandlight.wordpress.com/2016/10/08/%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%BF-%CF%84%CF%85%CF%86%CE%BB%CF%8C%CF%82%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%AC%CE%BD%CE%BA%CE%BF%CE%B2%CE%B9%CF%84%CF%82-%CF%80/

Μακαρία η χώρα, μακαρία η πόλη, μακαρία η γενεά η έχουσα μέσα της πλήθος δικαίων.
https://iconandlight.wordpress.com/2017/06/15/%ce%bc%ce%b1%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%b7-%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%b7-%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%b7-%ce%bc%ce%b1%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1/

Η ιστορία του Αβραάμ μπορεί να διαβαστεί στην Παλαιά Διαθήκη, στο 1ο βιβλίο “Γένεσις” και συγκεκριμένα στα κεφάλαια 12-25. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε συνδέσμους για τα εν λόγω εδάφια της Αγίας Γραφής:
ΓΕΝΕΣΙΣ
http://users.sch.gr/aiasgr/Palaia_Diathikh/Genesis/Genesis.htm
ΓΕΝΕΣΙΣ: ΚΕΦΑΛΑΙΑ 12-16
http://users.sch.gr/aiasgr/Palaia_Diathikh/Genesis/Genesis_kef.12-16.htm#Kef.12A
ΓΕΝΕΣΙΣ: ΚΕΦΑΛΑΙΑ 17-20
http://users.sch.gr/aiasgr/Palaia_Diathikh/Genesis/Genesis_kef.17-20.htm#Kef.17A
ΓΕΝΕΣΙΣ: ΚΕΦΑΛΑΙΑ 21-25
http://users.sch.gr/aiasgr/Palaia_Diathikh/Genesis/Genesis_kef.21-25.htm#Kef.21A

Όταν ο Άβραμ (Αβραάμ) νίκησε το βασιλιά του αρχαίου Ελάμ, Χοδολλογομόρ και τους άλλους συμμάχους του στην κοιλάδα Σιδδίμ, ο Μελχισεδέκ έφερε στον πατριάρχη του Ισραήλ Αβραάμ «άρτο και οίνο» και τον ευλόγησε στο όνομα “του Θεού του Υψίστου”. Ο Αβραάμ του έδωσε «το ένα δέκατο» από όλα τα λάφυρα των εχθρών του. (Γένεση 14:18-20).Αβραάμ πατριάρχης_Abraham_ Жертвоприношение Авраам-731ΜΕΛΧΙΣΕΔΕΚ-8f63542cb3717b9c06bd23148c4.jpg

Απολυτικιον Ήχος β’.

Του Δικαίου Σου Αβραάμ την μνήμην, Κύριε, εορτάζοντες, δι᾽αυτού σε δυσωπούμεν· Σώσον τας ψυχάς ημών.

Ωδή ς’ «Του βίου τήν θάλασσαν,..». Κυριακή προ της Χριστού γεννήσεως.

Ο τρόπος φιλόξενος, η δε πίστις υψηλή, Αβραάμ του προπάτορος, όθεν θείον μυστήριον τυπικώς, δεξάμενος έχαιρε, του Χριστού δε προτρέχων νυν αγάλλεται.

Ωδή ζ’ «Άφραστον θαύμα!… ». Κυριακή προ της Χριστού γεννήσεως.

Χριστόν γεννήσας το κατά σάρκα της πίστεως, αρχηγέτα Πάτερ, Αβραάμ, εδείχθης Εθνών, Πνεύματι Πατήρ εναργώς, εις σωτηρίαν ημών των μελωδούντων. Λυτρωτά ο Θεός ευλογητός εί.

Ωδή η’ «Έκστηθι φρίττων ουρανέ,… ». Κυριακή προ της Χριστού γεννήσεως.

Σου την σφαγήν προεκτυπών, ο Αβραάμ Χριστέ, ον εγέννησεν υιόν, εν όρει πειθαρχών σοι Δέσποτα, καθάπερ πρόβατον ανήλθε θυσιάσων εν πίστει, αλλ’ επανήκε χαίρων, Ισαάκ και πρεσβύτης, σε υπερυψούντες, εις πάντας τους αιώνας.

Ωδή η’  «Μή εποδύρου μου Μήτερ,… ». Κυριακή προ της Χριστού γεννήσεως.

Των προ του νόμου Πατέρων, Εορτήν εκτελούντες, τον εξ αυτών θεοπρεπώς, τιμώμεν Ιησούν, Αβραάμ γαρ ομού, και Ισαάκ και, Ιακώβ, Προφητών και του νόμου, εδείχθησαν κρηπίς, και της Χάριτος πίστει, πνευματικαί απαρχαί.

iconandlight.wordpress.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου