Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024

Φήμες εκκένωσης Μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά.

 

Τις τελευταίες ώρες, ορισμένες σελίδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Αίγυπτο κυκλοφόρησαν φήμες σχετικά με την ύπαρξη σχεδίων εκκένωσης της Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο Νότιο Κυβερνείο Σινά, λόγω σχεδίου ανάπτυξης της περιοχής, κάτι που η αιγυπτιακή κυβέρνηση διέψευσε σε επίσημη δήλωση, γράφει αραβικό δημοσίευμα.

Δεν υπάρχει σχέδιο εκκένωσης

Από την πλευρά του, το Κέντρο Πολυμέσων επικοινώνησε με το Κυβερνείο του Νότιου Σινά, το οποίο διέψευσε την είδηση, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει αλήθεια για την ύπαρξη σχεδίων εκκένωσης της Μονής Αγίας Αικατερίνης λόγω προγραμματισμού ανάπτυξης της περιοχής.

Το Κυβερνείο του Νοτίου Σινά τόνισε ότι η Μονή της Αγίας Αικατερίνης είναι ανοιχτή και λειτουργεί κανονικά, με όλη της τη διοίκηση και τους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων ιερέων και μοναχών, να συνεχίζουν να εκτελούν το έργο τους χωρίς κανένα σχέδιο εκκένωσης, σημειώνοντας ότι υπάρχει συνεχής και κοινή συνεργασία με τη μονή, η οποία αντικατοπτρίζει την υποστήριξη των προσπαθειών που γίνονται για την προστασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της μονής ως σημαντικό θρησκευτικό και ιστορικό σύμβολο.

«Αναπτύσσεται όλη η περιοχή»

Η περιφέρεια εξήγησε ότι ολόκληρη η περιοχή της Αγίας Αικατερίνης αναπτύσσεται επί του παρόντος, σε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί αυτό το ιερό σημείο στην καλύτερη εικόνα του, σε εκτίμηση της πνευματικής του αξίας και να γίνει διεθνής τουριστικός πόλος έλξης.

Επιπλέον, η Κυβέρνηση του Νότιου Σινά απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην παρασύρονται από τέτοιες ψευδείς ειδήσεις, ενώ πρέπει να λαμβάνουν πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές και την ανάγκη να είναι προσεκτικοί και ακριβείς πριν διαδώσουν τέτοιες φήμες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε σύγχυση της κοινής γνώμης και να προκαλέσουν  την οργή των πολιτών.

Ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια στον κόσμο

Το μοναστήρι βρίσκεται στο όρος Σινά και είναι ένα από τα παλαιότερα στον κόσμο και είναι γνωστό ως Μονή της Αγίας Αικατερίνης. Χτίστηκε με εντολή του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α’ για να στεγάσει τους μοναχούς που ζούσαν στη χερσόνησο του Σινά από τον τέταρτο αιώνα μ.Χ.

Το μοναστήρι περιλαμβάνει πολλαπλά κτίσματα, το σημαντικότερο από τα οποία είναι η Εκκλησία της Μεταμορφώσεως, η οποία από μόνη της περιλαμβάνει 9 εκκλησάκια, χώρους διαμονής μοναχών, τραπεζαρία, ελαιοτριβείο, οστεοφυλάκια, Φατιμιδικό τζαμί που χρονολογείται από τον δωδέκατο. αιώνα μ.Χ., και μια βιβλιοθήκη που περιέχει σπάνια βιβλία και περισσότερα από 6.000 χειρόγραφα τα οποία καταχωρήθηκαν στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 2002.

Το Πρόγραμμα της Μεγάλης Μεταμόρφωσης

Η Αίγυπτος σχεδιάζει να αναβιώσει τη διαδρομή της εξόδου των «Υιών του Ισραήλ» στο Σινά, υπό τις οδηγίες του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι, σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις του πρωθυπουργού Μοσταφά Μαντμπούλι, στις οποίες ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθούν οργανωμένα τουριστικά ταξίδια σε αυτό, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανάπτυξης του χώρου της «Μεγάλης Μεταμόρφωσης» στην πόλη της Αγίας Αικατερίνης στο Νότιο Σινά.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση δίνει μεγάλη προσοχή στο έργο της «Μεγάλης Μεταμόρφωσης» και αγωνίζεται με τον χρόνο για να το ολοκληρώσει σύντομα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη μεγιστοποίηση των παραμέτρων προσέλκυσης τουριστών  λόγω του αρχαιολογικού, πνευματικού, θρησκευτικού και περιβαλλοντικού του χαρακτήρα της Μονής.

Al Arabiya

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

echedoros.blog 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου