
Στη Μολδαβία υπάρχει ακόμα μια πολύ περίεργη περιοχή στα Νότια της χώρας 2 ώρες απο το Κισινάου. Ονομάζεται Gagauzia, ακούγεται σαν μια περιοχή από παραμύθι και εκεί θα συναντήσεις ένα τουρκογενή πληθυσμό που ενώ μοιράζονται την ίδια εθνοτική και γλωσσική ρίζα με τους Τούρκους της Τουρκίας (και η Τουρκία τους θεωρεί αδέλφια) έχουν εντελώς
διαφορετική ιστορική, θρησκευτική και πολιτισμική διαδρομή και κυρίως είναι ορθόδοξοι χριστιανοί!!!. Αν και ήθελαν και αυτοί να γίνουν ανεξάρτητη “χώρα” η κυβέρνηση το διαπραγματεύτηκε. Κατά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, οι Γκαγκαούζοι φοβήθηκαν ότι η Μολδαβία θα ανεξαρτητοποιούνταν και θα ενωνόταν αμέσως με τη Ρουμανία, γεγονός που θα απειλούσε τη γλώσσα και την ταυτότητά τους. Έτσι, τον Αύγουστο του 1990, ανακήρυξαν μονομερώς τη δική τους ανεξάρτητη Δημοκρατία μέσα στη Σοβιετική Ένωση. Για τέσσερα χρόνια λειτουργούσαν σαν ένα μη αναγνωρισμένο, ξεχωριστό κράτος με δικό τους στρατό και θεσμούς, μέχρι που το 1994 δέχθηκαν να επανενταχθούν στη Μολδαβία με τον όρο της ευρείας αυτονομίας.
Η Γκαγκαούζια έγινε μια αυτόνομη περιοχή στο νότιο τμήμα της Μολδαβίας, με πρωτεύουσα το Κομράτ.
Έχει το δικό της επίσημο καθεστώς αυτονομίας, δική της κυβέρνηση (με επικεφαλής τον Μπασκάν, δηλαδή τον Κυβερνήτη), τοπικό κοινοβούλιο και τη δική της χαρακτηριστική γαλάζια, λευκή και κόκκινη σημαία με τρία χρυσά αστέρια.Ο νόμος του 1994 περιλαμβάνει έναν πολύ σημαντικό όρο. ΑΝ η Μολδαβία χάσει ποτέ την κυριαρχία της ως ανεξάρτητο κράτος (για παράδειγμα, αν ενωθεί με τη Ρουμανία), η Γκαγκαούζια έχει αυτόματα το νόμιμο δικαίωμα να αυτοπροσδιοριστεί και να ανακηρύξει την πλήρη ανεξαρτησία της.

Οι κάτοικοί της, οι Γκαγκαούζοι, είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς λαούς του κόσμου, καθώς αποτελούν ένα μοναδικό πολιτισμικό κράμα. Είναι τουρκογενής πληθυσμός, αλλά στην πλειονότητά τους είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι.


Η επικρατούσα θεωρία αναφέρει ότι πρόκειται για απογόνους νομάδων (όπως οι Σελτζούκοι ή οι Πετσενέγοι) που εγκαταστάθηκαν αρχικά στα Βαλκάνια και ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό, ενώ αργότερα, τον 18ο-19ο αιώνα, μετακινήθηκαν στη Βεσσαραβία για να γλιτώσουν από τους Οθωμανούς, με τη βοήθεια της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.
Σήμερα, αυτό σημαίνει ότι η κουλτούρα τους συνδυάζει την τουρκική γλώσσα (τα γκαγκαούζικα, που μοιάζουν πολύ με τα τουρκικά) με τις βαθιές ορθόδοξες χριστιανικές παραδόσεις και έντονες σοβιετικές ή ρωσικές επιρροές.
Οι σχέσεις τους με την κεντρική κυβέρνηση της Μολδαβίας είναι συχνά τεταμένες, καθώς η Γκαγκαούζια είναι παραδοσιακά φιλορωσική και αντιτίθεται στην πλήρη ενσωμάτωση της χώρας στην ΕΕ ή σε μια πιθανή ένωση με τη Ρουμανία.
Αν επισκεφθείς την περιοχή, θα δεις μια ήσυχη, κυρίως αγροτική επαρχία με απέραντους αμπελώνες και εξαιρετικά κρασιά, σοβιετικής αισθητικής μνημεία, ορθόδοξες εκκλησίες, καθώς και το Εθνογραφικό Μουσείο στο χωριό Μπεσάλμα που ξετυλίγει την ιστορία αυτού του ιδιαίτερου λαού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου