Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Οι συνομιλίες της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Πατριαρχείο Μόσχας.

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την ώρα οι επίσημες συνομιλίες μεταξύ του Πατριαρχείου Μόσχας και της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Η συνάντηση των Αντιπροσωπειών πραγματοποιείτε στην επίσημη αίθουσα της Ιεράς Συνόδου στην Ιερά Μονή Ντανίλοφσκ, έδρα του Πατριαρχείου Μόσχας.
Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τα Μέλη της Αντιπροσωπείας, μεταξύ άλλων τόνισε ότι «χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που σας υποδεχόμαστε σήμερα εσάς και την τιμία συνοδεία σας».
Στη συνέχεια ο Πατριάρχης Μόσχας αναφέρθηκε στην ιστορία της Μονής που πραγματοποιούνται οι συνομιλίες, κάνοντας παραλληρισμούς για την ιστορία της Ρωσικής Εκκλησίας.
Επίσης ανέφερε: «Ιδιαιτέρως σήμερα θα ήθελα να δείξω θέματα συνεργασίας των εκκλησιών μας, όπως και τα προβλήματα που βιώνει η Ελλάδα και ο Ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια».
«Η Ρωσία χάρη της κινήσεις της Κυβέρνησης μας, δεν βίωσε τόσο πολύ τα αποτελέσματα της κρίσης», ανέφερε ο κ. Κύριλλος.
Στη συνέχεια ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για το χρηματικό ποσό που συσωρεύθηκε για τα συσσίτια της Εκκλησίας της Ελλάδος, τονίζοντας ότι «ο Ρωσικός λαός προσέφερε 17 εκατομμύρια ρούβλια για το αδελφικό μας λαό της Ελλάδας (450.000 ευρώ).»
«Θαυμάζουμε το έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία παρά την οικονομική κρίση συμβάλει σημαντικά για το καλό του λαού. Εμείς θα συνεχίσουμε να συμβάλουμε στο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας Σας», πρόσθεσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.
Επίσης ο Πατριάρχης αναφέρθηκε και σε ένα ακόμη θέμα συνεργασίας, τονίζοντας ότι «ένα ακόμα θέμα που θα συζητήσουμε είναι η ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού μεταξύ των εκκλησιών μας, αφού ήδη πολλοί έλληνες επισκέπτονται την Ρωσία κάθε χρόνο.»
Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Μόσχας και τους Αρχιερείς της Ρωσικής Εκκλησίας, για όσα γεγονότα ζούνε ο ίδιος και η Συνοδεία του αυτές τις ημέρες.
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφερόμενος σε ένα χθεσινό κονσέρτο που παρακολούθησε χθες, όπου μετά από αυτό παρουσιάστηκε μέσα του ένας προβληματισμός για το φοβερό σκηνικό των πυρκαγιών στη Ρωσία.
«Ο προβληματισμός είναι ότι ο άνθρωπος δημιουργεί όλα αυτά τα θαυμάσια, και ο άνθρωπος είναι εκείνος που τα καταστρέφει συγχρόνως. Σ΄αυτό τον προβληματισμό βρισκόμαστε όλοι αυτόν καιρό», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος.
Σε άλλο σημείο ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας,αναφερόμενος στις δυσκολίες της κρίσης τόνισε: «Όπως και εσείς κάποτε ξεπεράσατε τις δυσκολίες, έτσι και εμείς σήμερα δεν μας πιάνει πανικός. Έχουμε πολύ πίστη στον Θεό ότι στις δύσκολες ώρες θα στερεώσει την ψυχή μας, για να ξεπεράσουμε και εμείς αυτή την κρίση».
«Χαρακτηριστικό των δύο λαών μας ήταν η αλληλοκατανόηση ο ερχομός πολλών λαϊκών και κληρικών εδώ στη Ρωσία, και προσέφεραν πολλές υπηρεσίες δείχνει το σύνδεσμο μας. Όπως ο απόηχος των Ρώσων που έχει περάσει στις καρδίες των Ελλήνων, από την εποχή της Τουρκοκρατίας», ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος.
Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε: «Αγιώτατε, συμφωνώ και εγώ μαζί σ΄αυτό που είπατε ότι είπε ο Απόστολος Παύλος ότι αν το ένα μέλος του σώματος υποφέρει, υποφέρει όλο το σώμα.»
«Μας συγκίνησε και μας ξάφνιασε που μας είπατε για τον έρανο που έγινε για τον λαό της Ελλάδας, και αυτό θα το αναγγείλω με συγκίνηση κατά τη διάρκεια της Συνεδρίας της προσεχούς ΔΙΣ της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και σε όλους τους Έλληνες», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος.
Ακόμη ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στους τομείς συνεργασίας που πρέπει να γίνουν μεταξύ των δύο Εκκλησιών, τονίζοντας ότι ήρθαμε εδώ να φέρουμε και να πάρουμε ειρήνη και να αναπτύξουμε τις πνευματικές μας σχέσεις.
«Όμως εκτός από τα πνευματικά χρειαζόμαστε και τα υλικά και χαίρομαι που θα συνεργαστούμε πάνω σε οικονομοτεχνικούς τομείς, και αυτούς τους τομείς θα πρέπει να τους αναπτύξουμε ταχύτατα», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Τέλος ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος παρασημοφόρησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο με την Ανώτατη Τιμητική διάκριση της Ρωσικής Εκκλησίας, καθώς και τα Μέλη της Αντιπροσωπείας με το μετάλλειο του Αγίου Σεργίου β΄ τάξεως.
Φωτογραφίες: Γιώργος Φερδής
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
IMG 5743
IMG 5762
IMG 5818http://romfea.gr/epikairotita/12669-sinomilies-patriarxeio-mosxas-me-ekklisia-tis-ellados

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου