Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Πρέπει να αναπέμψουμε δοξολογίες στον Τριαδικό Θεό μας, που αυτές τις πονηρές ημέρες μας αξίωσε να έχουμε τόσο αγίους Γέροντες.


Γέρων Εφραίμ
Καθηγούμένος Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου

Πρέπει να αναπέμψουμε δοξολογίες στον Τριαδικό Θεό μας, που αυτές τις πονηρές ημέρες μας αξίωσε να έχουμε τόσο αγίους Γέροντες, όπως τον μακαρίας μνήμης άγιο Γέροντα Ιάκωβο Τσαλίκη. Στην κεκαυμένη έρημο του Δυτικού πολιτισμού και της ισοπεδωτικής παγκοσμιοποίησης, η θαυμαστή παρουσία μορφών, ως του Γέροντος Ιακώβου, ισοδυναμεί με δροσερή όαση. Φως στο σκότος του υλισμού, του καταναλωτισμού και της εκκοσμίκευσης.(...)
Ο άγιος Πορφύριος μιλώντας σε πνευματικά του τέκνα για τον άγιο Γέροντα Ιάκωβο, είπε ότι ο Γέροντας Ιάκωβος είναι ο πιο ταπεινός άνθρωπος της Ελλάδας. Όλοι γνωρίζουμε πόσο μεγάλη, σπάνια και δυσκολοκατόρθωτη είναι η μακαρία αυτή αρετή και πόσο εύκολα η δόξα του κόσμου την διαλύει. Ο Γέροντας Ιάκωβος όμως την απέκτησε και την διατήρησε μέχρι τέλους αλώβητη χάρη στην διαρκή του νήψη και προσευχή.
          Ο Μακαριστός Ιάκωβος Τσαλίκης υπήρξε ομόφρων, ομογάλακτος και ομόλογος των μεγάλων αγιορειτών Πατέρων του 20ου αιώνα και τώρα σίγουρα τυγχάνει ομότιμος, ομόθρονος και ομόσκηνος με αυτούς. Εννοώ τους Αγίους Σιλουανό τον Αγιορείτη, Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη, Παΐσιο τον Αγιορείτη, Ιωσήφ τον Ησυχαστή, Εφραίμ τον Κατουνακιώτη, Σωφρόνιο του Έσσεξ και άλλους πολλούς γνωστούς και αγνώστους.
          Γι’ αυτό και εμείς οι Αγιορείτες τον αισθανόμαστε σαν κοινό πατέρα, διδάσκαλο και προστάτη και είμαστε βέβαιοι ότι η διοικούσα Εκκλησία πολύ σύντομα θα τον κατατάξει και τυπικά στην χορεία των Αγίων της, διότι ουσιαστικά και πνευματικά είναι ήδη – στην συνείδηση των ευλαβών Χριστιανών – Άγιος.


Ο άγιος Γέροντας δεν ηξιώθη εγκυκλίου παιδείας και δεν φοίτησε σε Θεολογικές σχολές. Ήταν όμως θεόπτης και κατοικητήριον του Αγίου Πνεύματος. Εξ άλλου «ει προσεύξη αληθώς, Θεολόγος η» διδάσκει η Ορθόδοξος Παράδοσή μας και ο άγιος Γέροντας προσευχόταν αληθινά.

          Ο άγιος Γέροντας βοήθησε αμέτρητες ψυχές να βρουν τον δρόμο του Θεού στον κυκεώνα της σημερινής κοινωνίας, που οι αλάθητοι και σοφοί καθοδηγητές είναι εξαιρετικά σπάνιοι και δυσεύρετοι και παρέμεινε μέχρι τέλους απλός και ανεπιτήδευτος, ακόμα και όταν η φήμη του είχε εξαπλωθεί.

        

+Αρχιμ. Εφραίμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου