Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

ΕΝΦΙΑ και στα ακίνητα των Ιερών Μονών!

Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα πρέπει να καταβάλουν οι Ιερές Μονές και για τα ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται για λατρευτικούς και κοινωφελείς σκοπούς. Και αυτό ανεξάρτητα από το εάν τα συγκεκριμένα ακίνητα ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος ή στο Οικουμενικό
 Πατριαρχείο. Αυτό αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με απόφασή της, απορρίπτοντας προσφυγή που είχε καταθέσει η Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας Χαλκιδικής.

Ειδικότερα, με την προσφυγή της στο ΣτΕ η Ιερά Μονή ζητούσε να ακυρωθεί ο νόμος 4223/2013 κατά το σκέλος εκείνο που προέβλεπε ότι δεν απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα των Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Ιερών Μονών, καθώς και των Ιερών Μονών της Εκκλησίας της Ελλάδος, που δεν χρησιμοποιούνται για την εκπλήρωση του λατρευτικού Θρησκευτικού και κοινωφελούς έργου των Μονών (αλλά μισθώνονται, παραχωρούνται κ.λπ.).
Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη Ιερά Μονή έπρεπε να πληρώσει για το 2014, ΕΝΦΙΑ ύψους 259.395 ευρώ. Μάλιστα, ζήτησε από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών τον επαναδιορισμό του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητά της, αλλά το υπουργείο δεν απάντησε και έτσι κατέθεσε προσφυγή στο στο ΣτΕ.

Η προσφυγή της όμως απερρίφθη από την Ολομέλεια του ΣτΕ, η οποία με την απόφαση που εξέδωσε έκρινε, πως η επιβολή του ΕΝΦΙΑ δεν οδηγεί κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας στην δημιουργία υπέρμετρου βάρους ικανού να κλονίσει την περιουσιακή κατάσταση της Μονής ή να εξαντλεί την αξία των ακινήτων, έτσι ώστε να αναιρείται η σχέση αναλογικότητας που επιβάλλει να υπάρχει.
crashonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου