Του Γιώργου Θεοχάρη.
Ο κύβος ερρίφθη! Ήρθε η ώρα των κρισιμότερων ιστορικών αποφάσεων που καλείται να λάβει η Ιεραρχία τα τελευταία πενήντα χρόνια .
Διότι οι προωθούμενες αλλαγές στο μισθολογικό που προωθεί η κυβέρνηση θέτουν στον αέρα τους 11.560 κληρικούς και τις οικογένειες τους .
Η αντίδραση των Ιεραρχών σε αυτό το έκτρωμα πρέπει να είναι δυναμική και να απωθήσει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης ένα αυτογκόλ που θα …περιθωριοποιήσει τους κληρικούς .
Κανεις στην κυβέρνηση δεν δικαιούται να προβεί σε αυτό το εγχείρημα . Κράτος και Εκκλησία πριν περίπου 70 χρόνια είχαν συμφωνήσει στην ανταλλαγή της εκκλησιαστικής περιουσίας με την κάλυψη της μισθοδοσίας του κλήρου . Ας θυμηθούμε κάποιες απαλλοτριώσεις…
Δεν καταργούνται έτσι οι συμβάσεις όσο κι αν κάποιοι λένε ότι δεν υπήρχαν . Βεβαίως και υπογράφηκαν . Διαφορετικά,οι κληρικοί θα είχαν πεταχτεί προ πολλού από το δημόσιο .
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο συγκεκριμένο ζήτημα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων . Ευτυχώς …
Βέβαια,το ουκρανικό που επιθυμεί το Φανάρι να συζητηθεί και να αναγνωριστεί δεν έγινε και δεν πρόκειται να γίνει στο άμεσο μέλλον .
Από την άλλη μεριά η κυβέρνηση διά του Γαβρόγλου στην εφημερίδα «Αυγή», μόλις δύο 24ωρα πριν από την σύγκληση της Ιεραρχίας δίνει το δικό της μήνυμα προς τον κλήρο !
«Αναμένουμε τις θέσεις της Ιεραρχίας και θεωρούμε ότι θα εκτιμηθούν τα οφέλη που προκύπτουν συνολικά από τη συμφωνία και ειδικά στο μισθολογικό καθεστώς των κληρικών, το οποίο σήμερα είναι εξαιρετικά προβληματικό» είπε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Τι περιμένεις κ. Γαβρόγλου; Ας σοβαρευτούμε λιγάκι . Γιατί εμπαίζετε τους Ιεράρχες με τα ασύστολα ψεύδη σας και την κυβερνητική υποκρισία σας ;
Έχουν ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ να πετάξουν τους κληρικούς εκτός δημοσίου ; Να μας το πουν λεβέντικα .
Οχι σαν τους ποντικούς, μπαινοβγαίνοντας από τις κρυψώνες τους . Τι φοβούνται ;
Η Εκκλησία ξεκαθάρισε ότι η μισθοδοσία αποτελεί ´´κόκκινο πανί ´´.
Η Επιτροπή Διαλόγου της Εκκλησίας κι ο προεδρος της, μητροπολίτης Ναυπάκτου,κατέστησε σαφές στον κ. Γαβρόγλου, μιλώντας και στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, ότι αυτό δεν πρόκειται να το δεχτεί η Εκκλησία εννοώντας την μισθοδοσία του κλήρου .
Αλλά ο υπουργός επιμένει :
« Έχει σημασία να σημειωθεί ότι δεν έχουν υπάρξει επιχειρήματα από πλευράς της Εκκλησίας ως προς το μισθολογικό, αλλά υπάρχει η πρώτη απόφαση της Ιεραρχίας ότι δεν το συζητά».
Επίσης, το ουδετερόθρησκο κράτος που κάποιοι Ιεράρχες συμφώνησαν παρασκηνιακά με το Μαξίμου τι θα γίνει ; Πέρασε το άρθρο 3 από την ελληνική Βουλή κι η Εκκλησία παρακολουθεί σαν θεατής. Έπρεπε να συγκληθεί έκτακτη Ιεραρχία και να χτυπήσουν το χέρι στο τραπέζι . Ούτε αυτό έγινε …
Τι θα συζητηθεί το καυτό τριήμερο :
• Οι προωθούμενες αλλαγές στις σχέσεις με την πολιτεία και κυρίως αυτές που αφορούν στο ουδετερόθρησκο του κράτους , την εκκλησιαστική περιουσία και το μισθολογικό καθεστώς του Κλήρου.
•Επίσης, οι Ιεράρχες καλούνται να εκλέξουν τους τρεις νέους Μητροπολίτες για τις κενές Μητροπόλεις με την εξής σειρά: Σισανίου και Σιατίστης, Γλυφάδας και Περιστερίου. Οι υποψηφιότητες είναι γνωστές. Και δεν αναμένονται εκπλήξεις στην κάλπη, με εξαίρεση τη Γλυφάδα που τα πράγματα είναι ακόμη ρευστά.
Για το πρώτο θέμα η απόφαση της Ιεραρχίας του 6ης Νοεμβρίου 2018, παρά τις διαφορετικές απόψεις που ακούστηκαν ήταν ομόφωνη στο ότι το μισθολογικό δεν συζητείται και αποτελεί το casus belli στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας.
Οι αποφάσεις της κρίσιμης Ιεραρχίας θα περάσουν στην σύγχρονη ιστορία καθώς οι αλλαγές θα είναι ιστορικές όπως κι οι εκάστοτε ευθύνες . Συλλογικές και ατομικές. Ο λαός θυμάται..!
vimaorthodoxias.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου