Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Παγώνει ( ; ) ο διάλογος εκκλησίας-πολιτείας- Η θέση του Αρχιεπισκόπου και τα τρία σενάρια του Μαξίμου.

Παγώνει ( ; ) ο διάλογος εκκλησίας-πολιτείας- Η θέση του Αρχιεπισκόπου και τα τρία σενάρια του Μαξίμου
Σιγή ασυρμάτου επικρατεί τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το διάλογο πολιτείας-εκκλησίας και τις προωθούμενες αλλαγές, με εξαίρεση ίσως την χθεσινή λακωνικότητα δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.Ιερωνύμου.

Η έκτακτη Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος την περασμένη εβδομάδα, και η αντίδραση του υπουργείου Παιδείας φάνηκε αρχικά ότι έφεραν τον διάλογο σε αδιέξοδο.
Μετά την συνάντηση που είχε χθες 27 Μαρτίου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, με τον Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κεφαλογιάννη, ερωτήθηκε σχετικά με την πορεία του διαλόγου και απάντησε «Αυτά τα είπαμε στην Ιεραρχία» ενώ κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση του υπουργού είπε λακωνικά: «Η ζωή συνεχίζεται».
Υπενθυμίζεται, ότι η Ιεραρχία επανέλαβε ότι δεν προτίθεται να συζητήσει για το μισθολογικό, ότι διαφωνεί με τις προωθούμενες συνταγματικές αλλαγές, ενώ παράλληλα αναβάθμισε και το θέμα της εκκλησιαστική περιουσίας.
Το υπουργείο απαντώντας, χαρακτήρισε την απόφαση «δυσάρεστη έκπληξη», υπογράμμισε ότι ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει με «κόκκινες γραμμές» και υπενθύμισε ότι το προσχέδιο συμφωνίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών είχε το χαρακτήρα του «όλα ή τίποτα» (take it or leave it).
Η χθεσινή δήλωση του Μακαριωτάτου μπορεί να τύχει πολλών ερμηνειών. Αυτό πάντως, που διαφαίνεται από την έως τώρα στάση του, είναι ότι σέβεται αν και διαφωνεί με την απόφαση της Ιεραρχίας, όπως εξάλλου τόνισε ανοικτά στην εισήγησή του στην έκτακτη Ιεραρχία, ενώ παράλληλα αναμένει κίνηση από πλευράς κυβέρνησης.
Από την πλευράς της η κυβέρνηση αποτιμά τις εξελίξεις προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρω στάση της.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ στο τραπέζι βρίσκονται αυτή την στιγμή τρία σενάρια.
Το πρώτο σενάριο αφορά στην εξεύρεση κοινού τόπου για την συνέχιση του διαλόγου, προκειμένου να καταλήξουν σε ένα κοινό προσχέδιο που θα κατατεθεί στην Βουλή προς ψήφιση. Το σενάριο αυτό έχει λίγες πιθανότητες.
Το δεύτερο σενάριο, το οποίο ωστόσο θα οδηγήσει σε ρήξη με την Εκκλησία, αφορά στην μονομερή κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου, πάνω στο αρχικό πλαίσιο συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου. Την στάση αυτή έχει υποστηρίξει πολλές φορές στο παρελθόν ο υπουργός Παιδείας, τονίζοντας ότι την τελική ευθύνη για την λήψη των αποφάσεων έχει η κυβέρνηση.
Το τρίτο σενάριο, αφορά στο «πάγωμα» της όλης διαδικασίας αλλαγής των σχέσεων εκκλησίας-πολιτείας και μετακύλισής του στην επόμενη Βουλή. Εκκλησιαστική πηγή, προσκείμενη στο περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου, τόνισε στο ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ότι ο Μακαριώτατος με τη φράση «η ζωή συνεχίζεται» υπονόησε ότι επί του παρόντος το θέμα μπαίνει στις καλένδες.
orthodoxianewsagency.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου