Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Λένε σοφά οι Άγιοι Πατέρες: «μή επιχειρείς αύτό πού είναι πάνω άπό τή φύση, γιά νά μή πέσεις στό παρά φύση».

Λένε σοφά οι Άγιοι Πατέρες: «μή επιχειρείς αύτό πού είναι πάνω άπό τή φύση, γιά νά μή πέσεις στό παρά φύση».
—————————————————
Χρειάζεται διάκριση. Να ξέρουμε τα μέτρα μας. Ειδικά στα πνευματικά. Εάν δεν κινούμαστε με διάκριση και υπακοή στον πνευματικό μας, πράττουμε αυτό το παράδοξο: να ικανοποιούμε τον εγωισμό μας μέσω της αδιάκριτης άσκησης. Γι’αυτό και ο Κύριος επιτρέπει την πτώση μας ώστε να μας δώσει την ευκαιρία να συνέλθουμε και να ταπεινωθούμε.

—————————————————
Να έχουμε λοιπόν επίγνωση των δυνάμεων μας. Διότι άλλο το τι θέλω και άλλο το τι μπορώ. Άλλο τι θέλω και άλλο τι έχω ευλογία να κάνω.
—————————————————
Βεβαίως τα αδύνατα για εμάς είναι δυνατά για τον Θεό. Γι’αυτό χρειάζεται ταπείνωση και υπακοή. Ας προσευχόμαστε στον Κύριο με θερμή και ζήλο, ας προστρέχουμε στο έλεός Του κι ας Του ζητούμε να αναπληρώσει τα ελλείποντά μας. Ας ζητούμε να μας δώσει αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε και όχι αυτό που θέλουμε, ώστε μη γίνει αιτία το «θέλω» μας (ακόμα κι αν ειναι κάποια άσκηση ή αρετή) να εκπέσουμε από την σχέση μας μαζί Του.
Διότι είναι προτιμότερο να παραμένω ελλειπής και ασθενής και κοντά στον Χριστό ζητιανεύοντας το έλεός Του, παρά να έχω ξεπεράσει πάθη και αδυναμίες και να θεωρώ ότι μόνος μου κάτι κατάφερα, ζώντας μέσα στην αλαζονεία της καταστροφικής υπερηφάνειας.

facebook.com/paulos.papadopoulos 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου