Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

Θεωρείο: Οι ταυτότητες στην Ιερά Σύνοδο.

 Συνεδριάζει από χθες και έως την Πέμπτη η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αναμένεται να τοποθετηθούν για το ζήτημα των νέων ταυτοτήτων. 












Αν και χθες δεν υπήρξαν ανακοινώσεις, σύμφωνα με την ΕΡΤ, αρκετοί μητροπολίτες εκφράζουν την άποψη ότι το θέμα των ταυτοτήτων δεν είναι θεολογικό, αλλά ευθύνη και αρμοδιότητα της πολιτείας. Πριν από λίγες ημέρες ο Αρχιεπίσκοπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είχε τονίσει πως χρειάζονται σύνεση και φρόνηση και προέτρεψε τους πιστούς «να περιμένουμε τις θέσεις της Συνόδου και για τέτοια θέματα, με τέτοιον αντίκτυπο σε μια τέτοια εποχή. Καλούμαστε να έχουμε εμπιστοσύνη στην Εκκλησία, η οποία με σοβαρότητα, σκέψη και σοφία παίρνει τις αποφάσεις».

Το παρασκήνιο ψηφίσματος

Τη στήριξη –σύσσωμου– του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πέτυχε χθες η Ν.Δ. στο θέμα της προφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη. Η Ν.Δ. κατέθεσε ψήφισμα με το οποίο καταγγέλλει τις πρακτικές της Αλβανίας και υιοθετήθηκε απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις του ΕΛΚ, συνδέοντας τη σύλληψη Μπελέρη με τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Το ψήφισμα αναφέρει πως καμία χώρα που επιθυμεί την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρέπει να ενεργεί με τέτοιο τρόπο, ζητώντας από τις αλβανικές αρχές να διασφαλίσουν την ορκωμοσία του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας ανεξάρτητα από τη δικαστική εκκρεμότητα. Για να φτάσουμε εκεί, όμως, προηγήθηκε έντονη παρασκηνιακή κινητοποίηση με πολλές επαφές από τον γραμματέα Διεθνών Σχέσεων της Ν.Δ. Τάσο Χατζηβασιλείου, που βρισκόταν σε συνεχή επαφή με τον Σταύρο Παπασταύρου.

Δυσοίωνη πρόβλεψη

Μια όχι και τόσο ευχάριστη πρόβλεψη έκανε χθες ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, λέγοντας πως «τα ανέμελα καλοκαίρια όπως τα ξέραμε ή τα φανταζόμασταν θα πάψουν να υπάρχουν» λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, με τον πρωθυπουργό να προαναγγέλλει πως την Παρασκευή θα βρεθεί στον Εβρο, όπου θα ανακοινώσει μέτρα ανακούφισης. Το απόγευμα, η δυσοίωνη πρόβλεψη Μητσοτάκη επιβεβαιώθηκε από τους επιστήμονες, καθώς πηγαίνοντας στην Πολιτική Προστασία για ενημέρωση του είπαν πως η χθεσινή νεροποντή ήταν η μεγαλύτερη που έχει πέσει ποτέ στη χώρα.

Στα τηλέφωνα

Ο ρόλος του πρωθυπουργού ήταν καταλυτικός στην κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού το βράδυ της Δευτέρας. Οπως μαθαίνω, από την ώρα που κατάλαβε ότι η θεομηνία θα ήταν ενδεχομένως χειρότερη από τον «Ιανό», ήταν πάνω από τα τηλέφωνα για να βεβαιωθεί πως θα γινόταν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει. Τα φαινόμενα όμως πλέον είναι τόσο ισχυρά που απαιτούν δραστικότερες λύσεις, εξ ου και η αναφορά Μητσοτάκη στην Πρόεδρο πως πρέπει να δούμε το κράτος από την αρχή. Η συνέχεια το Σάββατο στη ΔΕΘ, όπου –όπως μου λένε– θα μιλήσει πολύ για την αναδιάρθρωση του κράτους.

Σύγκληση Κ.Ο.

Αρκετά τα θέματα που συζητούνται εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ., όπως αυτό του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών που αποκάλυψε η «Κ» της Κυριακής πως σκοπεύει να φέρει η κυβέρνηση. Αλλά δεν είναι το μόνο, καθώς οι ζυμώσεις εντός της Κ.Ο. είναι πολλές και, όπως λένε μέλη της, χρειάζεται μια συνεδρίαση που θα λειτουργήσει ευεργετικά.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου