Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δήλωσε την αδυναμία της ανθρωπότητας να ζήσει χωρίς πόλεμο.

 Η ανθρωπότητα δεν μπορεί να ζήσει χωρίς πόλεμο, δήλωσε την Πέμπτη ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος.









«Τέτοια είναι η πεσμένη φύση του ανθρώπου», εξήγησε  σε μια συνάντηση με συμμετέχοντες στο φεστιβάλ «Πίστη και Λόγος» στον Καθεδρικό Ναό του Χριστού Σωτήρος (αποσπάσματα από το RIA Novosti).

Παρόλα αυτά, ο πατριάρχης ζήτησε να «ελαχιστοποιηθεί η ανθρωπιστική βλάβη» από στρατιωτικές ενέργειες. Αυτό είναι ιδιαίτερα απαραίτητο να γίνει «όταν μιλάμε για λαούς που αναδύθηκαν από ένα ενιαίο βαφτιστήρι, ενωμένοι από μια κοινή ιστορία», τόνισε ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, προσθέτοντας ότι εννοεί τους λαούς της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Την προηγούμενη μέρα, ο πατριάρχης είπε ότι τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας δημιουργήθηκαν «με την πρόνοια του Θεού» και «υπό την προστασία» του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ. Σύμφωνα με τον Kirill, έγινε το κλειδί για την ανεξαρτησία της χώρας.

«Αν δεν ήταν το έργο του Κουρτσάτοφ [του δημιουργού της σοβιετικής ατομικής βόμβας] και των συναδέλφων του, είναι δύσκολο να πούμε αν η χώρα μας θα υπήρχε», είπε ο Κύριλλος, παρουσιάζοντας το Τάγμα του Αγίου Σεργίου του Ραντόνεζ στον επικεφαλής. του Ρωσικού Ομοσπονδιακού Πυρηνικού Κέντρου στο Σαρόφ, Radiy Ilkaev.

Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, ο Πατριάρχης Κύριλλος έχει μιλήσει επανειλημμένα υπέρ της ρωσικής εισβολής, των πολιτικών του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και των ενεργειών του ρωσικού στρατού.

Την άνοιξη του 2022, ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είπε στον Πάπα Φραγκίσκο σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι ο λόγος για τις στρατιωτικές ενέργειες στην Ουκρανία ήταν η προσέγγιση του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας. «Εάν η Ουκρανία γινόταν αποδεκτή στο ΝΑΤΟ, τότε ο χρόνος πτήσης προς τη Μόσχα θα ήταν επίσης αρκετά λεπτά. Η Ρωσία δεν μπορούσε και δεν μπορεί να το επιτρέψει αυτό», είπε ο Πατριάρχης Φραγκίσκος.

Αφού ο Πούτιν ανακοίνωσε την κινητοποίηση τον Σεπτέμβριο του 2022, ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σημείωσε ότι όσοι πεθάνουν κατά την εκτέλεση του στρατιωτικού καθήκοντος θα θυσιαστούν για τους άλλους. «Και επομένως πιστεύουμε ότι αυτή η θυσία ξεπλένει όλες τις αμαρτίες που έχει διαπράξει ένας άνθρωπος», σημείωσε ο πατριάρχης.

Με αφορμή τα 70ά γενέθλια του Πούτιν, ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κάλεσε όλους τους αρχιπαστέρους, τους ποιμένες, τους μοναχούς και τους λαϊκούς να «προσφέρουν θερμή προσευχή στο σπίτι αυτήν την ημέρα για την υγεία του Αρχηγού του Ρωσικού Κράτους».

moscowtimes.ru

ΑΠΟΔΟΣΗ : ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου