Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Η Τουρκία εγείρει θέμα Κιρκούκ, κοντράρει τους Κούρδους!

Την ώρα που αποδέχονται την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, την ώρα που κλείνουν ενεργειακές συμφωνίες με τους Κούρδους, οι Τούρκοι, εξακολουθούν να παραμένουν φανατικά Τούρκοι, αδιαφορώντας για τον λόγο και την υπογραφή τους.
Αφού λοιπόν έπραξαν όλα αυτά, τώρα άλλαξαν τον δίσκο και άρχισαν τα τσαλίμια για το ζήτημα του Κιρκούκ, επί του οποίου, λένε, αρνούνται να αναγνωρίσουν την κυριαρχία μια μόνο εθνικής ομάδας (των Κούρδων), προωθώντας τις θέσεις των ελεγχόμενων από την Άγκυρα Τουρκομάνων.
«Η τουρκική πολιτική, όσον αφορά το Κιρκούκ, είναι ξεκάθαρη. Η πόλη πρέπει να κυβερνηθεί, με κάποιο τρόπο, από όλες τις εθνοτικές ομάδες του Κιρκούκ. Είμαστε αντίθετοι στην κυριαρχία μιας εθνοτικής ομάδας επί των άλλων στο Κιρκούκ», δήλωσε αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών.


Στην ουσία η Τουρκία επιδιώκει ειδικό καθεστώς για το Κιρκούκ, η κατοχή του οποίου, αποτελεί όμως για τους Κούρδους τετελεσμένο. Άλλωστε το Κιρκούκ πρόκειται να αποτελέσει την πρωτεύουσα του υπό ανακήρυξη Κουρδιστάν. Ο ηγέτης της κουρδικής αυτόνομης περιοχής Μασούντ Μπαρζανί, έχει προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην περιοχή του Κιρκούκ, όντας σίγουρος για το αποτέλεσμα.
Η ιδέα και μόνο ανακήρυξης ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, αποτελούσε κόκκινο πανί για την Τουρκία. Τα τεράστια λάθη όμως της ίδια της Άγκυρας, οδήγησαν στις γνωστές εξελίξεις σε Συρία και Ιράκ, καθιστώντας τη διάλυση της κρατικής υπόστασης του τελευταίου, σχεδόν, μη αναστρέψιμη.
Η διάλυση του Ιράκ, μοιραία, θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κουρδικού κράτους και η Άγκυρα το γνώριζε και το γνωρίζει και φάνηκε να το αποδέχεται. Τώρα όμως ξαναρχίζει τα ανατολίτικα τσαλίμια, εμπνεόμενη, ίσως και από την αιθεροβάμονα πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή.     http://www.defence-point.gr/news/?p=105995

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου