Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Ελληνική ιθαγένεια θα δωθεί σε όλους ανεξαιρέτως τους λαθρομετανάστες(Γέροντας Θεόκλητος Μονής Διονυσιάτου),από κάπου πρέπει να ξεκινήσει,που να φαντάζει λογικό και δίκαιο,ότι πρέπει να δοθεί η ελληνική ιθαγένεια.Κι όμως υπήρξαν ΒορειοΗπειρώτες που έζησαν στην Ελλάδα,χωρίς να πάρουν ποτέ την Ελληνική ιθαγένεια και χωρίς να υπηρετήσουν τον Ελληνικό στρατό. Νομοθετική ρύθμιση που να αίρει το θεσμικό κενό για τα παιδιά δεύτερης γενιάς και ζητήματα ιθαγένειας προωθεί η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου. Το σχέδιο νόμου αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα, ώστε να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση. Το υπουργείο θα λάβει υπόψη του την απόφαση του ΣτΕ, την τροποποίηση νόμου που είχε έτοιμο η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και το σχέδιο νόμου που είχε επεξεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση.
Πέραν τούτων, εμφανίζεται σαφής η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να αλλάξει την κατάσταση με τα κέντρα κράτησης στην Ελλάδα. Και αυτό, μέσω της εξασφάλισης των 2.500 θέσεων φιλοξενίας σε ανοιχτές δομές, να καταρτίσει μια εθνική στρατηγική για τα ασυνόδευτα ανήλικα και να προχωρήσει στην άμεση και γρήγορη εξέταση των αιτημάτων ασύλου σε όλους όσοι το δικαιούνται.
Ήδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης προχωρά σε καταγραφή των παράνομα εισερχόμενων μεταναστών ενώ την ίδια ώρα η πολιτική των επιστροφών, οικειοθελών και μη, με την τήρηση των νόμων, συνεχίζει να αποτελεί πολιτική του υπουργείου.
Όσον αφορά τα ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, αυτά τα ανέλυσε διεξοδικά η κυρία Χριστοδουλοπούλου κατά το πρόσφατο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Εκεί επεσήμανε την ανάγκη προώθησης μίας ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου που θα βασίζεται στον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου αλλά και στην ανάληψη και τον επιμερισμό της ευθύνης από όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ενεργοποίηση άμεσων μέτρων αλληλεγγύης στις χώρες υποδοχής, όπως η Ελλάδα.
Κοινή πρωτοβουλία Παρισιού - Ρώμης - Αθήνας για το Μεταναστευτικό
Δεδομένης της έντασης του μεταναστευτικού φαινομένου στις πρωτεύουσες του Νότου της Ευρώπης, οι δήμαρχοι Παρισιού, Ρώμης και Αθήνας αναλαμβάνουν πρωτοβουλία να διατυπώσουν κοινή πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της πολιτικής αστικής ανάπτυξης.
Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης και η δήμαρχος του Παρισιού κυρία Αν Ινταλγκό σε συνάντησή τους στο δημαρχείο της γαλλικής πρωτεύουσας συμφώνησαν στην ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας για το Μεταναστευτικό. Πρόκειται για πρόταση του κ. Καμίνη που υιοθετήθηκε. Παράλληλα, ο δήμαρχος Αθηναίων συναντήθηκε και με τον δήμαρχο της Ρώμης κ. Ινιάτσιο Μαρίνο.
Οι συναντήσεις αυτές και οι συζητήσεις έγιναν στο περιθώριο της διάσκεψης των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών για το Κλίμα, που διοργάνωσε ο δήμος Παρισιού. http://www.tovima.gr/society/article/?aid=689304
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου