ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ : Θὰ σᾶς ρίξουν παρὰ πολύ· θὰ σᾶς ζητήσουν νὰ τὸν πάρουν πίσω, ἀλλὰ δὲν θὰ
μπορέσουν.
«Ἕνα ψωμὶ θὰ χαθῆ τὸ μισό, καὶ ἕνα ὁλόκληρο». ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΙΩΣΗΦ Ο ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΣ:<<Θα γίνει Πολιτειακή ανωμαλία.Μόλις γίνει θα τραβηχτεί πίσω το διεθνές κεφάλαιο,το Μασονικό,το Εβρα'ι'κό.Τότε θα απολυθούν όλοι οι υπάλληλοι... >> Η ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για τη σύμπτυξη των τεσσάρων
δόσεων σε μία και την αποπληρωμή της στο τέλος Ιουνίου, αιφνιδίασε το
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έφερε σε δύσκολη θέση τη γενική
διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς μερικά λεπτά πριν εξέφραζε τη θέση
ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τιμήσει τις υποχρεώσεις της.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΔΝΤ, και απαντώντας σε
σχετική ερώτηση αν αναμένει ότι η Ελλάδα θα πληρώσει τη δόση στο Ταμείο,
την Παρασκευή (5 Ιουνίου) ή θα ζητήσει σύμπτυξη των δόσεων, η κ.
Λαγκάρντ είπε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι δεν πρέπει να
υπάρχει ανησυχία –«μην ανησυχείτε», τόνισε συγκεκριμένα. Επίσης έδειξε
να είναι βέβαιη πως η χώρα μας θα καταβάλει τη δόση (της Παρασκευής) και
θα τιμήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της. Η συζήτηση για μετάθεση της
πληρωμής δεν έχει κανένα νόημα, υπογράμμισε η γενική διευθύντρια και
πρόσθεσε:«Μπορώ να ακούω μόνο όσα λένε τα μέλη μας. Η Ελλάδα είναι μέλος του θεσμού και με βάση τις ενδείξεις του ίδιου του πρωθυπουργού– ακόμη και χθες βράδυ – οι πληρωμές γίνονται, η πληρωμή θα γίνει – ήταν τα λόγια του – και να μην ανησυχώ. Εχω εμπιστοσύνη αυτή θα συνεχιστεί να γίνεται».
Σε άλλη ερώτηση αν έχει υποβληθεί αίτημα των ελληνικών αρχών να πληρωθούν στο τέλος του μήνα όλες οι δόσεις του Ιουνίου, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε πως δεν είναι θέμα που συζητείται δημόσια και σίγουρα είπε ότι δεν γνώριζε.
Όπως τόνισε: «Όταν ένα κράτος μέλος ζητά μια συγκεκριμένη δέσμη όρων – δεν είναι κάτι σε γνώση μου – δεν είναι κάτι που συζητούμε δημόσια. Για την πληρωμή της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός είπε να μην ανησυχώ. Μπορεί να εξαχθεί εύκολα πως δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα στο προσκήνιο» (καταβολής δόσεων στο τέλος του μήνα).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΝΤ «οι ελληνικές αρχές πληροφόρησαν το Ταμείο σήμερα ότι σχεδιάζουν να συγκεντρώσουν τις τέσσερις πληρωμές του Ιουνίου σε μία, η προθεσμία της οποίας είναι πλέον η 30ή Ιουνίου”.
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι με βάση μια απόφαση, η οποία είχε υιοθετηθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1970, οι χώρες-μέλη του ΔΝΤ μπορούν να ζητούν να ομαδοποιούνται οι αποπληρωμές ανείσπρακτων οφειλών τους προς το Ταμείο σε μία, για να αντιμετωπίζουν τυχόν διοικητικές δυσχέρειες που ανακύπτουν από την ανάγκη να γίνονται πολλαπλές αποπληρωμές μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με πηγή εκτός Ταμείου, το ΔΝΤ παρουσιάζεται ανυποχώρητο στις θέσεις του. Η πηγή δήλωσε ότι «συνεχίζουν στην ίδια σκληρή γραμμή και δεν υποχωρούν». Με τα σημερινά δεδομένα, τόνισε η πηγή, «το Ταμείο δεν θα συμμετέχει στη συμφωνία, θα είναι μία συμφωνία με τους Ευρωπαίους. Όμως, έχει ισχυρή γνώμη για τα πιο σοβαρά θέματα, που είναι το συνταξιοδοτικό και το εργατικό. Η μόνη περίπτωση για να αλλάξει κάτι είναι η Ελλάδα να προτείνει και να εφαρμόσει ισοδύναμα μέτρα με το ίδιο αποτέλεσμα».
Η γενική διευθύντρια χαιρέτισε χαρακτηρίζοντας εποικοδομητική τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Eurogroup υπογραμμίζοντας ότι προσφέρει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» στη διαπραγμάτευση.
Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους, η κ. Λαγκάρντ είπε πως δεν επιθυμεί να απομονώσει ένα συστατικό:
«Όπως έχουμε πει εδώ στο ΔΝΤ, το κάθε τι πρέπει να ταιριάζει (add up) στο τέλος της μέρας. Σε ό,τι μας αφορά έχουμε επιδείξει ευελιξία και συνεχίζουμε να επιδεικνύουμε καθώς αξιολογούμε μέτρα τα οποία συμβάλλουν στους δημοσιονομικούς στόχους που προτείνουμε. Όμως, αν πρόκειται να υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους αυτούς, προκειμένου το πρόγραμμα να βγαίνει, τότε πρέπει να σκεφτούμε τη χρηματοδότηση. Η οποία εξαρτάται από το επίπεδο χρέους, το οποίο εξαρτάται από την περίοδο ωρίμανσης του χρέους και το επιτόκιο του χρέους που συγκεντρώθηκε».
Μιχάλης Ιγνατίου http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64197549
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου