Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Βρυξέλλες: Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Τσίπρα - Θεσμών.

Σε τεντωμένο σχοινί διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών σήμερα στις Βρυξέλλες. Βρυξέλλες: Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Τσίπρα - Θεσμών

Οι εταίροι κατέθεσαν νέα πρόταση, η οποία όμως απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά, γεγονός που περιορίζει τις πιθανότητες συμφωνίας στο αποψινό Eurogroup.


Δείτε εδώ τι περιλαμβάνει η νέα πρόταση των δανειστών

Από τις 14:30 (ώρα Ελλάδος) μέχρι τις 20:20 (σχεδόν έξι ώρες) κράτησε η μαραθώνια συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους Κριστίν Λαγκάρντ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, Μάριο Ντράγκι, Πιέρ Μοσκοβισί, Γερούν Ντάισελμπλουμ και Κλάους Ρέγκλινγκ, την ώρα που σε εξέλιξη βρισκόταν και το EuroWorking Group, προκειμένου να ετοιμάσει το έδαφος για την αποψινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Σε αυτήν, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, θα συνοδεύεται εκ νέου από το συντονιστή της διαπραγματευτική ομάδας, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι τον κ. Τσίπρα συνδράμουν στις διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται σε ανώτατο επίπεδο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο κ. Ντάισελμπλουμ θα ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για την πορεία και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένεται «διακοπή» της συνεδρίασης από τον επικεφαλής, ο οποίος θα ορίσει νέα για το πρωί της Πέμπτης.

Η ελληνική πλευρά απορρίπτει την πρόταση των θεσμών αναφέρουν πάντως κυβερνητικοί κύκλοι μετά την σύσκεψη του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, τονίζοντας: «Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης προσήλθε στη σημερινή διαπραγμάτευση με βάση το κείμενο της πρότασης, το οποίο οι θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα. Οι θεσμοί, από την πλευρά τους, κατέθεσαν νέα πρόταση, η οποία μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες. Η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα».

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως υπάρχει η διάθεση απ' όλες τις πλευρές για κατάληξη σε συμφωνία και σημειώνουν πως, στο θέμα του χρέους, οι θεσμοί επιμένουν πως οποιαδήποτε συζήτηση πρέπει να περιμένει, μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία στο τεχνικό επίπεδο.

Υπάρχει επίσης το αίτημα για εξισορρόπηση των μισθών στο Δημόσιο, δηλαδή τη μείωση των υψηλότερων εισοδημάτων και μερική αύξηση των ασθενέστερων, έτσι ώστε να μειωθεί η μισθολογική ψαλίδα.

Από την άλλη, οι θεσμοί φέρονται διατεθειμένοι να αφήσουν απείραχτο το ΕΚΑΣ και δηλώνουν στις ελληνικές αρχές πως θα δεχθούν ως ισοδύναμο μέτρο την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%. Ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και την ενέργεια παραμένει στο 13%.

Ταυτόχρονα, δεν γίνεται αποδεκτή από τους θεσμούς η αύξηση του ΦΠΑ στον ηλεκτρονικό τζόγο, κάτι που εγείρει σημαντικά ερωτηματικά από την πλευρά της κυβέρνησης. Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση εμμένει στο πάγιο αίτημά της για να επιτραπεί η αύξηση των έντοκων γραμματίων ύψους 27 δισ.

Τέλος, οι θεσμοί ζητούν και τη μείωση των ασφαλιστικώ εισφορών από την πλευρά των εργοδοτών και την αύξησή τους από τους εργαζόμενους.

Προσερχόμενος στη συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών, ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει σήμερα.

«Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά, ενώ και ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε επίσης ότι «χρειαζόμαστε ακόμη πολλή δουλειά».


Ευρωπαϊκή πηγή: «Το Eurogroup θα είναι σύντομο» - Ντομπρόφσκις: Προβλέπεται μεγάλη νύχτα 
Την εκτίμηση ότι το αποψινό Eurogroup θα είναι σύντομο καθώς δεν υπάρχει καμία πρόταση από τους θεσμούς εξέφρασε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Αντίθετη άποψη πάντως φαίνεται να έχει ο Βάλντις Ντομπρόφσκις, καθώς προσερχόμενος στο κτήριο Lex όπου θα γίνει η συνεδρίαση τόνισε ότι «πιθανότατα θα έχουμε μια μεγάλη νύχτα».


Σκληρή επίθεση Τσίπρα στους δανειστές
Πάντως, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε τη νέα, μεγάλη εμπλοκή που έχει προκύψει στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους με τη σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε προς τους δανειστές.

Ειδικότερα, μόλις λίγη ώρα πριν συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο Έλληνας πρωθυπουργός κατηγόρησε συγκεκριμένους θεσμούς πως είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συμφέροντα, πυροδοτώντας σενάρια για το ενδεχόμενο ασυμφωνίας.

Την ίδια ώρα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι η Ελλάδα και οι δανειστές της συνεχίζουν να διαφωνούν αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού συστήματος, τον ΦΠΑ και την αύξηση της φορολόγησης στις επιχειρήσεις, σημειώνοντας πως δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις της Τρίτης.

«Οι θέσεις πριν από τη συνάντηση με τον Τσίπρα απέχουν σε αρκετά σημεία» είπε αξιωματούχος της ΕΕ κοντά στις διαπραγματεύσεις, αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, τον ΦΠΑ και τη φορολόγηση των επιχειρήσεων. «Δεν υπήρξε αρκετή πρόοδος χθες» συμπλήρωσε.


Ανησυχία για τις πιθανότητες συμφωνίας
Ανησυχία για το κατά πόσο μπορεί να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία σήμερα το βράδυ στη συνεδρίαση του Eurogroup εκφράζονται και σε δημοσίευμα των Financial Times.

Κατά την εφημερίδα, το ΔΝΤ ανησυχεί ότι η ελληνική πρόταση στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις αυξημένες εισφορές των εργαζομένων για να αντισταθμίσει τα κενά στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Το Ταμείο πιέζει να μειωθούν οι εισφορές, προκειμένου το σύστημα να καταστεί πιο βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

Επιπρόσθετα, οι συνομιλίες συνεχίζουν να προσκρούουν στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, το οποίο οι ελληνικές αρχές επιμένουν ότι είναι απαραίτητο, προκειμένου η συμφωνία να γίνει δεκτή στο εσωτερικό της χώρας.

Αν και το ΔΝΤ έχει ταχθεί υπέρ της αναδιάρθρωσης των δανείων στήριξης που έλαβε η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, μια ομάδα χωρών, υπό το Βερολίνο, επιμένει ότι η ελάφρυνση χρέους δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο μετά την ολοκλήρωση των τωρινών συνομιλιών.

Παράλληλα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ευρωζώνης, οι συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της μετά την υποβολή των νέων ελληνικών προτάσεων τη Δευτέρα έχουν σημειώσει ελάχιστη πρόοδο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Wall Street Journal γράφει ότι οι πιστωτές μελετούν εξονυχιστικά την πρόταση που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, αλλά οι ανησυχίες που διατηρούν κάποιοι εξ αυτών υποδηλώνουν ότι επίκεινται ημέρες δύσκολων διαπραγματεύσεων πριν καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, το ΔΝΤ συνεχίζει να μην θεωρεί ικανοποιητικές κάποιες βασικές πλευρές των νέων οικονομικών προτάσεων της Ελλάδας, ενώ Γερμανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ενόχλησή τους για το πόσο γρήγορα τις καλωσόρισε η Κομισιόν, προειδοποιώντας ότι χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά.

Το ΔΝΤ έχει ήδη πει ότι η ελληνική οικονομία είναι υπερφορολογημένη και ότι η επιβολή πολλών νέων αυξήσεων φόρων θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη.

Κάποιες διαφορές παραμένουν και στις λεπτομέρειες σε σχέση με τις αλλαγές στον ΦΠΑ, όπου οι πιστωτές έχουν ζητήσει υψηλότερα έσοδα και η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την αύξηση των φόρων που θα πλήξει τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Εκπρόσωποι του ΔΝΤ έχουν πει σε Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι δεν είναι ακόμα ικανοποιημένοι με τα σχέδια της Ελλάδας για ευρύτερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις πέραν των υποσχέσεων όσον αφορά τον προϋπολογισμό.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι μια ευρύτερη αναδιοργάνωση της ελληνικής οικονομίας, που θα είναι φιλική προς τις επιχειρήσεις, είναι σημαντική προκειμένου να βελτιωθεί η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της χώρας.   http://www.protothema.gr/politics/article/487453/vruxelles-dipli-mahi-gia-tin-ellada-/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου