Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

"Ζωντάνεψε" στην Κόνιτσα η μορφή του οσίου Παϊσίου (6 φωτό) .

Με τριήμερες εκδηλώσεις (Παρασκευή 10, Σάββατο 11 και Κυριακή 12 Ιουλίου), που τις παρακολούθησε πλήθος πιστών, εορτάστηκε στην Κόνιτσα, όπου θα αναγερθεί ιερός ναός προς τιμή του,  σε οικόπεδο, που παραχώρησε ο Δήμος, η μνήμη του οσίου Παϊσίου. Στην κεντρική ομιλία, που έγινε στο δημαρχιακό μέγαρο της κωμόπολης, μίλησε, πολύ παραστατικά και
γλαφυρά, όπως το συνηθίζει πάντοτε,
ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λσυρεωτικής
Νικόλαος, που είχε γνωρίσει και είχε πνευματική επικοινωνία με τον Όσιο. Ανέλυσε τα χαρακτηριστικά
στοιχεία που τον ανέδειξαν σε οικομενικό άγιο και εξήγησε το στενό του σύνδεσμο με την Κόνιτσα. Το Σάββατο 11 Ιουλίου και την Κυριακή 11 Ιουλίου  τελέστηκαν πανηγυρικὸς πολυαρχιερετικὸς εσπερινὸς και θεία λειτουργία στο ναὸ  αγίου Κοσμά του Αιτωλού από τους Μητροπολίτες Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς  Ιουστίνο και Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέα.  Κηρύττοντας τον θείο λόγο ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος, επεσήμανε τα πλούσια πνευματικά μηνύματα από τηχαρισματική ζωή του οσίου Παϊσίου.
Τὸ Σάββατο 11 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε αρχιερατικὴ θεία λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου  Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου, στην  Μονὴ Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου Στομίου, στην χαράδρα του ποταμού Αώου, όπου είχε μονάσει ο Όσιος για τέσσερα χρόνια.
Παράλληλα με τα λατρευτικά δρώμανα και τις ομιλίες την Παρασκευή 10 Ιουλίου εψάλλη  παράκληση στο εκκλησάκι της αγίας Βαρβάρας, όπου ο γέροντας ως παιδί κατέφευγε,ενώδεν ήταν λίγοι οι προσκυνητές που επισκέπτηκαν το πατρικό του σπίτι.  Το Σάββατο 11 Ιουλίου έγιναν τὰ εγκαίνια έκθεσης αγιογραφίας τῆς Σχολής αγιογραφίας του δήμου Κονίτσης,όπου φιλοξενούνται εκπληκτικά έργα. 
***
Εκτός από την Κόνιτσα, λατρευτικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Μονή Σωσίνου, στον Παρακάλαμι, όπου δημιουργήθηκε παρεκκλήσι προς τιμή του, αλλά και στο Πολύδωρο Ιωαννίνων, με πρωτοβουλία του φιλολόγου, ιστορικού ερευνητή και πρώην βουλευτή Μιχάλη Παντούλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου