Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

« Προσέξτε, γιατί κάποια μυστική προδοσία της πίστης ετοιμάζεται …»


ieremias


Γόρτυνος Ιερεμίας: « Προσέξτε, γιατί κάποια μυστική προδοσία της Ορθόδοξης πίστης μας ετοιμάζεται …»






Με ένα Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα μέσα στο οποίο ανέφερε πολλά, ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, Ιερεμίας, εξέφρασε τις ευχές αλλά και τις φοβίες του για το νέο έτος, τη θρησκεία και την προδοσία προς την πίστη του Χριστιανισμού.
Η Πρωτοχρονιάτικη εγκύκλιος αφήνει επίσης αιχμές κατά του Οικ. Πατριαρχείου αναφέροντας χαρακτηριστικά :

" Οι παπικοί, που παλαιά ήταν Ορθόδοξοι, έπεσαν σε αιρέσεις, που δεν τις αρνούνται με τίποτα και γι᾽ αυτό κόπηκαν από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας. Αυτοί οι παπικοί δεν είναι τώρα Εκκλησία, αφού μ᾽ αυτούς δεν μπορούμε πιά να τελέσουμε την Θεία Λειτουργία.
Καί όμως υπάρχουν μερικοί, και ο Πατριάρχης μας ακόμη, που τους ονομάζει «αδελφή Εκκλησία…»

Αναλυτικά: ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ 2016 1.
"...Νέον έτος έχουμε σήμερα, αδελφοί μου χριστιανοί, το έτος 2016. Όλοι ανταλλάσσουν ευχές και λέμε «χρόνια πολλά και ευτυχισμένα». Σας εύχομαι και εγώ ο Επίσκοπός σας να είναι πολλά και ευτυχισμένα τα έτη της ζωής σας.
Αλλά σαν χριστιανοί ξέρουμε ότι η ζωή είναι πραγματικά χαρούμενη και ευτυχισμένη μόνο με τον Θεό. Γι᾽ αυτό, ως Αρχιερεύς του Θεού εγώ, σας εύχομαι το έτος αυτό να γνωρίσετε και να αγαπήσετε περισσότερο τον Κύριό μας Ιησού Χριστό και να τηρείτε τις άγιές Του εντολές. Καί τότε θα είστε πραγματικά ευτυχισμένοι.
2. Δηλαδή: (α) Αν τα προηγούμενα έτη δεν κάνατε την προσευχή σας και σας έφτανε ένας απλός σταυρός, σας εύχομαι το έτος αυτό να βάλετε μία ιερή συνήθεια και να μιλάτε στον Θεό με λόγια βγαλμένα από την καρδιά σας, ώστε να γλυκαθείτε από την προσευχή.
(β) Αν τα προηγούμενα έτη δεν νηστεύατε Τετάρτη και Παρασκευή, σας εύχομαι το έτος αυτό να πάρετε απόφαση και να τηρείτε τις νηστείες της Εκκλησίας μας. Σας υπόσχομαι ότι με την νηστεία θα δείτε μεγάλη ευλογία και η υγεία σας θα πάει καλύτερα.
(γ) Αν προηγούμενες χρονιές δεν εκκλησιαζόσασταν τις Κυριακές πάρετε, χριστιανοί μου, την απόφαση από το έτος αυτό να εκκλησιάζεστε κάθε Κυριακή και σείς και τα παιδιά σας. Επιμένω στο «και τα παιδιά σας»! Γιατί βλέπω με πόνο σαν Επίσκοπος ότι η νεολαία δεν εκκλησιάζεται.
Παλαιότερα τον αλειτούργητο τον έλεγαν «αχαίρευτο», ότι δηλαδή δεν θα κάνει προκοπή, γιατί δεν έχει την χάρη του Θεού, που την παίρνουμε στην Θεία Λειτουργία. Δυστυχία μας, λοιπόν, γιατί και οι επίσημοι και μεγάλοι άρχοντές μας είναι αλειτούργητοι, αφού το δηλώνουν καθαρά ότι δεν πιστεύουν στον Θεό. Τι προκοπή τότε να δεί το έθνος αυτό;
(δ) Καί αν στα προηγούμενα έτη, χριστιανέ μου, δεν εξομολογήθηκες τα κρίματά σου που σε βαραίνουν, σού εύχομαι το έτος αυτό να σε φωτίσει ο Χριστός και η Παναγιά και να πάρεις την απόφαση να πας σε ένα πνευματικό πατέρα, σε ένα άγνωστο παπά, όπου θέλεις, και να εξομολογηθείς τα αμαρτήματά σου. Σού υπόσχομαι ότι θα νοιώσεις πολύ ωραία και θα κοιμάσαι ανάλαφρα, γιατί θα φύγει από πάνω σου το φορτίο των ανομιών σου.
3. Αυτά ήθελα να σας ευχηθώ εγώ ο Αρχιερέας του Χριστού με την ευκαιρία του νέου έτους. Καί νομίζω και πιστεύω ότι αυτά είναι τα πιο σημαντικά για μία όμορφη και ευτυχισμένη ζωή, ζωή με νόημα και νοστιμάδα. Μη λέμε όλο για την οικονομική κρίση της πατρίδας και τα διάφορα άλλα εξωτερικά προβλήματα, γιατί αυτά λίγο ή πολύ θα υπάρχουν πάντα. Ας κοιτάξουμε επί τέλους τον εαυτό μας, την ψυχή μας. Περνούν τα χρόνια και δεν έχουμε ακόμη γνωρίσει και δεν έχουμε γευθεί την σωτηρία της ψυχής μας, που ήλθε ο Χριστός κάτω στην γη για να μας δώσει. Είμαστε αξιολύπητοι και ας μην το έχουμε καταλάβει. Ναί! Ένας που δεν γνώρισε τα γλυκά χτυποκάρδια της αγάπης του Χριστού είναι πραγματικά αξιολύπητος. Δεν γεύτηκε την πιο μεγάλη αγάπη και τον πιο γλυκό έρωτα, τον έρωτα του Χριστού, για τον οποίο έγινε η νύφη ψυχή μας.
4. Καί ένα άλλο, χριστιανοί μου, πολύ σοβαρό. Το ξέρουμε ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Αλλά δεν πηγαίνουν καλά και στο θέμα της πίστης μας. Δεν ξέρω αν βλέπω καλά, αλλά σαν να μου φαίνεται ότι κάποια προδοσία της πίστης ετοιμάζεται μυστικά και υπόκωφα. Το λέγουν και πολλοί άλλοι αυτό άγιοι και μορφωμένοι πατέρες. Η πίστη μας είναι η Ορθόδοξη πίστη, αυτή που έβγαλε και βγάζει θαυματουργούς αγίους και μεγάλους θεολόγους Πατέρες. Οι παπικοί, που παλαιά ήταν Ορθόδοξοι, έπεσαν σε αιρέσεις, που δεν τις αρνούνται με τίποτα και γι᾽ αυτό κόπηκαν από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας. Δεν είναι τώρα αυτοί οι παπικοί Εκκλησία, αφού μ᾽ αυτούς δεν μπορούμε να τελέσουμε την Θεία Λειτουργία.
Καί όμως υπάρχουν μερικοί, και ο Πατριάρχης μας ακόμη, που τους ονομάζει «αδελφή Εκκλησία». Έτσι δημιουργείται μπέρδεμα, εκκλησιολογικό μπέρδεμα στους χριστιανούς μας. Γιατί οι αιρετικοί δεν μπορεί να αποτελέσουν Εκκλησία.
Γιά να μη σας λέγω πολλά, χριστιανοί μου, σας συμβουλεύω σαν Επίσκοπος κάθε μέρα να κάνετε την προσευχή σας και να παρακαλάτε τον Χριστό να κρατήσετε την πίστη, την ορθόδοξη πίστη, όπως ακριβώς μας την παρέδωσαν οι άγιοι Πατέρες. Καί εγώ σαν Επίσκοπός σας, με την Χάρη του Χριστού και της Παναγίας μας την Ευχή, σας υπόσχομαι ότι δεν θα σας προδώσω, αλλοιώνοντας την πίστη των Πατέρων μας, ονομάζοντας τους παπικούς «αδελφή Εκκλησία».
Αυτά ήθελα να σας πω με την νέα χρονιά, τα οποία προσωπικώς θεωρώ πολύ σημαντικά. Αν ζούμε μέσα στην αγκαλιά της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με την αγάπη του Χριστού και την προσευχή, είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι και ας ζούμε σε ένα κράτος με τα πολλά του χάλια.
Σας εύχομαι χρόνια πολλά και ευτυχισμένα, αδελφοί μου χριστιανοί, με όσα παραπάνω σας είπα. Με πολλές ευχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου