Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

ΑΝΟΙΞΕ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ: Να τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες (ΒΙΝΤΕΟ).












Είναι όντως ο τάφος του Χριστού; Αναζητώντας μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα, οι επιστήμονες άνοιξαν έναν τάφο στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου το 2016. Σε τι γνώση έφτασαν τότε;

Τον Οκτώβριο του 2016, για πρώτη φορά μετά από αιώνες, μια ομάδα επιστημόνων αφαίρεσε τη μαρμάρινη πλάκα που παραδοσιακά πιστεύεται ότι καλύπτει τον τάφο του Ιησού Χριστού. Τα προκαταρκτικά ευρήματα επιβεβαίωσαν ότι, μετά από αιώνες ζημιών, καταστροφών και πολλαπλών ανακατασκευών της γύρω Εκκλησίας του Παναγίου Τάφου στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, τμήματα του τάφου εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα.

 Το πιο σεβαστό μέρος του χριστιανικού κόσμου - ο τάφος - αποτελείται από μια ασβεστολιθική πλίνθο - το μέρος στο οποίο, σύμφωνα με τη Βίβλο, τοποθετήθηκε το σώμα του Χριστού αφού το κατέβασαν από τον σταυρό, ο οποίος ήταν λαξευμένος από τον τοίχο του σπηλαίου. Το αργότερο το 1555, και πιθανότατα αιώνες νωρίτερα, αυτή η πλίνθο καλύφθηκε με μαρμάρινο κάλυμμα, υποτίθεται για να εμποδίσει τους προσκυνητές να σπάσουν κομμάτια του βράχου και να τα πάρουν για αναμνηστικά.

Όταν η μαρμάρινη επένδυση αφαιρέθηκε τη νύχτα της 26ης Οκτωβρίου 2016, τα αρχικά αποτελέσματα της εξέτασης της ομάδας συντήρησης έδειξαν μόνο ένα στρώμα υλικού από κάτω. Οι ερευνητές εργάστηκαν συνεχώς για τις επόμενες 60 ώρες. Κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαλύφθηκε μια άλλη μαρμάρινη πλάκα, η οποία είχε χαραγμένο σταυρό στην επιφάνειά της. Το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου, λίγες ώρες πριν ο τάφος επρόκειτο να επανασφραγιστεί, ο αρχικός ασβεστολιθικός τάφος ανακαλύφθηκε ότι ήταν άθικτος.

 - Είμαι απολύτως έκπληκτος. Τα γόνατά μου τρέμουν λίγο γιατί δεν το περίμενα αυτό - είπε τότε ο Fredrik Hibert, αρχαιολόγος του National Geographic Society.

Επίσης πρόσθεσε:

 

- Δεν μπορούμε να πούμε 100 τοις εκατό, αλλά είναι προφανές ότι η θέση του τάφου δεν έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.

Επιπλέον, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν την ύπαρξη των αρχικών ασβεστολιθικών τοίχων του σπηλαίου μέσα στο Aedicule, ένα ιερό που χτίστηκε τον 19ο αιώνα πάνω από τον τάφο.

Ήταν πράγματι αυτός ο τάφος του Χριστού;

Παρόλο που οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι ο τάφος που ανακαλύφθηκε στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου είναι ο τόπος ταφής του Εβραίου που είναι γνωστός ως Ιησούς από τη Ναζαρέτ, υπάρχουν περιστασιακά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η τοποθεσία αναγνωρίστηκε από εκπροσώπους του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, περίπου 300 χρόνια μετά τον Χριστό. θάνατος.


 

Οι παλαιότερες αναφορές για την ταφή του Ιησού προέρχονται από τα Ευαγγέλια, τα πρώτα τέσσερα βιβλία της Καινής Διαθήκης, τα οποία πιστεύεται ότι συντάχθηκαν δεκαετίες μετά τη σταύρωση του Χριστού, γύρω στο 30 μ.Χ. Αν και υπάρχουν παραλλαγές στις λεπτομέρειες, οι αφηγήσεις περιγράφουν με συνέπεια πώς ο Χριστός θάφτηκε σε έναν λαξευμένο βράχο τάφο σε γη που ανήκε στον Ιωσήφ της Αριμαθέας, έναν πλούσιο ακόλουθο του Ιησού.

Οι αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει περισσότερους από χίλιους τέτοιους λαξευμένους τάφους στην περιοχή γύρω από την Ιερουσαλήμ, λέει η αρχαιολόγος και συνεργάτης του National Geographic Jodi Magnes. Κάθε ένας από αυτούς τους οικογενειακούς τάφους αποτελούνταν από έναν ή περισσότερους ταφικούς θαλάμους με κόγχες για την τοποθέτηση μεμονωμένων σωμάτων.

 - Όλα αυτά είναι σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε για το πώς οι πλούσιοι Εβραίοι έθαβαν τους νεκρούς τους την εποχή που ζούσε ο Ιησούς - λέει ο Magnes. "Αυτό, φυσικά, δεν αποδεικνύει ότι το γεγονός ήταν ιστορικό. Αλλά αυτό που μας λέει είναι ότι οι πηγές για τα Ευαγγέλια ήταν εξοικειωμένες με αυτήν την παράδοση και αυτά τα ταφικά έθιμα."

 

Έξω από τα τείχη της πόλης

Η εβραϊκή παράδοση απαγόρευε την ταφή εντός των τειχών της πόλης και τα Ευαγγέλια διευκρινίζουν ότι ο Ιησούς θάφτηκε έξω από την Ιερουσαλήμ, κοντά στον τόπο της σταύρωσής του στον Γολγοθά. Λίγα χρόνια μετά τον θάνατο και την ανάσταση του Χριστού, τα τείχη της Ιερουσαλήμ επεκτάθηκαν, τοποθετώντας έτσι τον Γολγοθά και τον κοντινό τάφο μέσα στην πόλη.

Όταν οι εκπρόσωποι του Κωνσταντίνου έφτασαν στην Ιερουσαλήμ γύρω στο 325 μ.Χ. για να εντοπίσουν τον τάφο, οι άνθρωποι φέρεται να τους υπέδειξαν έναν ναό που έχτισε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός περίπου 200 χρόνια νωρίτερα. Οι ιστορικές πηγές υποδηλώνουν ότι ο Αδριανός έχτισε έναν ναό πάνω από τον τάφο για να επιβεβαιώσει την κυριαρχία της ρωμαϊκής κρατικής θρησκείας σε ένα μέρος που τιμούν οι Χριστιανοί.

Σύμφωνα με τον Ευσέβιο, επίσκοπο Καισαρείας, ο ρωμαϊκός ναός ισοπεδώθηκε και οι ανασκαφές κάτω από αυτόν αποκάλυψαν έναν λαξευμένο σε βράχο τάφο. Η κορυφή του σπηλαίου αποκόπηκε για να αποκαλυφθεί το εσωτερικό και χτίστηκε μια εκκλησία γύρω της. Η εκκλησία καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Φατιμίδες το 1009 και ξαναχτίστηκε στα μέσα του 11ου αιώνα.

Οι ανασκαφές μέσα στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα αποκάλυψαν τα ερείπια αυτού που πιστεύεται ότι είναι ο ναός του Αδριανού και τα τείχη της αρχικής εκκλησίας του Κωνσταντίνου.

Η παρουσία άλλων τάφων εκείνης της περιόδου είναι σημαντική αρχαιολογική μαρτυρία, σύμφωνα με τον Magnes. «Μας λένε ότι αυτή η περιοχή ήταν στην πραγματικότητα ένα εβραϊκό νεκροταφείο έξω από τα τείχη της Ιερουσαλήμ την εποχή του Ιησού Χριστού».

- Μπορεί να μην είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι ο χώρος της Εκκλησίας του Παναγίου Τάφου είναι ο τόπος όπου ετάφη ο Χριστός, αλλά δεν έχουμε άλλο μέρος για το οποίο να υπάρχει τόσο σοβαρός ισχυρισμός, και πραγματικά δεν έχουμε κανένα λόγο να απορρίψουμε την αυθεντικότητα του τόπου - είπε ο Νταν Μπαχάτ, ο πρώην αρχαιολόγος της πόλης της Ιερουσαλήμ.


 

Μήνες αποκατάστασης, δεκαετίες μελέτης

Ο τάφος σφραγίστηκε ξανά μέσα σε λίγες μέρες από το άνοιγμα του με την αρχική μαρμάρινη επένδυση και δεν θα άνοιγε ξανά για αιώνες ή ακόμη και χιλιετίες. «Η αρχιτεκτονική συντήρηση που κάνουμε πρέπει να κρατήσει για πάντα», λέει η Μοροπούλου. Πριν επανασφραγιστεί, έγινε εκτενής τεκμηρίωση της επιφάνειας του βράχου.

Ο αρχαιολόγος Martin Biddle, ο οποίος δημοσίευσε μια μελέτη για την ιστορία του τάφου το 1999, πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος για να γνωρίζουμε ή να κατανοήσουμε πραγματικά γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτός είναι ο ίδιος ο τάφος στον οποίο η Βίβλος λέει ότι τοποθετήθηκε το σώμα του Ιησού είναι να αναθεωρηθεί προσεκτικά τα δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά την ανακάλυψη του χώρου ταφής και των τοίχων του σπηλαίου.

- Οι επιφάνειες του βράχου πρέπει να παρατηρούνται με τη μεγαλύτερη προσοχή, τουλάχιστον, για να βρεθούν ίχνη γκράφιτι - λέει ο Bidl, αναφέροντας ότι άλλοι τάφοι μεγάλης σημασίας στην περιοχή καλύπτονται με λαξευτούς σταυρούς και επιγραφές στις επιφάνειες. .

- Το θέμα του γκράφιτι είναι απολύτως κρίσιμο - λέει ο Bidl.

Επίσης προσθέτει:

- Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και άλλοι τάφοι λαξευμένοι σε πέτρα κάτω από διάφορα σημεία της εκκλησίας. Γιατί, λοιπόν, ο Επίσκοπος Ευσέβιος προσδιόρισε αυτόν τον τάφο ως τον τάφο του Χριστού; Δεν λέει, και δεν ξέρουμε. Δεν νομίζω ότι ο Ευσέβιος έκανε λάθος —ήταν πολύ καλός μελετητής— επομένως υπάρχουν πιθανώς στοιχεία — αν ψάξεις αρκετά καλά.

Οι συντηρητές καθάρισαν και τεκμηρίωσαν κάθε εκατοστό του Aedicula για τουλάχιστον πέντε μήνες μετά το άνοιγμα του τάφου, συγκεντρώνοντας πολύτιμα δεδομένα που οι επιστήμονες θα μελετούν για τα επόμενα χρόνια σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν καλύτερα την προέλευση και την ιστορία ενός από τους πιο ιερούς τόπους του κόσμου.

(National Geography)

nportal.rs 

ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΘΕΜΑΤΑ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου