Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Άγιος Γαβριήλ της Γεωργίας, ο διά Χριστόν σαλός και Ομολογητής έβλεπε πέρα από τα ορατά κι όλος ο κόσμος ήταν ανοικτός στα μάτια του.

 

Σταυρός_Крест Иисуса Христа_Cross of Jesus Christ-Orthodox Icons_crux_gemmata_ravenna460 

Ὁ λαὸς ἵσταται διὰ τὴν ἀνάγνωσιν τοῦ Συναξαρίου.
Συναξάριον.
Τῇ ΙΘʹ (19ῃ) τοῦ μηνὸς Σεπτεμβρίου μνήμη τῶν ἁγίων Μαρτύρων Τροφίμου, Σαββατίου, καὶ Δορυμέδοντος ἐκ Συνάδων καὶ ἐν Ἀντιοχείᾳ τῆς Συρίας ἀθλησάντων (278)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τῆς ἁγίας ἐνδόξου ὁσιοπαρθενομάρτυρος Σωσάννης τῆς ἐκ Παλαιστίνης
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ ὁ ὁσιομάρτυς Ζωσιμᾶς ἐρημίτης ἐν τῇ Κιλικίᾳ Μ. Ἀσίας (4ο αἰ.)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ οἱ ἅγιοι μάρτυρες Φήλιξ καὶ Κωνσταντία ἐν Nocera Ἰταλίας (1ο αἰ.)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ οἱ ἅγιοι μάρτυρες Πρόκουλος, Σῶσσος καὶ Φαῦστος οἱ Διάκονοι, Δησιδέριος ἀναγνώστης, Γαντιόλος, Ἀκούτιος καὶ Εὐτύχιος, ἐν τῷ Pozzuoli Ἰταλίας (21/4 καί 19/9, 305)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τῶν ἐν ἁγίοις πατρὸς ἡμῶν Θεοδώρου τοῦ Ταρσέως, ἀρχιεπισκόπου χρηματίσαντος Καντερβουρίας καὶ εἰρηνικῶς κοιμηθέντος κατὰ τὸ ἔτος 690.

Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τῆς ἁγίας ἐνδόξου ὁσιομάρτυρος Πομπόσας ἐν τῇ Cordoba Ἱσπανίας (835)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ μνήµη τοῦ Ὁσίου καὶ θεοφόρου πατρὸς ἡµῶν Κυριακοῦ, τοῦ ἐν Βοµβακίω (Buonvicino) τῆς Καλαβρίας καὶ τῆς ἀδελφῆς αὐτοῦ Μαρίας (1030)
Τῇ αὐτῇ ἡµέρᾳ, μνήµη τῶν Ὁσίων Νικάνδρου, Γρηγορίου, Πέτρου, Δηµητρίου καὶ Ἐλισσάβετ, τῶν ἐν Μεσσήνῃ τῆς Σικελίας.
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ Ἁγίου Ἰγκὸρ (Γεωργίου) ἡγεμόνος Τσέρνιγκωφ καὶ Κιέβου, ἐν τῷ μοναχικῷ σχήματι κληθέντος Γαβριήλ. (1150)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τῶν ἁγίων Θεοδώρου, ἡγεμόνος Σμολένσκ καὶ Γιαροσλάβλ (1299), καὶ τῶν υἱῶν αὐτοῦ Δαβὶδ (1321) καὶ Κωνσταντίνου (1322)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ οἱ Ἅγιοι νεο-ἱερομάρτυρες καὶ Ὁμολογητές: Κωνσταντίνος πρωθιερεύς Γκολούμπεφ καὶ οἱ σύν αὐτῷ, Μιχαέλα (Μερκούλοβα), Γεώργιος Λαβρόφσκι, Λουκᾶ Ἀγκαφόνοφ, Πέτρος Μπερέζκιν, Εὐφήμιος Βιάτκιν, Βασίλειος Γκάπεεφ, Θεόδωρος Γκεοργκιέφσκι, Ἀλέξιος Γκορμπαρούκ, Ἀλέξανδρος Γκιούλεβιτς, Ἀλέξιος Ντανίλοφ, Ἀγαφία Διαλεκτόβα, Ἀνδρέας Ντούναεφ, Ἄννα Ἐμελιάνοβα, Ἀγριππίνα Ζάκοβα, Πάβελ Ζαμπολότσκι, Ἰβὰν Ζεζιουλίνσκι, Πέτρος Ἰβάνοφ, Νικόλαος Ἰσκρόβσκυ, Ἀλέξιος Κλότσκοφ, Νικόλαος Κοβάλεφ, Ἰβὰν Κολοκόλνικοφ, Ἰάκωβος Κολοκόλνικοφ, Μιχαὴλ Κορσούνοφ, Πέτρος Λόμπανοφ, Αἰκατερίνα Λότοβα, Ἀλέξιος Λουκόσιν, Ἀλέξανδρος Μαλίγκιν, Ἰβὰν Νοβοσέλοφ, Τύχων Νοζτριούχιν, Ἰβὰν Παβλόφσκι, Ἀλέξανδρος Ποπόφ, Βσεβολόντ Ποτεμίνσκι, Νικόλαος Πρενττετσένσκι, Ἄννα Πουντογκίνα, Καπίτων Σεργκιέφσκι, Σεργκέι Σαμάτοφ, Ἀλέξανδρος Σκάτοφ, Ἀλέξανδρος Σμιρνόφ, Δημήτριος Σπάσκι, Βασίλειος Στεπάνιστσεφ, Σαβέλλιος Τερεχίν, Πάβελ Οὐσπένσκι, Ἰβὰν Φλέροφ, Ἄννα Chemagina, Νικόλαος Τσερεπάνοφ, Γρηγόριος Τσουντάκοφ, Σέργιος Τσούλκοφ, Ἠλίας Σουμέλ Κωνσταντίνος (Bogoslovsky) ἐν πολλαῖς βασάνοις, φυλακαῖς καὶ διωγμοῖς ὑπὸ τῶν ἀθέων μπολσεβίκων τελειωθέντες ἐν Ῥωσίᾳ.
Τῇ αὐτῇ ἡµέρᾳ, μνήμη τῆς ἀνακομιδῆς τῶν τιμίων Λειψάνων τοῦ Ὁσίου καὶ θεοφόρου πατρὸς ἡμῶν Ἀμφιλοχίου, τοῦ ἐν Πάτμῳ, γενομένην ἐν ἔτει 1980ῳ.

Στίχοι.
Εἰς τὸν Τρόφιμον καὶ Δορυμέδοντα.
Πνέοντες ἓν Τρόφιμε καὶ Δορυμέδον,
Ἓν ἐκ ξίφους δέχεσθε καὶ βίου τέλος.
Εἰς τὸν Σαββάτιον.
Ξεσθεὶς σιδήροις Σαββάτιος ὀξέσιν,
Εἰς σαββατισμὸν θεῖον ὡς μάρτυς φθάνει.
Ἐννεακαιδεκάτῃ Τρόφιμον τάμον ἠδὲ συνάθλους.
Στίχοι. Καρποὺς ἠδίστους ἐξεδρέψω Σωσάννα,.
Ἀσκήσεως καὶ ἐναθλήσεως ἄμα.

Άγιος Γαβριήλ της Γεωργίας, ο διά Χριστόν σαλός και Ομολογητής

 

Ο π. Γαβριήλ ήταν συγχρόνως και «μωρός» και σοφός˙ άλλοτε μιλούσε σαν «σαλός» και άλλοτε σαν καλός ρήτορας. Ήταν άνθρωπος κατά τα φαινόμενα τραχύς, αλλά είχε τρόπους λεπτούς και ευγενικούς, σαν αριστοκράτης. Κυρίως όμως ήταν εκείνος που ως σκεύος εκλογής οδηγούσε τους ανθρώπους κοντά στο Θεό και στην αλήθεια.

Ο π. Γαβριήλ, με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, πληροφορούνταν μυστικά τα πάντα για τους ανθρώπους που τον πλησίαζαν. Κι ενώ ήταν ένας άνθρωπος με πολλές γνώσεις και εκπληκτικό νου, όταν κήρυττε τον Χριστό πολλές φορές άφηνε κατά μέρος τη σοφία και τη σύνεση και… υποκρινόταν τον σαλό, θυμίζοντας το Γραφικό: «Ει τις δοκεί σοφός είναι εν υμίν εν τω αίώνι τούτo, μωρός γενέσθω, ίνα γένηται σοφός. Ή γάρ σοφία του κόσμου τούτου μωρία παρά τω Θεώ έστί».
Έβαζε στην πλάτη του μια στάμνα χωρίς πάτο και, ξυπόλυτος και ρακένδυτος, τριγυρνούσε στους δρόμους προσευχόμενος. Και αφού έλεγε ότι περπατάει με την ευλογία του Αγίου Πνεύματος, στη συνέχεια αποκάλυπτε τα φοβερά μυστήρια της θείας χάριτος με έναν ξεχωριστό τρόπο, που κέντριζε την καρδιά όσων τον έβλεπαν και τον άκουγαν. «Ο άνθρωπος χωρίς αγάπη μοιάζει μ’ αυτήν εδώ τη στάμνα. Και να θυμάστε, παιδιά μου, ότι όλες οι καλές σκέψεις προέρχονται από τον Κύριο. Εσύ, ο άνθρωπος τίποτα καλό δεν μπορείς να κάνεις μόνος σου», διαβεβαίωνε όσους τον άκουγαν.

Όταν εκείνη τη σκοτεινή για τη Γεωργία εποχή ο π. Γαβριήλ υποκρινόταν τον σαλό, γινόταν πραγματικός διδάσκαλος της αλήθειας. Με «χρυσή» κορόνα στο κεφάλι και με μπαλωμένα ρούχα περπατούσε στη μεγάλη κεντρική λεωφόρο Ρουσταβέλι και κήρυττε:
-Η πίστη των χριστιανών καταδιώκεται. Τα ιερά χλευάζονται. Και στο ναό Μετέχι γίνονται συναυλίες. Προσέξτε μην προκαλέσετε την κατάρα του Θεού.
Πάντοτε, μέχρι ν’ αφήσει το κελί του και ν’ αρχίσει στους δρόμους τα παράξενα κηρύγματά του, ζητούσε να του φέρουν κρασί ή άλλο ποτό. Με την παράξενη συμπεριφορά του, ο άγιος έκρυβε τη μεγάλη χάρη που του είχε δώσει ο Θεός.

*** 

Αγιασμένος με την χάρη του Θεού είχε τόση αγάπη στον συνάνθρωπό του, που καμία δύναμη δεν μπορούσε να του αντισταθεί. Έβλεπε πέρα από τα ορατά και όλος ο κόσμος ήταν ανοικτός στα μάτια του.

Μια φορά πήγαν στον Άγιο Γαβριήλ(ο ομολογητής εκ Γεωργίας) δύο γυναίκες Μάρτυρες του Ιεχωβά. Τις έστειλαν για να δουν αν ο π. Γαβριήλ θα τις έφερνε στην οδό της αληθείας. Όταν μπήκαν στο κελί, ο Άγιος, με ένα μυστηριώδες ύφος στη φωνή του, φώναξε:
– Ήρθε το χαλάζι και βρήκε την πέτρα!
Μετά άρχισε να κλαίει για πολλή ώρα. Οι γυναίκες, μην αντέχοντας άλλο, τον ρώτησαν γιατί έκλαιγε.
– Πώς να μην κλαίω; Για όλους τους Χριστιανούς η πόρτα της Βασιλείας των Ουρανών είναι ανοιχτή, όμως εγώ από τις αμαρτίες μου δεν μπορώ να μπω! Κι αυτοί οι Ιεχωβάδες, πέντε εκατομμύρια στον κόσμο, λένε ότι θα σωθούν μόνο 144 χιλιάδες. Αυτοί έχουν πιάσει όλες τις θέσεις, κι εμένα ποιος θα με βάλει μέσα;
Οι γυναίκες τα έχασαν. Δεν ήξεραν τι ν’ απαντήσουν. Ύστερα τους μίλησε για την πλάνη στην οποία βρίσκονταν, τους δίδαξε την ορθή πίστη και, τέλος, έγιναν μοναχές στο Μοναστήρι Μπόδμπε.

Ο π. Γαβριήλ, με τη βοήθεια του Θεού, οδήγησε πολλούς στο δρόμο της αλήθειας. Κάποτε του έφεραν εναν Μάρτυρα του Ιεχωβά. Τον άκουσε προσεκτικά για πολλή ώρα και μετά είπε: «Δεν έχω κάνει μια τόσο υπέροχη, έξυπνη συζήτηση εδώ και πολύ καιρό». Ο γέροντας δεν τον επέπληξε, δεν έκανε κανένα σχόλιο. Ξαφνικά, ο άντρας έπεσε στα γόνατα με δάκρυα και άρχισε να ζητά συγχώρεση από τον γέροντα.

***

Σ’ ένα πυκνό δάσος ζούσε μια φυλή. Οι άνθρωποι αυτοί, όταν χρειαζόταν, έφερναν βροχή με την προσευχή τους κι ότι άλλο ζητούσαν ο Θεός τούς το ικανοποιούσε. Στο τέλος τους έστειλε και δύο ιεραποστόλους, οι οποίοι όταν είδαν τα θαυμαστά που συντελούνταν απόρησαν και είπε ο ένας στον άλλον: «Βλέπεις αυτοί πόσα μεγάλα θαύματα κάνουν μόνοι τους; Αυτοί δεν προσκυνούν τον ήλιο, το φεγγάρι και τ’ άλλα είδωλα, αλλά προσεύχονται ενώπιον Εκείνου που δημιούργησε τον ήλιο, το φεγγάρι, τον ουρανό και όλα. Ο Θεός βλέπει την καθαρή καρδιά τους και γι’ αυτό ακούει τις παρακλήσεις τους. Γι’ αυτό έστειλε και μας εδώ, για να κηρύξουμε την αλήθεια και να τους βαπτίσουμε. Το γράφει το Ευαγγέλιο: “Ζητείτε και εύρήσετε”».

***

Χωρίς να γνωρίζετε την πνευματική κατάσταση του διπλανού σας, μην δίνετε συμβουλές. Η συμβουλή σου μπορεί να τον καταστρέψει.

Στους αιρετικούς δεν κάνει να μιλάς, γιατί τους δίνεις αφορμή να βλασφημούν περισσότερο τον Κύριο. Αν ο μουσουλμάνος τηρεί τις δέκα εντολές, θα τον ευλογήσει ο Θεός και θα του φανερώσει το δρόμο προς την αλήθεια και έτσι θα στραφεί προς την Ορθοδοξία. Όπως ο απόστολος Παύλος που τηρούσε τις εντολές της Παλαιάς Διαθήκης ειλικρινά, καρδιακά και όχι φαρισαϊκά. Κι ο Θεός τον ελέησε και τον ξεχώρισε.

***

Γαβριήλ Ομολογητής της Γεωργίας_წმ. ღირსი მამა გაბრიელი აღმსარებელი-სალოსი_2333456 

Ένα απόγευμα κάποια πιστή, καθώς ήταν πολύ κουρασμένη, σκεφτόταν: «Δεν μπορώ να μνημονεύω όλους αυτούς τους συγγενείς και γνωστούς μου. Ας νοιάζεται ο καθένας για το κεφάλι του. Μου αρκεί το δικό μου. Την άλλη μέρα που πήγε στον π. Γαβριήλ και γονάτισε να πάρει ευλογία, ο Γέροντας αφού την ευλόγησε της είπε:
Όχι μόνο για τους κοντινούς σου και για τους γνωστούς σου πρέπει να προσεύχεσαι, αλλά και για όσους βρίσκονται στις φυλακές, στους οίκους ανοχής, για τους ανήμπορους και τους οδοιπόρους.

Βοηθήστε ο ένας τον άλλον. Μη φοβάσαι: στα δύσκολα θα είμαι μαζί σου και θα σε βοηθάω, παρόλο που δεν θα με δεις.

Ο Γέροντας εμφανιζόταν και σ’ αυτούς που βρίσκονταν πολύ μακριά και τους βοηθούσε, ενώ σε άλλους εμφανιζόταν στο όνειρό τους κι έτσι τους έσωζε. Μια νέα γυναίκα, που ήταν άστεγη, έμενε σ’ έναν εγκαταλειμμένο χώρο, δίπλα στην είσοδο του νεκροταφείου. Κάποια μέρα ληστές της έσπασαν την πόρτα. Τρομοκρατημένη, άρχιζε να φωνάζει καλώντας σε βοήθεια τον π. Γαβριήλ. Και πράγματι εμφανίστηκε μπροστά τους ο Γέροντας κρατώντας ένα μαδέρι. Οι ληστές φοβήθηκαν κι έφυγαν τρέχοντας, ενώ ο Γέροντας αμέσως εξαφανίστηκε!

Oι άνθρωποι έχουν την αίσθηση ότι η κατάρα και ο θυμός του Θεού έχει έρθει πάνω τους… Αλλά όταν ο Πανάγαθος Θεός βλέπει πίστη στην ψυχή των ανθρώπων που αγωνίζονται για χάρη Του, όπως έκανε στην περίπτωση του Ιώβ, τους οδηγεί σε βάθη και ύψη που είναι απρόσιτα για τους άλλους. Άγιος Σωφρόνιος του Έσσεξ
https://iconandlight.wordpress.com/2023/09/18/o%ce%b9-%ce%ac%ce%bd%ce%b8%cf%81%cf%89%cf%80%ce%bf%ce%b9-%ce%ad%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%af%cf%83%ce%b8%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%8c%cf%84%ce%b9-%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac/

Καλύτερα να πάσχουμε για το αγαθό και να ειρηνεύουμε στο πνεύμα μας, παρά να θριαμβεύουμε πρόσκαιρα εκβιάζοντας τον πλησίον μας σαν τα θηρία που απομυζούν το αίμα των αδελφών… Άγιος Σωφρόνιος του Έσσεξ
https://iconandlight.wordpress.com/2022/09/18/%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%ac%cf%83%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%b1%ce%b3%ce%b1%ce%b8%cf%8c-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bd/ 

Ἀπολυτίκιον τῆς Ἑορτῆς
Ἦχος α’

Σῶσον Κύριε τὸν λαόν σου καὶ εὐλόγησον τὴν κληρονομίαν σου, νίκας τοῖς Βασιλεῦσι κατὰ βαρβάρων δωρούμενος καὶ τὸ σὸν φυλάττων διὰ τοῦ Σταυροῦ σου πολίτευμα.

Ἀπολυτίκιον τῶν Ἁγίων Μαρτύρων Τροφίμου, Σαββατίου, καὶ Δορυμέδοντος.
Ἦχος γ’. Τὴν ὡραιότητα.

Τὴν ἀκαθαίρετον, Τριάδος δύναμιν, ἀνθηφορήσαντες, Μάρτυρες ἔνδοξοι, ἐναπετέματε στερρῶς, τὴν ἄκανθαν τῆς ἀπάτης, Τρόφιμε μακάριε, Ἐκκλησίας ἐντρύφημα, Σαββάτιε πάνσοφε, Ἀθλητῶν ἐγκαλλώπισμα, καὶ δόξα εὐσεβῶν Δορυμέδον· ὅθεν ὑμᾶς ἀνευφημοῦμεν.

Ἀπολυτίκιον Ὁσιομάρτυρος Σωσάννης.
Ἦχος πλ. α´. Τὸν συνάναρχον Λόγον. (Χαραλάμπους Μπούσια).

Τὴν χλιδὴν τῶν προσκαίρων λιποῦσα ἔδραμες εἰς ἀνδρῷον σεμνεῖον τοῖς μονοτρόπων χοροῖς προσχωρῆσαι, ὦ Σωσάννα ὁσιόαθλε· καὶ ἐνασκήσασα καλῶς δι᾿ ἀθλήσεως λαμπρὰς ἐτέλεσας τὸν σὸν βίον· τῷ Κυρίῳ οὖν παρεστῶσα καθικετεύεις ὑπὲρ πάντων ἡμῶν.

Ἀπολυτίκιον τοῦ Ἁγίου Γαβριὴλ τοῦ Σαμτάβρο, τῆς Γεωργίας.
Ἦχος πλ. α΄. Τὸν συνάναρχον Λόγον.

Πολιτείᾳ ἐνθέῳ καλλωπιζόμενον, Ἀρχιμανδρίτην θεόπνουν πανευλαβῶς Γαβριὴλ εὐφημήσωμεν ὡς φάρον διοράσεως καὶ ἀσθενούντων ἰατρόν, οὗ ὁ τάφος δαψιλῶς ἰσχύος ἐκχέει ῥεῖθρα, βοῶντες· Πάτερ, εὐλόγει θεόθεν πάντας τοὺς τιμῶντάς σε.

Ἀπολυτίκιον τοῦ Ἁγίου Γαβριὴλ τοῦ Σαμτάβρο, τῆς Γεωργίας.
Ἦχος πλ. α´. Τὸν συνάναρχον Λόγον.

Γεωργίας προστάτην τὸν συμπαθέστατον, ὁμολογίας τὸν τύπον καὶ ἀσκητὴν τὸν σαλόν, Γαβριὴλ ὑμνολογοῦμεν τὸν ἰσάγγελον, ὅτι φρονήσει θαυμαστῇ, παῤῥησίᾳ δὲ πολλῇ, Θεὸν ἐκ Θεοῦ τὸν Λόγον, ὡμολόγησε καὶ Δεσπότην, ἐληλυθότα δι’ ἡμᾶς ἐν σαρκί.

iconandlight.wordpress.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου