Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

H γιορτή της 9ης μέρας του Εβρα'ι'κού μήνα ξεκινά σήμερα το βράδυ.

ΣΧΟΛΙΟ : Σήμερα αρχίζουν τα προεόρτια για τον τρίτο ναό του Σολομώντα,μιας και ο πόλεμος στη Γάζα κι αργότερα σε Λίβανο-Υψώματα Γκολάν-Ιορδανία-Δυτική Όχθη δείχνει το δρόμο για το γκρέμισμα του τεμένους του Ομάρ.Το Ισραηλινό άρθρο εξηγεί τα ήθη και τα έθιμα των ημερών και τις σημαδιακές ημέρες που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα.Η γιορτή της 9ης ημέρας του Εβρα'ι'κού μήνα γίνεται στην μνήμη της καταστροφής του πρώτου και του δεύτερου Ναού του Σολομώντα και την επακόλουθη εξορία του Εβρα'ι'κού λαού από την πατρίδα του.Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί 1,946 χρόνια από την καταστροφή του δεύτερου ναού από             τους Ρωμαίους στρατιώτες το 70 μ.Χ, που ισοπέδωσαν την Ιερουσαλήμ και δολοφόνησαν εκατομμύρια Εβραίους προκειμένου να σταθεροποιηθούν  πέρα από το ομόσπονδο κράτος του      Ισραήλ.

Hamas flag on Temple Mount
Το ένατο του Av καταλήγει σε μια περίοδο πένθους που άρχισε τρεις εβδομάδες, για το γρήγορο της 17 Tαμούζ, η οποία σηματοδότησε τα πρώτα στάδια της κατοχής και την επακόλουθη καταστροφή της Ιερουσαλήμ από τους Ρωμαίους κατά την περίοδο του δεύτερου ναού, καθώς και από τους Βαβυλώνιους στο πρώτο ναό. Τις ημέρες που δαπανούν στην ενδοσκόπηση και τις προσπάθειες για την αύξηση της στοργικής καλοσύνης μεταξύ Εβραίων,  διορθώνουν τις ηθικές και κοινωνικές αδυναμίες που θεωρούνται ως οι κύριοι λόγοι πίσω από την απόφαση του Θεού να επιτρέψει στους Ρωμαίους να εξορίσουν τους Εβραίους.

Φέτος, επίσης ξεκίνησε ένας αγώνας κατά της Χαμάς!Η  "λειτουργία προστασίας της άκρης" με αεροπορική εκστρατεία πριν την 17 Tαμούζ , και με το  Tisha B'Av για να αρχίσει, τον πόλεμο στη   Γάζα δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα για ηρεμία. Από το απόγευμα της Δευτέρας, η Χαμάς         έριξε περίπου 80 ρουκέτες στο Ισραήλ, παρότι το Ισραήλ δήλωσε ανθρωπιστική κατάπαυση του     πυρός.

Η Περιόδος των «Τριών εβδομάδων» μεταξύ 17 Tαμούζ και της ένατης του Av θεωρείται γενικά ως   ένας "δυσοίωνος" χρόνος, και οι παρατηρητικοί Εβραίοι γενικά αποφεύγουν τις δικαστικές      υποθέσεις, να ασχολούνται με επιχειρήσεις,τα μέρη που κάνουν διακοπές και τα παρόμοια. Δεν επιτρέπονται για την 24-ωρη περίοδο των Νηστειών από τη δύση του ηλίου την Δευτέρα έως την      Δύση την Τρίτη, η κολύμβηση, κόψιμο μαλλιών, απαγορεύονται να φορεθούν δερμάτινα υποδήματα ( ως πιο άνετα) και οι σεξουαλικές σχέσεις (όλες) απαγορεύονται επίσης, μεταξύ άλλων            μάθηση επίσης του Τορά σε μεγάλο βαθμό είναι απαγορευμένη, και οι Εβραίοι γενικά θα διαβάσουν τη μέρα ένα βιβλίο που είχαν, που συνέταξε ο προφήτης Ιερεμίας μετά την καταστροφή του πρώτου ναού, και το Kίνοτ,την Ελεγεία, που περιγράφει το πόνο, το θάνατο και την καταστροφή των          Εβραίων που αντιμετωπίζουν την εξορία, είτε σε χριστιανικά ή Αραβικά εδάφη.

Πολλές κοινοτικές εκδηλώσεις την ημέρα αυτή, με ομάδες  να συζητήσουν το μέλλον των εβραίων. Δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώνονται στο Koτέλ,με πένθος  για το γεγονός ότι το όρος του ναού είναι ακόμα υπό τον έλεγχο των μη-Εβραίων. Μετά από δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ιερουσαλήμ    την Δευτέρα το απόγευμα, ανακοίνωσε η αστυνομία ότι ήταν σε ισχύ στο επίπεδο Tisha B'Av να εξασφαλίσει την ασφάλεια των Εβραίων που επισκέπτονται το Kοτέλ.

Τη Δευτέρα το βράδυ, οι ομάδες θα λάβουν μέρος στην παραδοσιακή πορεία γύρω από τα τείχη της παλιάς πόλης,για να εκφράσουν την εβραϊκή λαχτάρα για την ανοικοδόμηση του ναού.

Η διαδρομή  θα είναι από την νέα πύλη για την πύλη της Δαμασκού, από εκεί στη είσοδο με τα λουλούδια   και μετά  η πύλη των Λεόντων. Ειδικοί ομιλητές θα εμφανίζονται στην πύλη των     Λεόντων, ανάμεσά τους ο  υπουργός  οικοδόμησης και στέγαση, Uri Ariel, επικεφαλής του Περιφερειακού Συμβουλίου της Σαμαριάς, ο Γκέρσον Mesika, ο Ariyeh Eldad, επικεφαλής                      των καθηγητών για ένα ισχυρό Ισραήλ, και ο Daniel Λούρια, του οργανισμού Ateret Cohanim. Η πορεία θα τελειώσει στην πύλη κοντά στο Kοτέλ (Δυτικό Τείχος). Όλοι  καλούνται να φέρουν την οικογένεια, τους φίλους, και ισραηλινές σημαίες. Η εκδήλωση έχει εγκριθεί από την ισραηλινή αστυνομία.     http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183717   ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ISRAEL NATIONAL NEWS:Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου