Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

O πατροΚοσμάς, αν και πέρασαν 300 χρόνια, παραμένει… ζωντανός στην Ήπειρο!

Σπάνιες εικόνες του εκτέθηκαν σε εκδήλωση στο Βασιλικό Πωγωνίου από τον πρώην βουλευτή Μιχάλη Παντούλα…
Με αφορμή την συμπλήρωση 300 ετών από τη γέννηση του Πατροκοσμά, πραγματοποιήθηκαν εορταστικές εκδηλώσεις στο Βασιλικό Πωγωνίου, όπου υπάρχει και παρεκκλήσι του αγίου, αλλά και μουσείο αφιερωμένο σ’ εκείνον, στο οποίο μάλιστα υπάρχει και ο πλάτανος, που «χτύπησε» ο Πατροκοσμάς, προφητεύοντας πως
ο τόπος θα απελευθερωθεί, όταν κλείσει η πληγή στο συγκεκριμένο δέντρο! Στο χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας εικόνων του αγίου Κοσμά του Αιτωλού τις οποίες συγκέντρωσε με μεγάλη επιμέλεια από όλο το βαλκανικό χώρο και κυρίως από την Αλβανία, ο φιλόλογος και πρώην βουλευτής  Μιχαήλ Παντούλας. Αυτές οι σπάνιες φωτογραφίες του αγίου ανήκουν στην ενορία Περιβλέπτου Ιωαννίνων, η οποία τις παραχώρησε για την πραγματοποίηση της έκθεσης. Θα εκδοθούν πολύ σύντομα σε ειδικό λεύκωμα. Την διοργάνωση είχε ο Σύλλογος «Ο ιερομάρτυς Πατροκοσμάς» με την στήριξη της Μητρόπολης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης.
Το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία με Αρτοκλασία προεξάρχοντος του Πρωτοσύγγλου της Μητρόπολης Κονίτσης κ. Ιωήλ, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο. Ακολούθησε ημερίδα στην κεντρική Πλατεία του χωριού. Εισηγήσεις έκαναν ο π. Δημήτριος Αργυρός, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς, με θέμα «Η τιμή του Αγίου Κοσμά εν Ηπείρω και η αγιοκατάταξη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο», ο κ. Παύλος Παπανότης, φιλόλογος, με θέμα «Ο Πατροκοσμάς και τα Τσαραπλανά», ο κ. Μιχαήλ Παντούλας, φιλόλογος - πρώην βουλευτής, με θέμα «Κοσμάς ο Αιτωλός: Τα εικονογραφικά», ο κ. Κωνσταντίνος Χρήστου, καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., με θέμα «Ιστορικές πληροφορίες στα κείμενα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού» και ο κ. Μιχαήλ Τρίτος, Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., με θέμα «Εκπληρωμένες προφητείες του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού». Χαιρετισμό απηύθυναν ο Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πωγωνίου Στ. Βιρβίλης και ο Πρόεδρος του συλλόγου «Ο Νεομάρτυς Πατροκοσμάς» Μιχαήλ Πεκλάρης. Όλοι τους αναφέρθηκαν στη μεγάλη προσφορά του Πατροκοσμά στην αναστολή του εξισλαμισμού, στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και στην ίδρυση σχολείων.
 http://katoci.blogspot.gr/2014/08/o-300.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου