Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Κάρτα του πολίτη: Καλωσορίζουμε τον εκσυγχρονισμό ή το φακέλωμα;

dis1
Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχία προκαλεί η έντονη επιθυμία της κυβέρνησης να επιβάλλει "εδώ και τώρα" την ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη.
Με το πρόσχημα της "εξυπηρέτησης" των συναλλασσόμενων πολιτών, της "συντόμευσης των διαδικασιών", της εφαρμογής του "ανθρωπιστικού σχεδίου" η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας του πολίτη ανακοινώθηκε ως τετελεσμένο γεγονός και, μάλιστα, με την προσωπική ανακοίνωση του Πρωθυπουργού.
Με τυμπανοκρουσίες ανακοινώθηκε ως η «ψηφιακή ταυτότητα» των πολιτών στο διαδίκτυο.
Το «βασικό μέσο για την ηλεκτρονική διεκπεραίωση υποθέσεων και συναλλαγών των πολιτών με τον δημόσιο τομέα».
Η Κάρτα του Πολίτη θα αντικαταστήσει δεκάδες προσωπικά έγγραφα και πιστοποιητικά στις συναλλαγές του με το Δημόσιο.

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί μία αριστερή κυβέρνηση που προβάλλει ως πρώτο της μέλημα τα ανθρώπινα δικαιώματα, που διακηρύττει ότι πρέπει να προστατεύονται η ετερότητα του άλλου (σύμφωνο συμβίωσης κλπ) και τα δικαιώματα των μεταναστών, δεν δείχνει το ίδιο ενδιαφέρον για την αποφυγή του ηλεκτρονικού φακελώματος όλων των Ελλήνων.
Ένα μέτρο που χρόνια τώρα προσπαθούν να επιβάλλουν και έχει καταπέσει και που στερεί την πραγματική ελευθερία του ατόμου αφού όλες του οι κινήσεις, ενέργειες, αιτήσεις θα περιλαμβάνονται σε έναν ηλεκτρονικό φάκελο.
Και ποιος διασφαλίζει ότι αυτά τα ηλεκτρονικά στοιχεία του εκάστου πολίτη δεν θα πέσουν στα χέρια επιτήδειων που θα θελήσουν να τα εκμεταλλευτούν;
Κάποιοι ενδεχομένως -για να περάσει ευκολότερα το μέτρο- θα μιλήσουν για λίγους «ταλιμπάν» της Εκκλησίας που έχουν αντιρρήσεις και δεν θέλουν τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα.
Το ζήτημα σαφώς και δεν είναι το αν θα αναγράφεται ο αριθμός «666» που, εκ των πραγμάτων, κανένας χριστιανός ή μη, θα δεχόταν. Αυτά είναι τα αυτονόητα.
Το κύριο ζήτημα είναι ότι με την εφαρμογή της κάρτας του πολίτη περιορίζονται οι προσωπικές ελευθερίες του ατόμου.
Και είναι ένα θέμα που δεν θα έπρεπε να αφορά μόνο την Εκκλησία και τους πιστούς αλλά ακόμη και την πιο αριστερή συνιστώσα του κυβερνώντος κόμματος.
Η Ιερά Σύνοδος σε ανακοίνωσή της το έχει επισημάνει από το 2010.
Έχει μιλήσει για τις προσωπικές ελευθερίες που παραβιάζονται με την κάρτα του πολίτη.
Μήπως στην τρέχουσα συνεδρίασή της θα πρέπει να επιληφθεί επί του θέματος και να ακούσουμε την άποψη των μελών της για την συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης;  http://www.romfea.gr/epikairotita/30476-2015-03-03-09-10-15

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου