ΡΟΛΟ'Ι'

Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017

Η Ρόδος υποδέχεται σήμερα την εικόνα της Παναγιάς Μαλεβής.

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Πελοποννησίων Ρόδου '' Ο ΜΩΡΙΑΣ '' η Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Μαλεβή στη Ρόδο σήμερα Τρίτη  17 Ιανουαρίου 2017.Η Ρόδος υποδέχεται σήμερα την εικόνα της Παναγιάς Μαλεβής
Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η εικόνα της Παναγίας Μαλεβή , θα βρεθεί στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο με πρωτοβουλία του Συλλόγου Πελοποννησίων Ρόδου «Ο ΜΩΡΙΑΣ»  και την συνεργασία  της Ιερά Μητρόπολης  Ρόδου που επιμελείται όλες τις ενέργειες και την επικοινωνία με την  Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας & Κυνουρίας  για την άφιξη και την ασφαλή παραμονή της εικόνας στο νησί μας.

Η θαυματουργή  Εικόνα  όπως εκ παραδόσεως γνωρίζουμε είναι μία από τις 70 εικόνες που ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς.
 Την εικόνα αυτή την έφεραν μαζί τους oι κάτοικοι του Αγίου Όρους που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην Κυνουρία.
Η Παναγία Μαλεβή είναι η πιο φημισμένη μονή της Κυνουρίας στο Νομό Αρκαδίας  και προσελκύει μεγάλο αριθμό προσκυνητών.
Χτισμένη στις πλαγιές του Πάρνωνα και σε υψόμετρο 950 μ. περιβάλλεται από δάσος της σπάνιας και προστατευμένης ποικιλίας του δενδρόκεδρου.
Η πρώτη μονή χτίστηκε το 14ο αιώνα. Η πρώτη αναφορά στη Μονή είναι το 1320 σε χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Παλαιολόγου. Η Μονή τότε βρισκόταν στη θέση Πουρνάρια λίγο πιο πάνω από τη θέση της σημερινής Μονής. Η μονή στη σημερινή της θέση χτίστηκε το 1616 και είχε σημαντική προσφορά στον αγώνα του 1821 όπου χρησιμοποιήθηκε σαν νοσοκομείο και σαν στρατόπεδο. Το 1825 καταστράφηκε μερικά από τον Ιμπραήμ που κατά τη διάβαση του εκεί συνάντησε αντίσταση. Μετά την απελευθέρωση ανακαινίστηκε.
Το καθολικό της Μονής είναι μικρός μονόκλιτος σταυρεπίστεγος ναός με τρούλο και περιέχει την εικόνα της Παναγίας, η οποία θεωρείται ότι είναι έργο του 1360. Η εικόνα θεωρείται θαυματουργή και πλήθη προσκυνητών συρρέουν κάθε χρόνο για να την προσκυνήσουν.
Η  εικόνα θα φιλοξενηθεί στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού ως την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στις 5 το απόγευμα,  όπου και θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.
Την εικόνα συνοδεύουν ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος και εξαμελή Ιερά Αποστολή από Αρχιμανδρίτες , την Ηγουμένη της Μονής και Μοναχές.

 http://www.rodiaki.gr/article/356190/h-rodos-ypodexetai-shmera-thn-eikona-ths-panagias-malebhs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.