Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Πάτρα: Ξεκίνησε ο λαμπρός εορτασμός του ιερού ναού Παντανάσσης - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ.

Πάτρα: Ξεκίνησε ο λαμπρός εορτασμός του ιερού ναού Παντανάσσης - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ Ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος θα είναι απόψε & το πρωί του Σαββάτου και της Κυριακής
 
Με την λιτανευτική μεταφορά της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Παντάνασσας στα προπύλαια του ιερού ναού επί της οδού Αλεξ. Υψηλάντου, στις 10.30 το πρωί της Παρασκευής 7 Σεπτεμβρίου 2018 ξεκίνησε ο εορτασμός για το Γενέσιο της Υπεραγίας Θεοτόκου. Την εικόνα μετέφεραν στην είσοδο του ιστορικού ναού, ο προιστάμενος του ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, ο αρχιμανδρίτης π. Τιμόθεος Παπασταύρου, ο π. Παύλος Σπίνος και ο διάκονος που υπηρετεί εκεί.

Αρκετοί πιστοί είχαν συγκεντρωθεί για να προσκυνήσουν πρώτοι τη χάρη της Παναγίας Παντανάσσης, η εικόνα της οποίας έχει στολιστεί ιδιαίτερα όμορφα και καλαίσθητα με λευκά τριαντάφυλλα και λίλιουμ.
Πλήθος κόσμου αναμένεται να περάσει από την ενορία της Παντάνασσας έως και την Κυριακή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τον πανηγυρικό εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, απόψε στις 19.00 ενώ θα ακολουθήσει ιερά αγρυπνία στις 22.00 όπου θα ιερουργήσει ο αρχιμανδρίτης π. Αρτέμιος Αργυρόπουλος, πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Πατρών και καθηγούμενος της ιεράς μονής Αγίων Πάντων στο Βελιμάχι Τριταίας. Το Σάββατο 8/9 που η εκκλησία μας τιμά το Γενέσιο και Γενέθλιο της Υπεραγίας Θεοτόκου στην πανηγυρική Θεία λειτουργία θα χοροστατήσει εκ νέου ο Μητροπολίτης Πατρών και θα κηρύξει το Θείο λόγο ενώ στην Παντάνασσα θα είναι και την Κυριακή το πρωί όπου και θα προβεί σε χειροτονία διακόνου.
Οι ετοιμασίες στο ναό της Παντάνασσας για τον εορτασμό είχαν αρχίσει από μέρες. Μάλιστα ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε και στον κήπο που εκτείνεται και στις δύο πλευρές πλάι στο ιερό όπου με ιδιαίτερη μέριμνα έχουν τοποθετηθεί γλάστρες με βασιλικό, ήλιοι, δεντρολίβανο, μία ροδιά και άλλα ωραία φυτά. Επίσης με δική τους μέριμνα οι ιερείς και οι υπεύθυνοι του ναού προέβησαν στον καθαρισμό των ξερών κλαδιών και στην κοπή τους, τα οποία απομάκρυνε στη συνέχεια συνεργείο του Δήμου.
Ο ναός της Παντάνασσας που είχε πληγεί από τον σεισμό του Ιουνίου του 2008 και αποκαταστάθηκε μέσω του Ευρωπαικού προγράμματος ΕΣΠΑ αποτελεί και με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, από το 1986, μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Ο όμορφος και μεγάλης κλίμακας αυτός ναός είναι ευρύτερα γνωστός και εκτός Πατρών τόσο στον υπόλοιπο Ελλαδικό χώρο αλλά και στο εξωτερικό.
Επιμέλεια κειμένου - φωτ.: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου