Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Λαμπρός εορτασμός στην Πάτρα για τον Πολιούχο της, Άγιο Ανδρέα.

Στις 11 η λιτανεία
Με λαμπρότητα γιορτάζει και φέτος η Πάτρα τον Πολιούχο της Άγιο Ανδρέα. Όπως κάθε χρόνο η πόλη της Πάτρας όπου μαρτύρησε ο Άγιος Ανδρέας το 60 μ.Χ. σε Χιαστό Σταυρό, και όπου φυλάσσονται τόσο η Τιμία Κάρα του όσο και ο Σταυρός του Μαρτυρίου του, θα αποτελέσει το επίκεντρο του εορτασμού σε πανελλαδικό θα λέγαμε επίπεδο με επισκέπτες όχι μόνο από κοντινές περιοχές αλλά και πιο μακρινές που θα έρθουν να προσκυνήσουν την χάρη του Αγίου και να λάβουν ευλογία.Λαμπρός εορτασμός στην Πάτρα για τον Πολιούχο της, Άγιο Ανδρέα

Ο Άγιος Ανδρέας που είναι ιδιαίτερα αγαπητός και στην Ρωσική Ορθόδοξη εκκλησία αλλά και σε άλλα δόγματα και περιοχές του εξωτερικού όπως η Σκωτία,  ήταν αδελφός του Σίμωνα Πέτρου, με τον οποίο δούλευαν ως ψαράδες στη λίμνη της Τιβεριάδος και καταγόταν από την πόλη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας. Πριν τα βήματα της πίστης στον Χριστό και της διδασκαλίας του τον φέρουν έως την Πάτρα όπου και μαρτύρησε, είχε περάσει από πολλές περιοχές και χώρες όπως η Κύπρος όπου και δίδαξε την Ορθόδοξη χριστιανική πίστη.

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις και οι επισκέψεις
Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμένου, του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, των τοπικών αρχών και φορέων και χιλιάδων πιστών η Πάτρα υποκλίνεται σήμερα τον πολιούχο και προστάτη της.
Η μνήμη του Αγίου Ανδρέα, Πρωτόκλητου των Αποστόλων, τιμάται με μεγαλοπρέπεια και επισημότητα από την τοπική Εκκλησία και το σύνολο του πατραϊκού λαού, που συμμετέχει στις θρησκευτικές εκδηλώσεις.
Πολυαρχιερατικό συλείτουργο
Όπως κάθε χρόνο τον Άγιο Ανδρέα τιμούν με την παρουσία τους Αρχιερείς, σύσσωμος ο κλήρος και ο λαός.
Σήμερα το πρωί (7:30 – 10:45) θα ψαλεί πανηγυρική πολυαρχιερατική θεία λειτουργία στον πανηγυρίζοντα νέο Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου. Στον φετινό εορτασμό έχουν προσκληθεί από τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο οι Μητροπολίτες, Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανηίλ, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου και Μυκόνου κ. Δωρόθεος, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Φωκίδος κ. Θεόκτιστος, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων κ. Τιμόθεος, Μεγάρων και Σλαμίνος κ. Κωνσταντίνου, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, καθώς επίσης οι Επίσκοποι Τεγέας κ. Θεόκλητος και Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ενώ θα συμμετάσχει και ο πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος.
Δοξολογία και Λιτανεία
Στις 10:45 π.μ. θα τελεστεί η δοξολογία παρουσία του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα της χώρας, του Προκόπη Παυλόπουλου, των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και φορέων.
Εκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλος, ο οποίος κάθε χρόνο λαμπρύνει με την παρουσία του τον εορτασμό, την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Πικραμμένος. Θα παραστεί ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαΐας Γιώργος Παπανδρέου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας, εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και φορέων της Πάτρας, ενώ θα παραστεί και ο Πρέσβης της Ρωσίας Αντρέι Μ. Μάσλοβ.
Στις 11 το πρωί θα ξεκινήσει η καθιερωμένη ιερά λιτανεία της Τιμίας Κάρας του Πρωτοκλήτου και της ιεράς εικόνας του Αγίου Ανδρέου συνοδεία αγημάτων του στρατού, μαθητών σχολείων, της μπάντας του Δήμου, κλήρου και λαού, στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η ιερά λιτανεία θα γίνει κατά μήκος της οδού Αγίου Ανδρέου, εν συνεχεία η πομπή θα διέλθει στην οδό Δημητρίου Γούναρη και στο ύψος της Μαιζώνος – όπου θα ψαλεί δέηση- και στην συνέχεια μέσω της Τριών Ναυάρχων θα επιστρέψει στον Ιερό Ναό οπότε και θα ολοκληρωθεί ο θρησκευτικός εορτασμός.
Λαμπερός εορτασμός
Προχθές το απόγευμα, τελέστηκε πανηγυρικός πολυαρχιερατικός εσπερινός στον κατάμεστο Ιερό Ναό του Πολιούχου μας, ο οποίος από χθες νωρίς το πρωί δέχθηκε κύματα ευλάβειας από πιστούς από πολλές περιοχές της χώρας.
Αργά τη νύχτα τελέστηκε αγρυπνία (10 μ.μ. – 1 μ.μ.) και ήταν συγκινητική η προσέλευση ατόμων, κάθε ηλικίας για να τιμήσουν τον Πρωτόκλητο των Αποστόλων.
Γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας
Στις 12:50 ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος θα παραθέσει επίσημο γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και άλλων προσκεκλημένων στο ξενοδοχείο «Πάτρα Παλλάς», ενώ οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 5:30 μ.μ. με τον εσπερινό και την ιερά παράκληση προς τον Άγιο Απόστολο Ανδρέα.
thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου