Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

November 29, 2019 Αββάς Πιτηρούν (ή Πιτηρούμ) της Θηβαΐδος για την οσία Ισιδώρα τη δια Χριστόν Σαλή, αυτή είναι δική μου και δική σας Αμμά, και εύχομαι να βρεθώ αντάξιός της την ημέρα της Κρίσεως.

Αββάς Πιτηρούν (ή Πιτηρούμ) ασκητής στο όρος Πορφυρίτη της Θηβαΐδος (4ος αι.), και μαθητής του Μεγάλου Αντωνίου
Ουρβανός ο Απόστολος, απ’ τους 70 Αποστόλους (1ος αι.)
Άβιβος Επίσκοπος Νέκρεσι Γεωργίας, (6ος αι.)
Φιλούμενος ο Αγιοταφίτης ιερομάρτυς στο Φρέαρ του Ιακώβ (1979)
Άβελ ο “προφήτης”, διά Χριστόν σαλός, στη Μονή Valaam Ρωσίας (1831)
Εορτάζουν στις 29 Νοεμβρίου
Στίχοι
Tη ση θελήσει προς σε χωρεί Xριστέ μου,
O σων Πιτυρούν εργάτης θελημάτων.
Παρέστη ούν άγγελος τω αγίω Πιτηρούμ εν τω Πορφυρίτη
“μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι, ότι αυτών εστιν η βασιλεία των ουρανών” (Ματθαίος ε, 3).
Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης
”Να συναναστρέφεσαι με …παλαβούς, για να σου μεταδώσουν την τρέλλα τους την πνευματική!” Οι ταπεινοί διαφυλάσσουν τον πνευματικό τους πλούτο στο θησαυροφυλάκιο του Θεού…
Ασκητης_asketes-Ερημίτης_Hermit_отшельник- еремит_i1030deee8735ed5fccce4bff62d261e38 

ΣΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ Μονή του Μεγάλου Παχωμίου στην Ταβέννησι έζησε άλλη μια Μοναχή, η Ισιδώρα, που υποκρινόταν ότι ήταν τρελλή και δαιμονισμένη για χάρη του Χριστού.
Τόσο πολύ τη σιχάθηκαν οι άλλες, που δεν έτρωγαν μαζί της, πράγμα που η ίδια είχε διαλέξει. Τριγύριζε στην κουζίνα, έκανε κάθε είδους αγγαρεία και ήταν, όπως λένε, το σφουγγαρόπανο του Μοναστηριού, εφαρμόζοντας στην πράξη το ρητό• «Όποιος από σας νομίζει πως είναι σοφός με τα μέτρα αυτού του κόσμου, ας γίνει μωρός, για να γίνει πραγματικά σοφός».
Υπηρετούσε τη Μονή έχοντας δέσει στο κεφάλι της ένα κουρέλι, ενώ όλες οι άλλες έχουν κόψει σύρριζα τα μαλλιά τους και φορούν κουκούλλες.
Καμμιά από τις τετρακόσιες Μοναχές δεν την είδε ποτέ να τρώει κανονικά ούτε μια φορά στη ζωή της. Σκούπιζε την τραπεζαρία και έπλενε τις κατσαρόλες• τα ψίχουλα και τα περισσεύματα της ήταν αρκετά, γιατί ποτέ δεν κάθησε σε τραπέζι ούτε άγγιξε κομμάτι ψωμί.
Δεν έβρισε ποτέ κανέναν, δεν βαρυγκόμησε, δεν ξεστόμισε περίσσια λόγια, παρόλο που και την χαστούκιζαν και την έβριζαν και την καταριόντουσαν και την έφτυναν.
Παρουσιάστηκε άγγελος στον άγιο Πιτηρούμ *, άνδρα δοκιμασμένο στην αρετή, που ασκήτευε στο βουνό Πορφυρίτη, και του λέει•
«Γιατί καυχιέσαι ότι είσαι ευλαβής και μένεις σε τέτοιο τόπο; Θέλεις να γνωρίσεις μια γυναίκα που είναι πιο ευσεβής από σένα; Πήγαινε στο γυναικείο Μοναστήρι των Ταβεννησιωτών και θα βρείς εκεί μια Μοναχή που φοράει στέμμα στο κεφάλι της. Αυτή είναι καλύτερη από σένα. Με τόσο πλήθος αντιμάχεται και η καρδιά της ποτέ δεν απομακρύνθηκε από τον Θεό. Συ κάθεσαι εδώ και ο νους σου πλανιέται στις πόλεις». Έτσι αυτός, που ποτέ δεν είχε βγει από το κελλί του, σηκώθηκε και πήγε ως εκεί και παρακάλεσε τους πνευματικούς να του επιτρέψουν να επισκεφθεί το Μοναστήρι των γυναικών. Επειδή ήταν φημισμένος και Γέροντας, του δόθηκε η άδεια. Όταν μπήκε μέσα, ζήτησε να δει όλες τις Μοναχές, εκείνη όμως δεν παρουσιαζόταν. Τελικά τις λέει· «Φέρτε μου τες όλες, λείπει μία». Του απαντούν· «Υπάρχει μια ακόμη στην κουζίνα, είναι σαλή», έτσι αποκαλούν αυτές που έχουν μέσα τους το δαιμόνιο. Τις λέει· «Να μου την φέρετε και αυτή. Αφήστε με να την δω». Πηγαίνουν και τη φωνάζουν, εκείνη όμως δεν υπάκουσε είτε επειδή κατάλαβε τι πρόκειται να γίνει είτε γιατί της αποκαλύφθηκε. Τη σέρνουν λοιπόν με τη βία και της λένε· «Ο άγιος Πιτηρούμ θέλει να σε δει», ήταν βέβαια ξακουστός.
Ισιδώρα η δια Χριστόν Σαλή της Ταβέννης_ Saint Isidora the Simple of Tabenna_ святая Исидо́ра Тавеннийская _ΙΣΙΔΩΡΑ ΤΑΒΕΝΌταν παρουσιάστηκε, διέκρινε ο Άγιος το κουρέλι στο μέτωπό της [το «στέμμα» της], της πρόσπεσε και είπε· «Ευλόγησέ με, Αμμά». Όμοια και εκείνη έπεσε στα πόδια του λέγοντας· «Συ να με ευλογήσεις, Κύριε». Κατάπληκτες όλες του λένε· «Αββά, μη ξευτελίζεσαι, είναι σαλή». Τις αποστομώνει ο Πιτηρούμ· «Εσείς είστε σαλές, αυτή είναι δική μου και δική σας Αμμά», έτσι αποκαλούν τις πνευματικές Μητέρες, «και εύχομαι να βρεθώ αντάξιός της την ημέρα της κρίσης». Ακούγοντας αυτά οι Μοναχές έπεσαν στα πόδια του και εξομολογούνταν η κάθε μια τους τις προσβολές που της έκαναν· μια είπε ότι την περιέλουσε με τα βρωμόνερα των πιάτων, άλλη πως την χτύπησε με γροθιές, κι άλλη ότι της πασάλειψε τα ρουθούνια με σινάπι. Όλες ομολόγησαν τις προσβολές που έκαναν σε βάρος της. Ο άγιος Πιτηρούμ προσευχήθηκε για χάρη τους και έφυγε. Κάμποσες μέρες κύλισαν και η σαλή μην αντέχοντας τις δόξες και τις τιμές των αδελφών της και τις συγγνώμες τους, εγκατέλειψε το Μοναστήρι κρυφά. Κανένας δεν έμαθε που πήγε, που κρύφθηκε ή πως πέθανε. (κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 365 μ.Χ.)
* Όσιος Πιτηρούν, θείος ανήρ, ασκητής στο όρος Πορφυρίτη της Θηβαΐδος και μαθητής του Μεγάλου Αντωνίου. Πληροφορήθηκε από τον Κύριο για την αρετή της Οσίας Ισιδώρας της δια Χριστόν Σαλής η οποία ασκήτευε θεοφιλώς στη μονή της Ταβέννης της Αιγύπτου, κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 365 μ.Χ και Εορτάζει στις 1 Μαΐου.
Οσία Ισιδώρα η δια Χριστόν Σαλή. Είθε να με αξιώσει ο Θεός να βρεθώ στο πλευρό της την ημέρα της κρίσης “!
https://iconandlight.wordpress.com/2018/04/30/23421/
«Γεννήθηκα την ίδια μέρα που εόρταζε ο Δίκαιος Ιώβ ο Πολύαθλος…» Και όλη του η ζωή ήταν ένας Γολγοθάς. Άγιος Τσάρος Νικόλαος Β’ Ρομανώφ της Ρωσίας
https://iconandlight.wordpress.com/2018/05/06/23097/
Ήχος δ΄. Ως γενναίον εν μάρτυσιν.
Πιτυρούν ο θαυμάσιος, σε Οσία εθαύμασε, θησαυρόν πολύτιμον βλέπων σχήματι, εν ταπεινώ υποκρύπτουσαν, μιμήσει του πλάσαντος, ος εν σώματι φθαρτώ, τον εχθρόν ετροπώσατο και εθέωσε, την αδύναμον φύσιν των ανθρώπων, τη φρικτή οικονομία, συγκαταμίξας τον χούν πυρί.
Στιχηρά προσόμοια. Ήχος α΄. Των ουρανίων ταγμάτων.
Όσον οι έξω ερώσι, δοξομανίας ψευδούς, τοσούτον συ Οσία, κατεφίλησας σφόδρα, ατίμως κακουχείσθαι δι’ Ιησούν, δι’ ημάς υπομείναντα, τα επονείδιστα πάθη, υπογραμμόν, γεγονότα δε προς μίμησιν.
Ωδή ε’, Της των παθών με αχλύος
Αξιοχρέως τιμάσθω, ο περίδοξος όντως Παφνούτιος, Πίωρ, Πατερμούθιος Παύλος ο απλούστατος, Πιτυρούν ο μέγας και Πατέρων έξοχος.
Ωδή ε΄. Ορθρίσωμεν όρθρου βαθέος.
Νικήσασα μνησικακίαν, ταίς πειραζούσαις χάριν Μήτερ απέτιες, συγχωρούσα άπαντα, τα χαλεπά ραπίσματα, είχες κατά νούν γαρ το άφες, και αφεθήσεται πάντως τα πταίσματα.
Ωδή στ΄. Κατήλθες εν τοις κατωτάτοις.
Ως λίθος, απεδοκιμάσθης σεμνή, αχρηστότατος τοις έξω ορώσιν, υπάρχουσα όμως αρετών, θησαυρός υπερτελής εκ Θεού, εις γωνίαν ετέθης.
Ωδή θ΄. Φωτίζου, φωτίζου
Ο μέγας ασκήσει, και τη φρονήσει Πιτυρούμ, εξεπλάγη ιδών σου, την κρυφίαν άθλησιν, όθεν ως λίθον εύρων θαυμαστόν, χαίρων σεπτή προσεκύνησέ σε, ως του Κυρίου θησαύρισμα.
iconandlight.wordpress.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου