Στον απόηχο της διπλής εορτής της 25ης Μαρτίου 2021, μιας συμβολικής για το έθνος μας χρονιάς, αξίζει να ακουστούν κάποιες φωνές που αποτελούν παράδειγμα. Στην εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Υπερμάχου Στρατηγού, αλλά και της συμπλήρωσης των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 η Εκκλησία ακόμα μια φορά περιθωριοποιήθηκε.
Ο Δάσκαλος τόνισε τη Δύναμη της Παναγίας.
Με το βίωμα του σεισμού να είναι ακόμα νωπό, το σεισμόπληκτο Δαμάσι εόρτασε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Επέτειο της συμπλήρωσης των 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 σε ειδικά διαμορφωμένη σκηνή.
Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο διευθυντής και δάσκαλος του δημοτικού σχολείου του Δαμασίου κ. Γρηγόριος Λέτσιος με ιδιαίτερη συγκίνηση ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην Παναγία και τόνισε τη δύναμη της Μητρικής αγκαλιάς της Παναγίας η οποία έσωσε τους μικρούς μαθητές στον πρόσφατο σεισμό.
Ο κ. Λέτσιος είχε μιλήσει την ημέρα του σεισμού για τις συγκλονιστικές στιγμές που βίωσαν στο σχολείο και σημείωνε χαρακτηριστικά «εκείνη τη στιγμή του ισχυρού σεισμού το μόνο που παρακαλούσα κι έλεγα ήταν… “Θεέ μου, κάνε ακόμη 30 δευτερόλεπτα να αντέξει το κτίριο”, να μην καταρρεύσει και μας καταπλακώσει… Και ο Θεός μας έκανε τη χάρη».
Το σχολείο καταστράφηκε ολοσχερώς και με δάκρυα στα μάτια χτύπησε, το πρωί της Πέμπτης 11 Μαρτίου, το τελευταίο κουδούνι στο Δημοτικό Σχολείο Δαμασίου ο διευθυντής του, Γρηγόρης Λέτσιος, λίγο πριν την κατεδάφιση του, λόγω των εκτεταμένων ζημιών που υπέστη από το χτύπημα του ισχυρού σεισμού της 3ης Μαρτίου, έντασης 6,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.
Αντιδράσεις Ιεραρχών για την περιθωριοποίηση της Εκκλησίας
Πολλοί ήταν οι Ιεράρχες που αντέδρασαν στην περιθωριοποίηση της Εκκλησίας κατά την εθνική εορτή της συμπλήρωσης των 200 ετών της Ελληνικής Εθνεγερσίας. Ήταν χαρακτηριστικό ότι κατά την διάρκεια του Επίσημου Δείπνου της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Μέγαρο δεν σημειώθηκε καμία αναφορά στην Υπέρμαχο Στρατηγό.
Στο λόγο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, από την αυτοσχέδια σκηνή του Δαμασίου έκανε ιδιαίτερη νύξη στην προσπάθεια πολλών σήμερα να περιθωριοποιήσουν την Εκκλησία και να διαγράψουν την προσφορά Της στο Γένος! Τόνισε δε ότι χωρίς την Εκκλησία στα χρόνια της δουλείας δεν θα είχε διασωθεί ο Ελληνισμός!
Κατόπιν ο Μητροπολίτης μοίρασε Ελληνικές σημαίες σε όλα τα παιδιά, τελέστηκε η Επιμνημόσυνη δέηση και επακολούθησε η κατάθεση στεφάνων, η οποία λόγω ελλείψεως μνημείου πραγματοποιήθηκε έμπροσθεν της ιεράς Εικόνας του Ευαγγελισμού!
«Σαν μακαριά έμοιαζε παρά για εορταστικό δείπνο»
O Σεβασμιώτατος Mητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος στο κήρυγμα του για την ελευθερία μας και την επανάσταση του 1821 αναφέρθηκε στην Υπέρμαχο Στρατηγό Παναγία, από την οποία όπως είπε άρχισαν όλα, τονίζοντας ότι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι η γιορτή των γιορτών, η αρχή και το κεφάλαιο από τα οποία εξαρτώνται όλα.
Παράλληλα, τόνισε και εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι στο επίσημο δείπνο η Παναγία και η διπλή εορτή δεν αναφέρθηκε καθόλου στην ομιλία της Προέδρου.
Δείτε το βίντεο:
«Αν σήμερα υπάρχουμε ως ελεύθεροι Έλληνες, διατηρώντας τη γλώσσα μας, που συστηματικά κακοποιούμε και την πίστη μας, που μεθοδικά αποβάλλουμε από τη ζωή μας, το οφείλουμε στην Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας, στο ορθόδοξο φρόνημα των προγόνων μας και στη συνέργεια της Υπεραγίας Θεοτόκου, την οποία το αψευδές στόμα του λαού μας την έκανε δημοτικό τραγούδι. Η ελευθερία για την οποία θυσιάστηκαν δεν ήταν ιδέα απρόσωπη. Ήταν ο ίδιος ο Χριστός. Η Παναγία μας, που τη λησμονούμε…
Χθες μας έδειξαν το επίσημο δείπνο, που πρόσφερε η προεδρία της Δημοκρατίας προς τους υψηλούς προσκεκλημένους. Κατά την έναρξη του δείπνου εψάλη ο Εθνικός μας Ύμνος. Θα πείραζε να ψαλεί το «Τη Υπερμάχω» κοντά στον Εθνικό Ύμνο… Να δώσουμε το στίγμα ότι η χώρα αυτή είναι Ορθόδοξη και να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους που θυσιάστηκαν για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία; Γι’ αυτό περισσότερο σαν μακαριά έμοιαζε παρά για εορταστικό δείπνο!», είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.
Ενώ και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος τόνισε ότι «Ο αγώνας του 1821 ήταν υπέρ πίστεως και πατρίδος» κατά την Επίσημη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Γυθείου.
Στο μήνυμά του σημείωσε χαρακτηριστικά «Αν θέλουμε να επιζήσουμε ως Έθνος, να προσφέρουμε στον σύγχρονο κόσμο ένα τρανό μήνυμα, πρέπει να ριζώσει βαθειά μέσα μας τούτη η αλήθεια: Ο αγώνας για την Ελευθερία δεν σταματάει, μονάχα όταν διώχνουμε τους κατακτητές από τους βράχους μας, αλλά συνεχίζεται και σε καιρούς ειρηνικούς, γιατί είναι αγώνας Δικαιοσύνης και Αληθείας, αγώνας να θεμελιωθεί σε πνευματικά βάθρα η εθνική ζωή, αγώνας να αναδειχθούν προσωπικότητες αληθινά ανδρείων. Το Έθνος αυτό που ζη κάτω από τον μόνιμο αστερισμό του Εικοσιένα, πρέπει να ετοιμάσει μια νέα γενιά, έτοιμων να θυσιασθούν για άγιες ιδέες, που τιμούν τον άνθρωπο και που πνευματοποιούν τη ζωή του. Γενιά με υψηλά ιδανικά! Είθε, η επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας να πληρώσει τις ψυχές μας με τα ύψιστα ιδανικά. Πίστη στο Θεό και αγάπη προς την Πατρίδα. Ένα ξαναζωντάνεμα της Ελληνορθοδοξίας μας».
Λαμπερή εξαίρεση ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
«Το Ελληνικό Έθνος είναι προορισμένο να ζήσει και θα ζήσει! Και τώρα και πάντα και εις τον αιώνα τον άπαντα!! Ερχόμαστε από τα βάθη της Ιστορίας και το λαμπρό φως απ’ το Βαλτέτσι και τα Δερβενάκια, απ’ την Αράχωβα και το Χάνι της Γραβιάς, από το Γέροντα και τη Μυκάλη, μας δείχνει το «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ»!
Μας δείχνει τον δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε, και θα τον βαδίσουμε αν χρειασθεί, προκειμένου να παραδώσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας μια Ελλάδα Ελεύθερη και Υπερήφανη, όπως ακριβώς μας την παρέδωσαν οι αθάνατοι Πρόγονοί μας!!!
Όχι μόνο στα τελευταία 200 χρόνια, αλλά σε όλη την υπερτρισχιλιετή ιστορική διαδρομή του Ελληνισμού. Αυτής της διαδρομής είμαστε κληρονόμοι και φύλακες. Αυτό είναι το Χρέος μας!!!» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου και προσθέτει:» Η Παναγία να σας σκέπει όλους!!!».
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου