Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Ναυπάκτου Ιερόθεος: «Δύσκολη η διχοτόμηση της Μητρόπολης – Οι ιερείς οφείλουν να υπακούν σε μένα»

«Το Μεσολόγγι είναι Ιερά Πόλη. Δεν γίνεται να χάσει την έδρα. Το Αγρίνιο πόλη 100.000 είναι η μοναδική τέτοιας έκτασης που δεν είναι έδρα Μητρόπολης. Αλλά και η Ναύπακτος ως Μητρόπολη έχει μεγάλη ιστορικότητα. Είναι πολύ δύσκολο», αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και τοποτηρητής της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κ. Ιερόθεος.













Όπως διαβάζουμε χαρακτηριστικά στο agriniopress.gr, η συνέντευξη τύπου που παρεχώρησε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος κινήθηκε σε πέντε άξονες.

Καταρχήν εξήγησε τις αρμοδιότητες του τοποτηρητή ιεράρχη. Επανέλαβε τα όσα είπε προ διαστήματος σχετική με την πολύ καλή γνώση που έχει για την περιοχή λόγω της μαθητείας του στο Αγρίνιο, καθώς και τα 27 χρόνια που ιεραρχεί στη Ναύπακτο.

Έκανε αναφορά στην περίοδο του μακαριστού Κοσμά τονίζοντας ότι τον ψήφισε να εκλεγεί. Χαρακτήρισε σημαντικό το έργο του και ότι πρέπει αυτό να κρίνεται στην ολότητά του και όχι με βάση κάποιες αποφάσεις. «Προσέφερε πολλά στην περιοχή», είπε συγκεκριμένα.

Αναφέρθηκε ακόμη στις τρεις μεγάλες κρίσεις που βίωσε η χώρα την οικονομική, την προσφυγική και τώρα την υγειονομική. Χρειάζεται ομόνοια και αποφυγή των άκρων είπε χαρακτηριστικά, χωρίς ακρότητες, όπως είχε σημειώσει και στο πρόσφατο κήρυγμα του στον Άγιο Αθανάσιο στην Αμφιλοχία.

Με βάση αυτό, εξήγησε το ότι πρέπει να σεβόμαστε το έργο της ιατρικής επιστήμης.

Τι είπε για την φημολογούμενη διχοτόμηση της Μητρόπολης:

«Ως Μητροπολίτης Ναυπακτίας η θέση μου είναι λεπτή. Δεν θα αναφερθώ δημοσίως στο θέμα και έδωσα εντολή κάνεις απο όσους εργάζονται στην Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας να μην εκφράζουν απόψεις. Το θέμα με ενδιαφέρει άμεσα αλλά επισήμως δεν γίνεται συζήτηση συνοδικά. Αρμόδια όργανα είναι η ιεραρχία της εκκλησίας και όχι η διαρκής Ιερά σύνοδος. 81 Μητροπόλεις συν η Αρχιεπισκοπή πρέπει να αποφασίσουν μετά από εισήγηση. Και ακολούθως, ότι αποφασιστεί θα πρέπει να εφαρμοστεί από την πολιτεία με έκδοση προεδρικού διατάγματος.

Το θέμα το γνωρίζω πολύ καλά και σας λέω ότι υπάρχουν πολλές παράμετροι. Είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Το Μεσολόγγι είναι Ιερά Πόλη. Δεν γίνεται να χάσει την έδρα. Το Αγρίνιο πόλη 100.000 είναι η μοναδική τέτοιας έκτασης που δεν είναι έδρα Μητρόπολης. Αλλά και η Ναύπακτος ως Μητρόπολη έχει μεγάλη ιστορικότητα. Είναι πολύ δύσκολο».

Για το αν θα μπορούσε η πολιτεία να παρέμβει για αλλαγή ορίων:

«Είναι δύσκολο και αυτό. Υπάρχει καλή συνεργασία με την πολιτεία. Αν η εκκλησία θελήσει κάτι η πολιτεία θα το υιοθετήσει. Αν ισχύσει το αντίθετο δεν βλέπω το λόγο να υιοθετηθεί».

Για την εκλογή νέου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας:

«Η τακτική Ιερά Σύνοδος συνέρχεται κάθε Οκτώβριο. Επί Χριστοδούλου υπήρχαν σε τακτά διαστήματα συγκλήσεις εκτάκτων Ιερών Συνόδων. Επί Ιερωνύμου δεν γίνονται τόσο τακτικά. Ξέραμε από την τελευταία τακτική του Οκτωβρίου ότι θα συγκληθεί έκτακτη τον Φεβρουάριο αλλά λόγω έξαρσης κορωνοϊού φαίνεται ότι δεν θα γίνει. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να συγκληθεί μετά το Πάσχα αλλά όλα δείχνουν ότι πάμε για Οκτώβριο. Αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο αν αποφασιστεί μέχρι τότε αλλαγή ορίων της Μητρόπολης με κάποιο τρόπο οπότε και πρέπει να αποφασίσει η Ιεραρχία».

Για τα υγειονομικά μέτρα στους ναούς, ο Σεβασμιώτατος, είπε:

«Τα μέτρα δεν έρχονται σε αντιπαράθεση με τα θεολογικά. Οπως ντυνόμαστε το χειμώνα με τα κατάλληλα ρούχα, όπως έχουμε ψύξη και θέρμανση στους ναούς έτσι τηρούμε και τα μέτρα.

Τα μέτρα πρέπει να τηρούνται από όλους. Εγώ ως τοποτηρητής Μητροπολίτης οφείλω να υπακούω στην Ιεραρχία της Εκκλησίας. Οι ιερείς στην Αιτωλία και Ακαρνανία οφείλουν να υπακούν σε μένα. Με μνημονεύουν στις λειτουργίες. Δεν γίνεται να με παρακούσουν. Από το Τριώδιο θα αρχίσω να στέλνω κηρύγματα για να αναγνωστούν στους ιερούς ναούς. Εκεί θα δείτε και θα καταλάβετε ότι στο Ναό ο πιστός πάει για να ηρεμήσει. Δεν μπορεί να κάνει ο καθένας ότι θέλει. Δε μπορεί το πεζοδρόμιο να ανεβαίνει στον άμβωνα».

Η συνέντευξη στη συνέχεια, επανήλθε στο θέμα των αλλαγών των ορίων της Μητρόπολης, με τον κ. Ιερόθεο να παραδέχεται πως παρουσιάζονται δυσλειτουργίες και ότι από αυτό ουσιαστικά ξεκινά η όλη συζήτηση για την αλλαγή των ορίων. Ωστόσο επανέλαβε τη δυσκολία της διχοτόμησης. Ανέφερε ότι υπάρχουν παράμετροι που λαμβάνονται υπόψιν σε κάθε Μητρόπολη. Έθεσε ως παράδειγμα την Μητρόπολη Ναυπάκτου η οποία ανέφερε ότι συγκριτικά με άλλες, έχει πενιχρά έσοδα. Αρνήθηκε ωστόσο να εκφράσει ξεκάθαρη θέση για το τι πρέπει να γίνει, αφού το θέμα τον αφορά άμεσα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, μέσα από τις απαντήσεις του Σεβασμιώτατου, προκύπτει πως το θέμα των αλλαγών των ορίων των Μητροπόλεων στην Αιτωλοακαρνανία, είναι ανοιχτό και συζητείται στην Ιεραρχία και όχι μόνον.

Η σχετική ενημέρωση της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας αναφέρει:

«Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ως Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, έδωσε συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους όλου του Νομού, την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Συμβουλίου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (Διοικητήριο) στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, την οποία ευγενώς παρεχώρησε η Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρία Σαλμά.

Στην αρχή τους ευχαρίστησε για την ανταπόκριση στην πρόσκληση και τους συνεχάρη για το έργο που επιτελούν, γιατί βρίσκονται στο ενδιάμεσο μεταξύ του λαού και των οργάνων της Πολιτείας, οπότε ενημερώνουν τον λαό για τις αποφάσεις των φορέων της Πολιτείας, και ενημερώνουν τους υπευθύνους για τις ανάγκες του λαού.

Στην συνέχεια παρουσίασε τις απόψεις του για τέσσερα βασικά θέματα.

Πρώτον, ανέλαβε Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας την 3 Ιανουαρίου 2002, με απόφαση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου ως Προέδρου της Ιεράς Συνόδου, ύστερα από την κοίμηση του Μητροπολίτου Κοσμά, ώστε να μην υπάρχει κενό στην εκκλησιαστική διοίκηση, και να υπάρχει ενότητα της κάθε Μητροπόλεως με την Εκκλησία.

Ως Τοποτηρητής έχει ποιμαντική και διοικητική αρμοδιότητα μέσα στα πλαίσια των διατάξεων του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Θα παραμείνει Τοποτηρητής μέχρι την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου, στον οποίο θα παραδώσει την διοίκηση της Ιεράς Μητροπόλεως.

Μέσα στα πλαίσια αυτά είπε ότι και ο ίδιος γνωρίζει τα θέματα της Περιφερειακής Ενότητας του Νομού Αιωλοακαρνανίας, διότι στο παρελθόν 4 χρόνια μαθήτευσε στα «Παπαστράτεια» Σχολεία Αγρινίου, 15 χρόνια συνοικούσε με τον Γέροντά του άγιο Καλλίνικο, Μητροπολίτη Εδέσσης, που καταγόταν από την Αιτωλοακαρνανία και διετέλεσε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, και του διηγούταν πολλά περιστατικά, και 27 χρόνια είναι Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, στην Αιτωλοακαρνανία.

Δεύτερον, συνδεόταν με τον μακαριστό Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρό Κοσμά με αδελφική φιλία και αγάπη από τα μαθητικά χρόνια στο Αγρίνιο, και συνεργάζονταν σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος τόσο στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας όσο και στα Συνοδικά Όργανα της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το έργο του μακαριστού Μητροπολίτου Κοσμά ήταν διαχρονικό, σημαντικό και πρέπει να συνεκτιμηθεί στην ολότητά του. Τελικός Κριτής είναι ο Θεός.

Τρίτον, τα τελευταία χρόνια η Χώρα μας πέρασε από τρεις μεγάλες κοινωνικές και εθνικές κρίσεις, ήτοι την οικονομική, την προσφυγική και την υγειονομική, και αυτό επηρέασε την ζωή των ανθρώπων και το έργο της Εκκλησίας, η οποία (Εκκλησία) προσπάθησε και προσπαθεί να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις αυτές, με το λειτουργικό, ποιμαντικό και φιλανθρωπικό-κοινωνικό έργο της.

Στην θεολογική γλώσσα λέμε ότι ζούμε σε κοινωνίες μεταπτωτικές με πολλά προβλήματα, και γι’ αυτό χρειάζεται ψυχραιμία, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Πρέπει δε να αποφεύγονται τα δύο άκρα, δηλαδή η απόλυτη ελευθερία που καταλήγει σε ασυδοσία, και ο ολοκληρωτισμός. Πρέπει να επικρατή η μεσότητα, αφού κατά τον Αριστοτέλη η αρετή είναι η μεσότητα μεταξύ ελλείψεως και υπερβολής.

Η Εκκλησία σέβεται τους φορείς της πολιτικής εξουσίας, χωρίς να ταυτίζεται με αυτούς και να ασκεί πολιτική, αλλά και σέβεται την ιατρική επιστήμη, η οποία πρέπει να ελέγχεται από την επιστήμη της Βιοηθικής. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ θεολογίας και επιστήμης, αφού και οι δύο κινούνται σε συγκεκριμένα όρια που είναι προσδιορισμένα και έχουν κοινό σκοπό τον άνθρωπο.

Γι΄αυτό πρέπει να τηρούνται οι αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που ελήφθησαν ύστερα από γνωμοδοτήσεις των Συνοδικών Επιτροπών και εισηγήσεις Ιεραρχών.

Το θέμα της πανδημίας είναι κυρίως ιατρικό και το αντιμετωπίζει Πολιτεία με τα ανάλογα όργανα που διαθέτει. Η Εκκλησία σέβεται την Ιατρική Επιστήμη όταν εργάζεται για την σωματική υγεία των ανθρώπων, ενώ η ίδια με τα Mυστήριά της και την Θεολογία της ενώνει τον άνθρωπο με τον Θεό και προσφέρει στους ανθρώπους πνευματική υγεία.

Τέταρτον, μετά την κοίμηση του Μητροπολίτου Κοσμά διακινήθηκαν μερικά σενάρια που υπήρχαν και παλαιότερα για την διχοτόμηση της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι το θέμα αυτό είναι δύσκολο από κάθε πλευρά και ο ίδιος δεν θέλει να ασχοληθεί με τέτοια σενάρια, γιατί είναι λεπτή η θέση του, ως Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και ως Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Ενημέρωσε υπεύθυνα ότι αυτήν την περίοδο δεν συζητείται το θέμα αυτό επισήμως στα Συνοδικά Όργανα της Εκκλησίας, και εν πάση περιπτώσει αν τεθεί επισήμως τέτοιο θέμα, θα αντιμετωπισθεί από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και την Πολιτεία και πρέπει να υπάρξη συναντίληψη.

Στο τέλος ευχήθηκε στους δημοσιογράφους και εκπροσώπους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να έχουν υγεία και δύναμη στο έργο τους, που είναι υπεύθυνο, και ζήτησε την συνεργασία τους για το καλό των πολιτών της περιοχής μας, ώστε να υπάρχει ειρήνη και ενότητα, μέσα στα δημοκρατικά και εκκλησιαστικά πλαίσια.

Οι δημοσιογράφοι έθεσαν διάφορα ερωτήματα και ο Σεβασμιώτατος απάντησε καταλλήλως, διευκρινίζοντας τα θέματα αυτά.

Νωρίτερα ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως αντιπροσωπεία του τοπικού παραρτήματος Αιτωλοακαρνανίας της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων, υπό τον πρόεδρο του κ. Σπυρίδωνα Παπαθανασίου, οι οποίοι προσκάλεσαν τον Σεβασμιώτατο να χοροστατήσει στον πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής των Τριών Ιεραρχών που τελείται κατ’ έτος την παραμονή της εορτής στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Αγρινίου. Ο Σεβασμιώτατος μετά τον Εσπερινό θα μιλήσει επίκαιρα στους θεολόγους – μέλη του Παραρτήματος και θα ευλογήσει την αγιοβασιλόπιτα του Συλλόγου».

vimaorthodoxias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου