Σάββατο 19 Αυγούστου 2023

ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓ. ΤΡΙΦΥΛΛΙΟΥ: διέσωσε μαθητές στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας όταν έπεσε η οροφή! Η Αποκατάσταση Λευκωσίας περνάει και από Αποκατάσταση τιμής σ’ αφανή Πολιούχο της Άγιο Τριφύλλιο! Είναι ο μοναδικός πολιούχος μεγαλούπολης σε Δύση κι Ανατολή που δεν διαθέτει καθεδρικό ναό …. αλλά παρεκκλήσι!

 Τα έργα αποκατάστασης και συντήρησης μιας Πολιτείας έχουν να κάνουν κυρίως με την αποκατάσταση και τη συντήρηση δηλ. διατήρηση μνήμης και απόδοση τιμής στον Άγιο ή στους Αγίους που έθεσαν τα χριστιανικά της θεμέλια κατά το ”ἐάν μή Κύριος οἰκοδόμηση οἶκον, εἰς μάτην ἐκοπίασαν οἱ οἰκοδομοῦντες”..














Προσδοκούμε την αποκατάσταση την πλήρη απελευθέρωση της Λευκωσίας δεν θα πρέπει πρώτα ν΄αποκαταστήσουμε την τιμή στον πρώτο επίσκοπο της Λήδρας (της σημερινής Λευκωσίας) της Κύπρου και σημερινό πολιούχο της;

O οποίος αν και πολιούχος της παραμένει σε σχετική αφάνεια και περιέπεσε σε λήθη. Είναι ίσως και ο μοναδικός πολιούχος πρωτεύουσας ή μεγαλούπολης σε Δύση κι Ανατολή που δεν διαθέτει έναν καθεδρικό ναό …. αλλά παρεκκλήσι και μάλιστα αυτό το μικρό παρεκκλήσι που βρίσκεται στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Ελένειον είναι και ο μοναδικός ναός του σήμερα, σε όλη την Κύπρο. Είπαμε είναι ταπεινοί οι άγιοι αλλά όχι κι έτσι. Δεν διορθώνονται οι αδικίες με προσευχές αλλά εν τοις πράγμασιν. Οι προσευχές είναι το μέσο για να φωτιστεί η διάνοια να πράξει ορθά αλλά η μη πράξη ακυρώνει και το προσευχητικό μέσο. Η μετάνοια είναι έμπρακτη πρακτική.

Ο προσκυνηματικός ναός του Αγίου Τριφυλλίου, του πρώτου Επισκόπου Λευκωσίας, στο Ελένειον, εγκαινιάστηκε στις 13 Ιουνίου του 1992. Οι διαστάσεις του ίσως να μην ξεπερνούν τα 3×2 μέτραΉταν ασκητικότατος αλλά όταν κάνεις ναό σε πολιούχο δεν του φτιάχνεις ασκηταριό-σπήλαιο. Πολύ παραγνωρισμένος ο άγιος. Να μια ακόμη εκκρεμότητα. Ο ‘Aγιος Τριφύλλιος, πολιούχος άγιος της Λευκωσίας..


Ο τόπος που γεννήθηκε ο Άγιος αυτός δεν αναφέρεται πουθενά. Επειδή όμως το όνομά του είναι συνδεδεμένο με την Τριμυθούντα (Τρεμετουσιά), την πατρίδα του δασκάλου του αγίου Σπυρίδωνος και με τη Λευκωσία, της οποίας υπήρξε πρώτος επίσκοπος, θεωρούμε σαν πατρίδα του μια από τις δύο αυτές πόλεις. Από τους γονείς του αρχές 4ου αι μ.Χ στάλθηκε στη Βηρυτό όπου σπούδασε νομικά και ρητορική κι άσκησε το επάγγελμα του νομικού. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Κύπρο και αφού μυήθηκε πιο ενδελεχώς από τον Άγ Σπυρίδωνα στον χριστιανισμό στη συνέχεια έγινε και ο μοναδικός υποτακτικός του. Άγιος ο Γέροντας άγιος και ο υποτακτικός. ”Άγιος” Γέροντας που δεν κάνει άγιους υποτακτικούς άγιος δεν είναι. Περίπτωση Αγ. Σιλουανού και αγίου Σωφρονίου Έσσεξ και τόσες άλλες. Ο Άγ. Σπυρίδωνας τον χειροτόνησε διάκονο ύστερα πρεσβύτερο κι εν τέλει επίσκοπο τον πρώτο επίσκοπο Λήδρας δηλ. Λευκωσίας.Τοιχογραφία του βρίσκεται στο ναό της Παναγίας του ‘Aρακα. 1192 μ.Χ.

Αυτό το ντουέτο που θυμίζει λίγο Δον Κιχώτη Πάντσο είχε περιπέτειες. Μαζί θα πήγαιναν στην Οικουμενική Σύνοδο θα πήγαιναν ως ένα σημείο με άλογα.. Έδωσε λοιπόν εντολή ο Άγ Σπυρίδωνας στον υποτακτικό να ετοιμάσει τ΄άλογα. Αλλά οι Αρειανιστές τους έκαναν σαμποτάζ και δίκην δολιοφθοράς τα είχαν αποκεφαλίσει. Κανονικοί τρομοκράτες. Πάει το μαντάτο στον Σπυρίδωνα κι αυτός με την αγία απλότητα πνεύματος που τον διέκρινε είπε:

Πήγαινε καί βάλε τό κεφάλι τους στήν θέσι τοῦ σώματός τους καί ἔρχομαι κι ἐγώ. Ἀκόμη δέν εἶχε ξημερώσει.

Ὁ Τριφύλλιος, ἐπειδή ἦταν ἀκόμη σκοτάδι, ἐφήρμοσε τό ἄσπρο κεφάλι στό μαῦρο ἄλογο καί τό μαῦρο κεφάλι στό ἄσπρο ἄλογο.

Τότε ὁ Ἅγιος Σπυρίδωνας προσευχήθηκε: -Νά εἶσαι δεδοξασμένος Κύριε, Ἐσύ πού ἔδωσες ζωή σέ ὁλόκληρη τήν κτίσι τώρα καί στούς αἰῶνες τῶν αἰώνων. Ἀμήν.
Ἀμέσως τά ἄλογα ἀναστήθηκαν καί κλωτσοῦσαν τό ἕνα τό ἄλλο. Όταν χάραξε και είδε το ανακάτεμα των χρωμάτων ο Άγ Σπυρίδωνας είπε:

-Ἄφησέ τα αὐτά, παιδί μου, ἔτσι ἤθελε ὁ Θεός! Ἄϊντε, ξεκινᾶμε μέ τοῦ Χριστοῦ μας τήν εὐλογία.

Καί καθώς ἐπήγαιναν, οι Ἀρειανοί εἶδαν τό μαῦρο κεφάλι κολλημένο στό ἄσπρο ἄλογο καί τό ἄσπρο κεφάλι στό μαῦρο ἄλογο και φρίκαραν και παραδέχθηκαν ότι ο Σπυρίδωνας ήταν μέγας θαυματουργός Άγιος και πως … δεν τους έπαιρνε στη Σύνοδο!

Ο Τριφύλλιος συνόδευσε και πάλιν τον δάσκαλο του Άγιο Σπυρίδωνα στην Αντιόχεια, όπου κλήθηκαν και θεράπευσαν τον Αυτοκράτορα Κωνστάντιο (337 – 361 μ.Χ.), που έπασχε από ανίατη αρρώστια ο οποίος είδε σε όραμα δύο ιερείς με επισκοπικά άμφια (τον Σπυρίδωνα και τον Τριφύλλιο μολονότι ο Τριφύλλιος δεν ήταν ακόμη επίσκοπος) και μια φωνή να του λέει ότι αυτοί οι δύο θα σε κάνουν καλά όπως και έγινε…Κι άλλα πολλά θαύματα έκανε φαίνεται πήρε το χαρισματάκι από το Γέροντά του.

Ό άγιος ίδρυσε μονές δεν έμεινε τίποτα από τους κατά περιόδους κατακτητές.Αλλά και το συγγραφικό του έργο απωλέσθηκε μ΄εξαίρεση συναξάρι του Γέροντά του. Οσιακή η κοίμησή του σε ηλικία 80 χρόνων περίπου, και θάφτηκε στην Ιερά Μονή της Οδηγήτριας.Η μνήμη του Αγίου Τριφυλλίου εορτάζεται στις 13 Ιουνίου.

ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓ. ΤΡΙΦΥΛΛΙΟΥ: διέσωσε μαθητές στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας όταν κατέρρευσε η οροφή!

όπως μου διηγήθηκε αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού μια Κύπρια η Ο.” Ήταν παραμονή της γιορτής του Αγίου Τριφυλλίου πολιούχου Λευκωσίας. Ήμουν μαθήτρια τότε και είχε διοργανωθεί μια γιορτή (όχι για τον άγιο-προφανώς από αυτές που κάνουν τα σχολεία επ΄αφορμή της λήξης μαθημάτων) στην οποία θα συμμετείχαμε και έπεσε την προηγούμενη η οροφή. Αν είχε γίνει μια μέρα μετά τα θύματα θα ήταν πάρα πολλά και κυρίως μαθητές. Έτσι μου εντυπώθηκε πως ο πολιούχος μας ήταν ο Άγιος Τριφύλλιος. ” Έψαξα το περιστατικό και το πιστοποίησα συνέβη στις 12/6/2008 το βράδυ παραμονής της γιορτής αγίου!

 Κατέρρευσε η οροφή του Δημοτικού Θεάτρου.

dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου