Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

Λιονταροσύναξη στη Μόρφου…..! Λιοντάρι με λιοντάρι δεν σμίγει .. κι όμως στη Μόρφου έγινε και αυτό. α΄ του Απ. Μάρκου, β’ του Αγ. Μάμα και γ΄ το δικό μας λιοντάρι το σημερινό!! BINTEO.

 

Λιονταροσύναξη στη Μόρφου…..! Λιοντάρι με λιοντάρι δεν σμίγει .. κι όμως στη Μόρφου έγινε και αυτό. α΄ του Απ. Μάρκου, β’ του Αγ. Μάμα και γ΄ το δικό μας λιοντάρι το σημερινό!!

Όλα στην χριστιανική Μόρφου άρχισαν με ένα λιοντάρι με την άφιξη του Αποστόλου κι Ευαγγελιστή Μάρκου που έχει σύμβολο το λιοντάρι που σημαίνει το βασιλικό αξίωμα και ηγεμονικό χάρισμα του Ιησού.Αυτός είναι ο πρώτος εκχριστιανιστής της περιοχής. Για να εμπεδώσει στη συνέχεια και ν΄αναπτύξει τον εκεί χριστιανισμό η άφιξη του λειψάνου του Αγίου Μάμα ο οποίος επίσης έχει σύμβολο το λιοντάρι και απεικονίζεται ως έφιππος επ΄αυτού.

Λιονταροσύναξη στη Μόρφου…..

Πέρασαν αιώνες χιλιετηρίδες για να συναπαντήσει τα 2 αυτά λιοντάρια ένα τρίτο.. το βασιλικό γένος μιλώντας πνευματικά δεν χάνεται…Κι ευδόκησε η χάρη Tου και το τρίτο λιοντάρι είναι τώρα στη Μόρφου..στη Θεομόρφου... τι ευτυχής συγκυρία…για την περιοχή τι ευλογία για τη νήσο ολάκερη…

Ομιλεί ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος: ”Η αρχική ονομασία είναι Θεομόρφου από την θεά Μορφώ την Αφροδίτη αυτή η ονομασία με τα χρόνια αποδίδεται στον οικισμό που είναι γύρω από το ιερό της θεόμορφης θεάς Αφροδίτης και ο οικισμός πλέον ονομάζεται Θεομόρφου.. Το βασίλειον αυτό είναι από τα πλέον ελληνικά βασίλεια από αυτό προέρχεται και ο χριστιανισμός της ευρύτερης περιφέρειας Μόρφου καθότι σε αυτό το βασίλειον έρχεται ο Απόστολος και ευαγγελιστής Μάρκος μαζί με 2 άλλους Αποστόλους εκ των 70ήκοντα τον Τίμωνα κι τον Ρόδωνα εκεί στη θάλασσα του Λιμνίτη συναντούν τον Αυξίβιο τον Ρωμαίο κι αυτός ο άνθρωπος γίνεται ο Άγιος Αυξίβιος ο πρώτος ιεράρχης όλης της ευρύτερης περιοχής της επισκοπής πλέον των Σόλων που είναι αυτή που γέννησε την πολύ νεότερη Μητρόπολη της Μόρφου.

Η Μόρφου η χριστιανική καθορίζεται από την άφιξη των λειψάνων του Αγίου Μάμα, κάτω από το σημερινό ναό του Αγίου που είναι στα κατεχόμενα σήμερα υπάρχουν τα ερείπια άλλων 3 ναών προγενέστερων…..”



ε λιοντάρια. Τους έχουμε πνευματικά.. 

Το Θεόμορφο Λιοντάρι της Μόρφου…… Ο αναπεσών Λέων της Μόρφου…..

-είσαι το λιοντάρι της Ανατολής.

-Και της Δύσης ποιο είναι;

-η Δύση δεν έχει λιοντάρι ….. αλλά το θηρίο!

dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου