Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Προσπάθησε κάθε βράδυ να μετανοείς και να ζητάς συγχώρεση από τον Θεό… και φρόντιζε να εξομολογείσαι!

 


Όταν τελειώσει η μέρα ευχαριστούμε τον Θεό για όσα αγαθά μας έδωσε ή για όσα επιτύχαμε και εξομολογούμαστε τις παραλείψεις μας. (Μέγας Βασίλειος)

Να κρατάς γερά τα πηδάλια της ζωής. Να κυβερνάς τα μάτια σου, για να μην πέσει κάποτε πάνω σου ορμητικό το κύμα της επιθυμίας από τα μάτια. Να κυβερνάς τη γλώσσα, την ακοή, για να μην δεχθείς κάτι το βλαβερό, για να μην πεις κάτι απ’ αυτά που απαγορεύονται. Να μην σε αναποδογυρίσει η ζάλη απ’ το θυμό, να μην σε κατακλύσουν οι αιφνίδιοι φόβοι, ούτε να σε καταποντίσει βαριά λύπη. Κύματα είναι τα πάθη. Όταν κρατάς ψηλότερα τον εαυτό σου, θα είσαι καλός κυβερνήτης της ζωής. Εάν δε το καθένα απ’ αυτά δεν τον διακυβερνάς με εμπιστοσύνη και σταθερότητα, με το να περιφέρεσαι, σαν κάποιο ανερμάτιστο πλοίο, απ’ αυτά που συμβαίνουν κάθε φορά, θα εξαφανιστείς στο πέλαγος της αμαρτίας. (Μέγας Βασίλειος)

 

Προσπάθησε κάθε βράδυ να μετανοείς και να ζητάς συγχώρεση από τον Θεό, για όσα κακά είπες, έκανες και σκέφτηκες και φρόντιζε να τα εξομολογείσαι. (Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης)

Να περιεργάζεσαι τα σφάλματά και τις ατέλειές σου και όχι τις ξένες υποθέσεις, για να μην κυριευτεί το εργαστήριο της διάνοιάς σου από τον διάβολο. Γιατί όποιος αποστρέφεται την κριτική εις βάρος του εαυτού του, παραμένει ενσυνείδητα δέσμιος των χειρότερων παθών του. (Άγιος Μάρκος ο Ασκητής)

vimaorthodoxias.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου