Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Θρησκευτικός ηγέτης προειδοποιεί για μία «Αποκάλυψη» λόγω της ΑΙ.

 


«Εάν η Τεχνητή Νοημοσύνη φτάσει στο επίπεδο της αυτοβελτίωσης τότε θα διατρέχουμε μεγάλο κίνδυνο».

Ο Πατριάρχης Κύριλλος, ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, προειδοποίησε για τις προκλήσεις που θέτει η ταχεία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) για την ανθρωπότητα.

Ο ίδιος πήρε θέση για το θέμα στο φόρουμ «Πολιτισμός του 21ου αιώνα: Κυριαρχία ή Παγκοσμιοποίηση;» στην Αγία Πετρούπολη την Τετάρτη.

Οι απόψεις του απασχόλησαν μεγάλα ρωσικά δίκτυα όπως το Ria Novosti και το Russia Today που αναπαρήγαγαν ορισμένες από τις απαντήσεις που έδωσε ο θρησκευτικός ηγέτης στο κοινό.

«Αν η ανθρωπότητα χάσει την πίστη της, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ανάπτυξης των τεχνολογιών που σχετίζονται με την εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης, τότε πραγματικά εισερχόμαστε στην εποχή της Αποκάλυψης», είπε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης σχολιάζοντας τις τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής μας.

Η ανάπτυξη της ανθρωπότητας είναι δυνατή μόνο με την ανάπτυξη της πίστης και της ηθικής αίσθησης στους ανθρώπους, δήλωσε ο Κύριλλος, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά θα μπορούσαν να υπάρξουν τρομερές συνέπειες δεδομένης της ραγδαίας ανόδου των τεχνολογιών.

«Πλησιάζουμε σε μια Αποκαλυπτική εποχή, αυτό πρέπει να καταλάβουμε όλοι ξεκάθαρα», επανέλαβε.

«Και η μόνη διέξοδος από αυτή την πιθανή κρίση είναι η πίστη στον Θεό, το λέω δυνατά σε όλο τον κόσμο. Αν απαρνηθούμε την πίστη στον Θεό… τίποτα δεν θα λειτουργήσει».

Ο Πατριάρχης προειδοποίησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αποτελέσει πραγματικό κίνδυνο για την ύπαρξη της ανθρωπότητας εάν φτάσει στο επίπεδο της αυτοβελτίωσης.

Αναγνώρισε ότι «φυσικά, υπάρχουν δυστοπικές ιστορίες τρόμου, όταν η τεχνητή νοημοσύνη αναλαμβάνει την εξουσία σε όλη την ανθρωπότητα, αν και δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο».

el.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου