Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Μόνο το Άγιο Πνεύμα μπορεί να φέρει αυτό το «κάτι» στις καρδιές μας. Ποτέ δεν μίσησα κανέναν από τους εχθρούς μου και ποτέ δεν μετάνιωσα που πήγα στη φυλακή. π. Σοφιανός Μπογκίου.

 

Σταυρός_Ελκόμενος επί Σταυρού_Holy-Cross_Крест Господня_S1luarea_crucii--_Greek-Byzantine-Orthodox-Icon_ 

Ὁ λαὸς ἵσταται διὰ τὴν ἀνάγνωσιν τοῦ Συναξαρίου.
Συναξάριον.
Τῇ ΙΕʹ(15ῃ) τοῦ μηνὸς Σεπτεμβρίου μνήμη τοῦ ἁγίου Μεγαλομάρτυρος Νικήτα τοῦ Γότθου. (372)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ μνήμη τοῦ Ὁσίου Πατρὸς ἡμῶν Φιλοθέου Πρεσβυτέρου, τοῦ θαυματουργοῦ. (10ο αἰ.)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ μνήμη τοῦ ἁγίου Πορφυρίου τοῦ ἀπὸ Μίμων. (361)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ μνήμη ἡ εὕρεσις τοῦ λειψάνου τοῦ ἁγίου Ἀκακίου, Ἐπισκόπου Μελιτινῆς. (251)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ ὁ ἅγιος Μάρτυς Μάξιμος ξίφει τελειοῦται.

Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ αἱ ἅγιαι δύο Κόραι ξίφει τελειοῦνται.
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ ἡ εὕρεσις τοῦ λειψάνου τοῦ ἁγίου Πρωτομάρτυρος Στεφάνου.(415)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ ὁ ὅσιος Ἰωσήφ ἡγούμενος Μονῆς στήν Ἀλαβέρντι Γεωργίας, ἐκ Συρίας (ἐκ των 12 Σύρων ἱεραποστόλων τῆς Γεωργία) (570)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ ὁ ὅσιος Εὐστόχιος Ἐπίσκοπος Ἱεροσολύμων (563)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ τῶν Ἀγίων Βησσαρίωνος Α’ (1490-1499) καὶ Βησσαρίωνος Β’(1527-1540) ἀρχιεπισκοπων Λαρίσης, ἐν εἰρήνῃ τελειωθεντων.
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ Ἀγίου Συμεῶν, ἀρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης (1429)
Ὁ ὅσιος Ἰωσήφ ὁ νέος, Ἐπίσκοπος Τιμισοάρας Ρουμανίας ὁ Λαυριώτης (1656)
Ὁ ὅσιος Γεράσιμος, ὁ κτήτωρ τῆς μονῆς τῆς ἁγίας Τριάδος, τῆς ἐπονομαζομένης Σουρβιᾶς, τῆς παρὰ τὴν Μακρυνίτσαν τῆς Σαγορᾶς, ἐν εἰρήνῃ τελειοῦται. (1740)
Ὁ ἅγιος Νεομάρτυς Ἰωάννης ὁ Κρής, ὁ μαρτυρήσας ἐν τῇ νέᾳ Ἐφέσῳ κατὰ τῷ ͵αωιαʹ (1811), ξίφει τελειοῦται.
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ Ὁσίου Νικήτα, ἐπισκόπου Χυτρῶν τῆς Κύπρου.
Ὁ ἅγιος Νεομάρτυς Ἀμβρόσιος Ἐπίσκοπος Μοσχονησίων Μ. Ἀσίας καί οἱ μετ’ αὐτοῦ 9 Πρεσβύτεροι οἱ ὁποῖοι τάφηκαν ζωντανοί, ἱερομάρτυρες ἐν Κυδωνίαις Μ. Ἀσίας (12/9, 15/9 μνήμη καί Κυριακή πρό τῆς Ὑψώσεως, +1922)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, Ὁ ἅγιος νέος Ἱερομάρτυς Δαμασκηνός (Τσεδρίκ), ἐπίσκοπος Σταροντούµπ, ὁ ἐν Καραγκάντᾳ (Καζακστάν) μαρτυρήσας κατὰ τὸ ἔτος 1937, πυροβοληθεὶς τελειοῦται·

Κυριακῇ μετὰ τὴν Ὕψωσιν τοῦ Τιμίου Σταυροῦ
(Μάρκ. η΄ 34 – θ΄ 1)

Στίχοι
Φλέγῃ, Νικῆτα, καὶ γίνῃ νικηφόρος,
Ἤ μᾶλλον εἰπεῖν, πυρφόρος νικηφόρος.
Πέμπτῃ καὶ δεκάτῃ καμίνῳ βλήθη Νικήτας.

« Σταυρὲ ζωηφόρε ἁγίασον ἡμᾶς τῇ ἐλλάμψει σου»
«Τὸν Σταυρόν σου προσκυνοῦμεν Δέσποτα, καὶ τὴν ἁγίαν σου Ἀνάστασιν δοξάζομεν»

Ὁ Ἅγιος Νικήτας ὁ Γότθος και ἡ Γερόντισσα Μηλιὰ Μασοῦρα
Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου

ταν κινδύνευσε ὁ ἀδελφός μου Χάρης μὲ δύσκολη ἀσθένεια, κι ἐμεῖς τῆς κρύβαμε τὴν ἀσθένειά του, τῆς τὴν ἀποκάλυψε ἕνας ἅγιος! Μοῦ εἶπε μιὰ μέρα· «Δεσπότη, μὰ ὁ ἅγιος Νικήτας ἦταν ξανθός;» Τῆς λέω, «Ναί. Ἦταν Γότθος. Ἡ πατρίδα του ἦταν ἐκεῖ, ποὺ σήμερα εἶναι ἡ Ρουμανία. Ἀλλά, γιατί μὲ ἐρωτᾶς;» «Τὸν εἶδα», μοῦ λέει «ὅταν πῆγα νὰ προσκυνήσω ἕνα ἀπόγευμα, καὶ μοῦ εἶπε· ‘’Να μὴν στεναχωριέσαι γιὰ τὸν Χάρη! Αὐτὴ ἡ ἀσθένεια οὐ πρὸς θάνατον, ἀλλὰ παιδαγωγία Χριστοῦ’’. Τί σημαίνει ὅμως αὐτὸ τὸ τελευταῖο;» «Εἶναι γιὰ νὰ τὸν φέρει κοντά του ὁ Χριστός, μάνα.» Τότε ἀναφώνησε· «Δόξα σοι, ὁ Θεός! Νὰ μᾶς δώσει ὅ,τι δοκιμασία θέλει! Φτάνει νὰ εἴμαστε κοντὰ στὸν Χριστό!» Καὶ τῆς λέω· «Γιατί, μάνα, νὰ νιώθουμε τόσην ἀγάπη, ὅταν εἴμαστε κοντὰ στὸν Χριστό;» «Εἶσαι Δεσπότης, γυιέ μου, καὶ μ᾽ ἐρωτᾶς ἐμένα; Ὁ Χριστὸς εἶναι ἡ ζωὴ ἡ αἰώνιος· τὰ ἄλλα ὅλα εἶναι προσωρινά!» Νὰ ἀναφέρω ἀκόμη γιὰ τὴν αἴσθηση τῶν ἁγίων Μυστηρίων, ποὺ εἶχε, ὅταν συμμετεῖχε σ᾽ αὐτά. Πόση σοβαρότητα καὶ εὐλάβεια αἰσθανόταν ἀπέναντι στὰ Μυστήρια τῆς Ἐκκλησίας μας! (Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου, Λόγος ἐπικήδειος στὴ μητέρα του, κ. Μηλιὰ Μασοῦρα )

***

Γέροντας Σοφιανός Μπογκίου,
ο ”Απόστολος” του Βουκουρεστίου

ατέρα, πώς μπορώ να σωθώ;
Να υπομείνεις μέχρι το τέλος, μέχρι την τελευταία πνοή, όλες τις αδικίες αυτής της ζωής…

Μη σε προβληματίζει και μη σε τρομάζει η ταραγμένη θάλασσα αυτής της ζωής. Όλα περνούν. Μόνο ο Θεός δεν αλλάζει ποτέ. Μέσα από την αγάπη και την υπομονή αποκτούμε τα πάντα. Αυτός που έχει τον Θεό δεν του λείπει τίποτα.

Γιά τό τέλος τοῦ κόσμου.
Ἀρχιμανδρίτης Sofian Boghiu

Σταυρός_ Holy-Cross_Крест Господня_πορεια στην ανω ιερουσαλημ5764821315_3e9821491fΠιστεύω ότι όσο προχωράμε προς το τέλος του κόσμου, τόσο περισσότερο ο Θεός θα παρεμβαίνει σε αυτό το κομμάτι, όπου λίγοι θα παραμείνουν μαζί Του.
Στην αρχή θα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και πολλοί νέοι που θα Τον πλησιάσουν, αλλά στο τέλος ελάχιστοι θα παραμείνουν στο πλευρό του Χριστού.
Όσοι θα παραμείνουν Χριστιανοί μέχρι τέλους θα είναι λίγοι, αλλά θα είναι πιο αποφασισμένοι και σταθεροί στην πίστη τους. Θα υπάρξουν πολλές διαφωνίες, πολλές αμφιβολίες, πολλή ανασφάλεια και απόρριψη του Θεού. Πολλοί θα τα δώσουν όλα για έναν, δηλαδή θα εγκαταλείψουν τον πλούτο τους, τα αυτοκίνητά τους για να διατηρήσουν την πίστη τους. Θα έχουν μόνο όσα χρειάζονται για να επιβιώσουν, όχι για να πεθάνουν από την πείνα. Και άλλοι θα ζήσουν ειρηνικά.
Οι χριστιανοί θα ελέγχονται, θα κατασκοπεύονται, ώστε να είναι γνωστά τα πάντα γι’ αυτούς. Θα υπάρχει πολύς εκφοβισμός και πολύς φόβος, αλλά στις τάξεις αυτών που θα ομολογήσουν Χριστό μέχρι τέλους θα υπάρχει και αισιοδοξία και πολύ κουράγιο»!

***

πάρχουν άνθρωποι που όσα και να τους πεις σχετικά με το Θεό δεν τα δέχονται. Δεν δέχονται τίποτα άλλο από αυτά που γνωρίζουν. Όταν τους μιλάς για το Θεό αρχίζουν να χασμουριούνται και ετοιμάζονται να φύγουν. Εάν κάτι κακό τους συμβεί όμως τότε ίσως να λειώσει αυτή η σκληρή αδιαφορία. Για αυτό υπάρχουν στο κόσμο πόλεμοι ασθένειες και πόνος. Ο πόνος παίζει το ρόλο της φωτιάς που λειώνει και το σίδερο το κοκκινίζει και ύστερα το λυγίζει.

Μια φωνή μέσα από τη καρδιά μου με παροτρύνει να ψάξω να βρω το Πρόσωπο του Κυρίου. Το ψάχνω και ως ταπεινός αγιογράφος, αλλά και επειδή το ζητάει η ψυχή μου ως χριστιανός μοναχός.

Λέει στην Φιλοκαλία ότι ένας άγιος προσευχόνταν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Όταν κουραζόνταν διάβαζε την Αγία Γραφή. Ήταν σε μόνιμη επικοινωνία με το Θεό. Πως προσευχόνταν, όρθιος, γονατιστός ή με τα χέρια ψηλά δεν ξέρουμε. Κάθε άνθρωπος κάνει διαφορετικές κινήσεις. Ήταν όμως μία προσευχή, που τον υποχρέωνε να κάθεται στατικός σε μία γωνία.
Αυτό βέβαια στην σημερινή εποχή, η οποία είναι αγχωδης και οι ρυθμοί είναι γρήγοροι αυτό είναι δύσκολο να γίνει. Αλλά όσο και να βιαζόμαστε, όπου και να βρισκόμαστε, καλό είναι να λέμε το ”Κύριε Ιησού Χριστέ Υιε Θεού ελέησον με ” Ή τουλάχιστον ”Ιησού ελέησον με” , τουλαχιστον αυτές τις δύο λέξεις να λέμε σε όλη μας την ζωή! Δύο λέξεις!
Ήξερα έναν γέροντα ο οποίος γνωρίζω ότι προσευχόνταν αδιαλείπτως. Μια φορά μας μιλούσε για κάποια γεγονότα που συνέβησαν μετά την ρωσική επανάσταση. Έβαλα το χέρι μου στον ώμο του και τον ρώτησα «π. Ιωάννη, τώρα προσεύχεστε»; Η διήγησή του είχε φτάσει στο αποκορύφωμα, όμως η καρδιά του προσευχόνταν. Η προσευχή είχε κατεβεί στην καρδιά του και όταν γίνει αυτό τότε η καδιά προσεύχεται, όπως εμείς αναπνέουμε. Γι’αυτό και εμείς σήμερα μπορούμε να τραφούμε απ’ αυτήν την προσευχή.
(μετάφραση-επιμέλεια http://www.proskynitis.blogspot.com)

Ο σκοπός μας στη γη είναι να γεμίσουμε τον εαυτό μας με Θεό. Και ο μόνος τρόπος για να γεμίσουμε τον εαυτό μας με τον Θεό είναι μέσω της ταπεινοφροσύνης. Η ταπεινοφροσύνη πρέπει να είναι το θεμέλιο της ζωής μας. Δεν μας γεμίζει ο φτηνός ναρκισσισμός, αλλά μόνο η ταπεινοφροσύνη.
Το να ζεις με ταπεινότητα σημαίνει να ζεις μια αληθινή ζωή.

Να μην κατηγορείς κανέναν παρά μόνο τον εαυτό σου. Πάντα να μετανοείτε με όλη σας την καρδιά. Αν δεν βρω τον εαυτό μου πραγματικά ένοχο και δεν μετανοήσω από τα βάθη της ψυχής μου, τότε δεν μπορώ να προσευχηθώ με δύναμη και δεν μπορώ να έχω την πλήρη χαρά της προσευχής. Αν έχεις αυτά τα δύο πράγματα, την ταπεινοφροσύνη και τη συγχώρεση του πλησίον σου, θα δεις πώς θα αρχίσεις να συλλαμβάνεις μέσα σου κάτι από τον Θεό, κάτι το εξαιρετικό. Μόνο το Άγιο Πνεύμα μπορεί να φέρει αυτό το «κάτι» στις καρδιές μας. Ποτέ δεν μίσησα κανέναν από τους εχθρούς που μας καταπίεζαν και ποτέ δεν μετάνιωσα που πήγα στη φυλακή.

Ήμουν φυλακισμένος στα κομμουνιστικά μπουντρούμια και μόνο ένας Θεός ξέρει πόση αδικία, πόσο μίσος, πόση κακία… Δεν μπορείς να το εκφράσεις ούτε με λόγια. Όταν με βασάνιζαν περισσότερο, προσπάθησα να μην επαναστατήσω, να μην παραπονεθώ. Κάποτε σκεφτόμουν κάπως έτσι: Ας θυμηθώ τι κακό έκανα στον Θεό, και υφίσταμαι αυτές τις αδικίες τώρα! Και θυμηθηκα τις αμαρτίες μου, που μόνο ο Θεός και εγώ τις ξέραμε, και είδα τα βάσανα ως κανόνα και δεν επαναστάτησα. Σκέφτηκα ότι αν ήμουν καλύτερος, οι φύλακες δεν θα ήταν τόσο κακοί – έτσι –άρα έφταιγα κι εγώ για την κακία τους. Μπορούσα λοιπόν να τους συγχωρήσω όλους και να προσευχηθώ για αυτούς, και σχεδόν δεν ένιωθα τα βάσανα που μου προκάλεσαν.
Και σας λέω την αλήθεια, όταν μπορούσα να τα κάνω όλα αυτά και να σκεφτώ τις αμαρτίες μου, ένιωθα τόσο μεγάλη χαρά στην καρδιά μου και γαλήνη και μια αφθονία αγάπης που ήταν σαν να πετούσα, παρόλο που ήμουν στη φυλακή.

Ο Κύριος έχει στην αγκαλιά του όλους όσους υποφέρουν στη ζωή τους. Ας ακολουθήσουμε τον δρόμο του μαρτυρίου και των διωγμών ο οποίος οδηγεί εκεί όπου αιώνια λάμπει ο Σταυρός του Χριστού μας. Άγιος Λουκάς Κριμαίας
https://iconandlight.wordpress.com/2019/03/30/%ce%bf-%ce%ba%cf%8d%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%ad%cf%87%ce%b5%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%b3%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%ac-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%8c%ce%bb%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%8c%cf%83/

Οι ακόλουθοι του Εσταυρωμένου Θεού υφίσταντο διωγμούς και βασανιστήρια. π. Σεραφείμ Ρόουζ
https://iconandlight.wordpress.com/2015/09/19/%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%B8%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%85%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%

CE%BF%CF%85-%CE%B8%CE%B5%CE%BF%CF%8D-%CF%85%CF%86/

Εἶναι ἐλαφρύς ὁ σταυρός τοῦ Χριστοῦ;“Ναί, ναί! Εἶναι ἐλαφρύς, ἐξαιρετικά ἐλαφρύς.”Άγιος Λουκάς Κριμαίας.
https://iconandlight.wordpress.com/2014/10/09/%CE%B5%E1%BC%B6%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%E1%BC%90%CE%BB%CE%B1%CF%86%CF%81%CF%8D%CF%82-%E1%BD%81-%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%85%CF%81%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%BF%E1%BF%A6-%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%E1%BF%A6/

Η εποχή που διανύουμε είναι η εποχή του Θεού! Εμείς ζούμε στον καιρό της Χάριτος… Είμαστε βαπτισμένοι, έχουμε και τον Παράκλητο, τα έχουμε όλα. Να κάνετε τον σταυρό σας και να μη φοβάσθε. Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης – π. Ἀνανίας Κουστένης
https://iconandlight.wordpress.com/2023/09/14/%ce%b7-%ce%b5%cf%80%ce%bf%cf%87%ce%ae-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%bd%cf%8d%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%b5%cf%80%ce%bf%cf%87%ce%ae-%cf%84%ce%bf%cf%85/

Αν ο κάθε ένας από εμάς σημαίνει τόσα πολλά για τον Θεό, εάν Εκείνος αγαπάει τον άνθρωπο σε τέτοιο βαθμό, ώστε να θυσιάσει την ζωή Του, – πως θα πρέπει λοιπόν να φερόμαστε στον πλησίον μας; Αντώνιος Bloom Μητροπολίτης Σουρόζ
https://iconandlight.wordpress.com/2021/09/18/%ce%b1%ce%bd-%ce%bf-%ce%ba%ce%ac%ce%b8%ce%b5-%ce%ad%ce%bd%ce%b1%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%ce%b5%ce%bc%ce%ac%cf%82-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b1%ce%af%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%cf%84%cf%8c%cf%83%ce%b1-%cf%80%ce%bf/

Πάτερ, άφες αυτοίς• ου γαρ οίδασι τι ποιούσι… Τι θα ωφελήσει τον άνθρωπο η κοσμική γνώση αν δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να συγχωρέσει τον πλησίον του, να του πει ένα καλό λόγο ή να του ρίξει μια γλυκιά ματιά; Τίποτα απολύτως. Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς
https://iconandlight.wordpress.com/2020/09/14/%cf%80%ce%ac%cf%84%ce%b5%cf%81-%ce%ac%cf%86%ce%b5%cf%82-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%ce%af%cf%82-%ce%bf%cf%85-%ce%b3%ce%b1%cf%81-%ce%bf%ce%af%ce%b4%ce%b1%cf%83%ce%b9-%cf%84%ce%b9-%cf%80%ce%bf/Ανέβασμα στον Σταυρό-Восхождение на Крест_Holy-Cross byzantineiconography_1304christ08Ἀπολυτίκιον Ἦχος α’.

Σῶσον Κύριε τὸν λαόν σου καὶ εὐλόγησον τὴν κληρονομίαν σου, νίκας τοῖς Βασιλεῦσι κατὰ βαρβάρων δωρούμενος καὶ τὸ σὸν φυλάττων διὰ τοῦ Σταυροῦ σου πολίτευμα.

Ἀπολυτίκιον ἁγίου Μεγαλομάρτυρος Νικήτα τοῦ Γότθου
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.

Νίκην ἔστησας, κατὰ τῆς πλάνης, νίκης εἴληφας, ἄφθαρτον γέρας, ἐπαξίως Νικήτα φερώνυμε, σὺ γὰρ νικήσας ἐχθρῶν τὴν παράταξιν, διὰ πυρὸς τὸν ἀγῶνα ἐτέλεσας. Μάρτυς ἔνδοξε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

Ἀπολυτίκιον.
Ἦχος πλ. α΄. Τὸν συνάναρχον Λόγον.

Ι᾿ωσήφ, Ἀλαβέρντι κοσμῆτορ πάντιμε, τῆς ὡραιότης Καχέτης, τριῶν καὶ δέκα σεπτῶν ἀσκητῶν ἐκ τῆς Συρίας ἐγκαλλώπισμα, ὡς ταπεινώσεως φανόν, ἀρετῆς ὑπογραμμὸν καὶ στῦλον κακοπαθείας σὲ ἀνυμνοῦντες εὐχάς σου θεοπειθεῖς ἀπεκδεχόμεθα.

Ἀπολυτίκιον τοῦ Ὁσίου Φιλοθέου Πρεσβυτέρου καὶ θαυματουργοῦ
Ἦχος α΄. Τῆς ἐρήμου πολίτης.

Φερωνύμως ἐγένου τοῦ Θεοῦ φίλος γνήσιος, τῇ σῇ καθαρᾷ πολιτείᾳ, θεοφόρε Φιλόθεε, καὶ Πνεύματι Ἁγίῳ δοξασθείς, θαυμάτων ἀνεδείχθης αὐτουργός, πάσης βλάβης ἐκλυτρούμενος καὶ φθορᾶς, τοὺς πίστει ἐκβοῶντάς σοι· δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι λαμπρῶς, δόξα τῶ σὲ θαυμαστώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ πᾶσιν ἰάματα.

Ἀπολυτίκιον Ἀγίου Βησσαρίωνος Β’ Ἀρχιεπισκόπου Λαρίσης.
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.

Τῆς Πύλης τὸ βλάστημα τῆς Θεσσαλίας φωστήρ, τῆς Τρίκκης τὸ σέμνωμα καὶ τῶν θαυμάτων πηγὴ ἐδείχθης τρισόλβιε· πάσαν δοκιμασίαν ἐν Χριστῷ ὑπομείνας, δόξη ἠγλαϊσμένος σὺν Ἀγγέλοις ἀγάλλη. Ἅγιε Βησσαρίων πανάριστε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ σωθῆναι τᾶς ψυχᾶς ἡμῶν.

Ἀπολυτίκιον τοῦ Ἀγίου Συμεῶν, ἀρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης
Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.

Ποιμὴν Θεσσαλονίκης ἀνεδείχθης ἐν Πνεύματι, καὶ θεῖος ὑποφήτης μυστηρίων τῆς χάριτος, σοφίᾳ καὶ φωτὶ τῶν ἀρετῶν, ἐκλάμπων Ἱεράρχα Συμεὼν· διὰ τοῦτο ὥσπερ θεῖον μυσταγωγόν, τιμῶμέν σε κραυγάζοντες· δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ χορηγοῦντι διὰ σοῦ χάριν ἡμῖν καὶ ἔλεος.

Ἀπολυτίκιον τοῦ ὁσίου Γερασίμου εν Μακρυνίτσα τῆς Ζαγορᾶς
Ἦχος δ´.

ἔνσαρκος Ἄγγελος, τῶν Ἀσκητῶν ἡ κρηπίς, ὁ νέος Γεράσιμος, τῆς Ἐκκλησίας Χριστοῦ, φωστὴρ ὁ ἀνέσπερος, ἄνωθεν συγκαλεῖται, τὴν πληθὺν τῶν Ἀγγέλων, κάτωθεν συναθροίζει τῶν ἀνθρώπων τὸ γένος, τὴν θείαν αὐτοῦ μνήμην ψάλλειν ἐν ᾄσμασι.

Ἀπολυτίκιον τοῦ ἁγίου Πορφυρίου τοῦ ἀπὸ Μίμων
Ἦχος πλ. α΄. Τὸν συνάναρχον Λόγον.

ς ἐδέξω τὸ φέγγος τῆς θείας χάριτος, ἐξ αἱμάτων πορφύραν λαμπρῶς ἐφοίνιξας, ἐναθλήσας ἀνδρικῶς, Μάρτυς Πορφύριε· ὅθεν τῆς δόξης τοῦ Χριστοῦ, κοινωνὸς ἀναδειχθείς, ἱκέτευε Ἀθληφόρε, ὑπὲρ τῶν πίστει τιμώντων, τὴν μακαρίαν σου ἄθλησιν.

Ἀπολυτίκιον τοῦ Ἁγίου Ἱερομάρτυρος Δαμασκηνοῦ (Τσεδρίκ)
Ἦχος δ’

Καὶ τρόπων μέτοχος, καὶ θρόνων διάδοχος, τῶν Ἀποστόλων γενόμενος, τὴν πρᾶξιν εὗρες θεόπνευστε, εἰς θεωρίας ἐπίβασιν· διὰ τοῦτο τὸν λόγον τῆς ἀληθείας ὀρθοτομῶν, καὶ τῇ πίστει ἐνήθλησας μέχρις αἵματος, Ἱερομάρτυς Δαμασκηνέ. Πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Ἀπολυτίκιον. Τοῦ Σταυροῦ.
Ἦχος αʹ.

Σῶσον, Κύριε, τὸν λαόν σου καὶ εὐλόγησον τὴν κληρονομίαν σου, νίκας τοῖς βασιλεῦσι κατὰ βαρβάρων δωρούμενος, καὶ τὸ σὸν φυλάττων διὰ τοῦ Σταυροῦ σου πολίτευμα.

iconandlight.wordpress.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου