Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Βαρθολομαίος προς Βικέντιο: "Η φεύγεις από Αμερική ή σε καθαιρώ"

Τελευταίο τελεσίγραφο έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προς τον Επίσκοπο Απαμείας Βικέντιο, πρώην αναπληρωτή ηγούμενο της Μονής Χρυσοβαλάντου, στο οποίο του λέγει να φύγει από την Αμερική μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, αλλιώς θα του επιβληθούν εκκλησιαστικές κυρώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι θα τον καθαιρέσει από το αξίωμα του Επισκόπου και θα τον επαναφέρει στις τάξεις των Μοναχών.
Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι ο Πατριάρχης έστειλε γράμμα στον Επίσκοπο Βικέντιο με ημερομηνία 24 Νοεμβρίου στο οποίο του λέγει ότι η Σύνοδος δεν αποδέχθηκε το αίτημά του να παραμείνει στην Αμερική και του δίνει εντολή να φύγει πάραυτα για τη νήσο Πάτμο και να εγκαταβιώσει σε Ασκητικό Κάθισμα, σύμφωνα με την απόφαση που είχε ληφθεί από τη Σύνοδο στις 6 Οκτωβρίου.
Σε επικοινωνία του «Εθνικού Κήρυκα» με τον Επίσκοπο Βικέντιο, ο τελευταίος επιβεβαίωσε την είδηση ότι έλαβε επιστολή από τον Πατριάρχη που του λέγει να φύγει, ενώ στην ερώτηση τι σκέπτεται να κάνει, είπε ότι «δεν μπορώ να σας πω τίποτε για τώρα».
Τονίζεται ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επανήλθε στο θέμα της φυγής του Επισκόπου Βικεντίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έπειτα από την απάντηση του κ. Βικεντίου σε Πατριαρχικό γράμμα της 21ης Οκτωβρίου 2011, με το οποίο του διαβίβαζε την απόφαση της Συνόδου του Φαναρίου να φύγει από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και να πάει να εγκατασταθεί σε Ασκητικό Κάθισμα στην Πάτμο.
Διευκρινίζεται ότι δεν θα διαμένει μέσα στο Μοναστήρι, αλλά σε απομονωμένο Κελί ή Κάθισμα κάπου στην Πάτμο.
Ο Επίσκοπος Βικέντιος είχε υποβάλει αίτημα στον Πατριάρχη να του επιτρέψει να παραμείνει στην Αμερική επικαλούμενος λόγους υγείας, αλλά και βασικούς πρακτικούς λόγους επιβίωσης, πλην όμως με την τελευταία επιστολή του ο Πατριάρχης την 24η Νοεμβρίου τού γράφει ότι η Σύνοδος εμμένει στην απόφασή της πως πρέπει να αποχωρήσει πάραυτα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε περίπτωση που δεν υπακούσει θα υπάρξουν κυρώσεις για ανυπακοή.
Εν τω μεταξύ, πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι ο Επίσκοπος Βικέντιος έφυγε από το δωμάτιο του Μετοχίου του Αγίου Νεκταρίου στο Μπρούκλιν, στο οποίο διέμενε από τότε που επέστρεψε εξ’ Ελλάδος πριν ένα χρόνο σχεδόν και μετακόμισε σε διαμέρισμα στο Μπρούκλιν, ενώ ενεγράφη στους καταλόγους Απορίας - Welfare - της πολιτείας της Νέας Υόρκης από όπου λαμβάνει τα προς ζην, καθώς επίσης και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πράγμα το οποίο επιβεβαίωσε ο ίδιος στον «Ε.Κ.» χωρίς να πει λεπτομέρειες.
Με απόφαση του Πατριαρχείου, στις αρχές Οκτωβρίου, ο Μητροπολίτης Τυάνων Παϊσιος και ο Επίσκοπος Απαμείας Βικέντιος, πρώην ηγούμενος και αναπληρωτής ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Αστόριας, στέλνονται αντίστοιχα σε Μοναστήρια της Καλύμνου και της Πάτμου και καθίστανται εφησυχάζοντες διά βίου, ενώ εξακολουθεί να ισχύει η ποινή της αργίας τους, δηλαδή η απαγόρευση τέλεσης κάθε ιεροπραξίας που τους επιβλήθηκε το Δεκέμβριο του 2010.
Αμφότεροι έχουν υπογράψει τα σχετικά έγγραφα παραιτήσεώς των από τα δικαιώματά τους στη Μονή και τα Μετόχια της, η ακίνητη περιουσία των οποίων έχει περιέλθει στην κυριότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και η οποία σύμφωνα με γνώστες των πραγμάτων εκ των έσω υπολογίζεται σε πάνω από σαράντα εκατομμύρια δολάρια.Romfea.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου