Οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία κατά την οποία θα συγκληθεί η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης για να εκλέξει το νέο μητροπολίτη Πέτρας μετά την εκδημία του μακαριστού Νεκταρίου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες σήμερα ή αύριο θα δοθεί η πρόσκληση στους ιεράρχες ώστε αμέσως μετά του Αγίου Νικολάου να γίνει η εκλογή και να πληρωθεί η χηρεύουσα θέση της σημαντικής αυτής μητρόπολης.«Κλείδωσε» η εκλογή του νέου μητροπολίτη
“Πριν εκπνεύσει το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου” λένε χαρακτηριστικά οι συνοδικοί που έχουν συμφωνήσει ουσιαστικά και στην ημέρα που θα γίνει- θα είναι η Τρίτη 8 Δεκεμβρίου και μένει να την επικυρώσει ο πρόεδρος της Συνόδου , αρχιεπίσκοπος κ.Ειρηναίος.

Έτσι, με την εκλογή θα τελειώσει και αυτή η εκκρεμότητα που υπάρχει στους κόλπους της εκκλησίας με την σημαντική μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου να παραμένει χωρίς μητροπολίτη με μεγάλο το κενό που άφησε ο Νεκτάριος.
«Θα πάμε σε εκλογή και με το θέλημα του Θεού θα βγει ο καλύτερος» είπε μητροπολίτης  επισημαίνοντας ότι «πρέπει η κοινωνία και οι τοπικοί άρχοντες της περιοχής να είναι ήσυχοι και ήρεμοι ξέροντας ότι όποιος πάει θα τιμήσει και την ιεροσύνη του και τον κλήρο και το λαό.
«Οποιος πάει θα δουλέψει για το καλό του τόπου. Όλοι μπορούν να συνεισφέρουν. Να αισθάνονται ασφαλείς οι δήμαρχοι και ο λαός της περιοχής» λένε από τη Σύνοδο η οποία θα κληθεί τις επόμενες ημέρες να εκλέξει το νέο μητροπολίτη.
Θυμίζουμε ότι η εκλογή του νέου Μητροπολίτη γίνεται με μυστική ψηφοφορία σε μία και μοναδική συνεδρίαση. Η Σύνοδος είναι σε απαρτία και διενεργεί έγκυρη εκλογή, αν παρίστανται τα 2/3 των μελών της Επαρχιακής Συνόδου. Κάθε αρχιερέας γράφει στο ψηφοδέλτιο του τα ονόματα των προτεινόμενων υποψηφίων και τον τίτλο τους χωρίς να βάλει σταυρό προτίμησης ή άλλο διακριτικό. Κλείνει το ψηφοδέλτιο στο φάκελο χωρίς να γράψει κάτι έξω απ' αυτόν και το παραδίδει στον Γραμματέα που το τοποθετεί στην ψηφοδόχο.
Ακολουθεί από τον Πρόεδρο της Συνόδου η αποσφράγιση των φακέλων και ο έλεγχος των ψηφοδελτίων. Ο Πρόεδρος εκφωνεί τα ονόματα από κάθε ψηφοδέλτιο και ο Γραμματέας τα καταχωρεί στο πρακτικό. Παράλληλα μονογράφονται από τον Πρόεδρο.
Τα ονόματα των ανακηρυχθέντων υποψηφίων ανακοινώνονται από τον Πρόεδρο στους Συνέδρους και καλούνται στη συνέχεια για να υποδείξουν από αυτούς για τη θέση του νέου Μητροπολίτη πάλι μέσω μυστικής ψηφοφορίας.
Η ψηφοφορία ανάδειξης του ενός υποψηφίου ακολουθεί την ίδια διαδικασία με την προηγούμενη και ξεκινά με την προσευχή επίκλησης του Αγίου Πνεύματος. Εκλεγμένος Μητροπολίτης θεωρείται εκείνος που θα πάρει με μία ψηφοφορία την πλειοψηφία. Σε περίπτωση που υπάρξει ισοψηφία, ο νέος Μητροπολίτης αναδεικνύεται με κλήρο μεταξύ εκείνων που ισοψήφησαν.

Τα φαβορί
Θα υπάρξει ομόφωνη εκλογή μητροπολίτη αυτή τη φορά; Δύσκολο, αλλά για να είμαστε ακριβείς όπως από την πρώτη στιγμή είχαμε γράψει υπάρχει αδιαφιλονίκητο και είναι ο πρωτοσύγγελος της μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.Κύριλλος Διαμαντάκης. Ο οποίος κατάγεται από το Ηράκλειο(Ασίτες), είναι αρχιγραμματέας της Συνόδους και χαίρει μεγάλης εκτίμησης μεταξύ των συνοδικών, γενικότερα στους κόλπους της Εκκλησίας. Από τους εμπειρότερους και ο πρωτοσύγγελος της Αρχιεπισκοπής κ.Μεθόδιος Βερνιδάκης που έχει προσφέρει πολλά στην εκκλησία από όποια θέση και αν κλήθηκε να υπηρετήσει. Λέγεται μάλιστα χαρακτηριστικά ότι και τώρα να μην εκλεγεί μητροπολίτης την επόμενη φορά θα είναι σίγουρα.
Ακούγονται επίσης τα ονόματα του ηγουμένου της μονής Αγκαράθου κ.Γεράσιμου Μαρματάκη, του ηγουμένου της μονής Επανωσήφη κ.Βαρθολομαίο Βογιατζόγλου, του πρωτοσύγγελου Πέτρας κ.Τίτου Ταμπακάκη , του ηγούμενου της μονής Σεληνάρι Νεκτάριο Κατρίνη , των αρχιμανδριτών Κωνσταντίνου Νερατζούλη και Θεολόγου Καρτέρη ,του αρχιερατικού επιτρόπου κ.Πρόδρομου Ξενάκη κα.               http://www.cretalive.gr/crete/view/kleidwse-h-eklogh-tou-neou-mhtropolith/289838